ecolasetmana

Revés de la UE a Espanya

Mentre el nou Papa ja mana, el Tribunal de Luxemburg deslegitima la normativa espanyola sobre desnonaments.

És més fàcil capgirar un resultat de futbol en contra (ni que sigui contra una defensa italiana) que capgirar determinades dinàmiques

Els petits canvis són poderosos. Ho deia el capità Enciam i als superherois no se'ls qüestiona. El simple text d'una sentència deslegitima els mecanismes que han permès el desnonament de milers de persones en els darrers temps i que, en alguns casos, han derivat en tragèdies personals. Un ciutadà marroquí veí de Martorell que va ser desnonat de casa seva i el jutge de Barcelona que va conèixer el seu cas han propiciat que una sentència judicial del Tribunal de la UE declari poc ajustada a la normativa comunitària la llei espanyola que empara que a una persona se la desnoni de casa sense que tingui dret a rèplica. El jutge mercantil de Barcelona José María Fernández Seijo (sí, a Espanya la butllofa altra vegada li creix a Catalunya) havia interposat dues qüestions prejudicials preguntant si el procediment de desnonament era acceptable quan l'afectat tenia un altre procediment legal en marxa on al·legava que les clàusules del préstec eren abusives. Els procediments corrien de manera paral·lela i el segon no aturava el primer, per tant, es podia donar la circumstància que malgrat que el contracte fos declarat abusiu, el desnonament ja s'hagués practicat. El Tribunal de Justícia europeu declara que la normativa europea de protecció dels consumidors (aprovada fa 20 anys) se sent incòmoda amb la llei espanyola, que impedeix a un jutge suspendre el desnonament.

La setmana de la tria del nou Papa de l'església catòlica també ha deixat clar que és més fàcil capgirar un resultat de futbol en contra (ni que sigui contra una defensa italiana) que capgirar determinades dinàmiques. I és que les retallades semblen imparables. L'aliança parlamentària d'ERC amb CiU ha portat els republicans a salvar el govern d'una derrota en un tema tan sensible com les retallades als funcionaris. ERC ha bloquejat amb vots una moció del PSC que plantejava anul·lar la supressió d'una paga extraordinària als empleat públics el 2013.

El Parlament ha aprovat per folgada majoria (104 dels 135 diputats) una resolució on s'insta el govern d'Artur Mas a iniciar contactes amb l'executiu espanyol amb vista a definir l'escenari que permeti els catalans pronunciar-se sobre quin futur polític volen. Més temps trigarà el Parlament a votar el pressupost de 2013. No trigarà tant com va insinuar el conseller Mas-Colell (“simplement impossible”, va dir) perquè hi ha esperances d'assolir la relaxació del límit de dèficit del 0,7% (un límit tan baix que obligaria a un ajust de 4.400 milions d'euros). Artur Mas va anunciar que “els pressupostos vindran al Parlament com han vingut des que sóc president”, després de respirar alleujat en veure que el govern de Mariano Rajoy feia el gest més esperat: el ministre d'Hisenda va obrir la porta a flexibilitzar el llindar dels territoris. Una flexibilitat que, en tot cas, no aportarà la milionada que caldria per tenir uns pressupostos prou potents per retirar unes pujades d'impostos que situen la pressió fiscal catalana en el segon lloc del rànquing mundial per IRPF i que segons el Col·legi d'Economistes de Catalunya “resta atractiu” al país per atraure empreses i professionals estrangers i no incentiva la permanència de grans rendes o capitals.

A Barcelona s'han dut a terme els salons Bio-Europe Spring (farmàcia i biotecnologia) i l'e-Show (comerç per internet i màrqueting digital). Port Aventura ha anunciat una inversió de 75 milions d'euros per als pròxims 5 anys i, per la seva part, Seat ha fet públic que va tancar l'any passat amb unes pèrdues operatives de 156 milions d'euros, una reducció del 30,6% si es compara amb els números vermells del 2011.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.