Menjar casolà a domicili a la Ràpita
Quatre dones desocupades munten una cooperativa que ofereix serveis de càtering
Gemma, Aroa, Anna i Olívia han posat en marxa la cooperativa Som Cuina, una petita empresa de Sant Carles de la Ràpita que ofereix menjar casolà i elaborat amb productes de proximitat. La iniciativa arrenca tres anys enrere amb el suport de la Federació d'Associacions de Dones Rurals (Fademur) i l'Ajuntament de la Ràpita, un projecte que pretenia oferir formació i una sortida laboral a dones d'entorn rural. “Es tracta d'un projecte social que pretén aconseguir la igualtat de les dones, i la millor fórmula és la seua incorporació al món laboral”, explica la presidenta de Fademur, Teresa López.
La formació i l'equipament de la cuina professional de Som Cuina han costat 150.000 euros, que s'han finançat a través d'una subvenció del Ministeri d'Agricultura. Per la seua banda, l'Ajuntament els facilita un lloguer social, de només 100 euros mensuals.
Tot i l'ajut rebut per als primers passos de la cooperativa, ara la responsabilitat que funcione és de les quatre sòcies. “Les expectatives són bones: tot i que fa poc que hem començat a funcionar, ja tenim demandes d'empreses i particulars que requereixen els nostres serveis. I els que han provat els nostres menús repeteixen”, assenyala Gemma Recio, una de les sòcies de la cooperativa. Recio reconeix que han començat a funcionar quan les escoles, potencials clients de Som Cuina, ja tenien els contractes fets, però confia que amb vista al pròxim curs escolar algun centre requereixi els seus serveis. De moment serveixen entre 30 i 40 menús setmanals al Camp d'Aprenentatge de la Ràpita. “Hem contractat una persona per prestar el servei al Camp d'Aprenentatge, on era necessària una treballadora per servir els plats que preparem a les nostres instal·lacions”, comenta Recio.
Som Cuina també ofereix menús per a particulars, uns menús que són revisats per un nutricionista i que són molt econòmics. Primer plat, segon plat i postres per només 4,5 euros. “En principi el client ha de venir a buscar el menjar a la nostra cuina, però estem obertes a les propostes dels clients i si algú necessita que li portem el menú a casa també ho podem fer”, explica Recio.
Per la seua banda, l'Ajuntament de la Ràpita promocionarà la cooperativa de menjar casolà. “Des dels serveis socials de l'Ajuntament procurem que les famílies amb dependents tinguen almenys un menjar digne al dia i en aquest sentit encarregarem feina a Som Cuina”, comenta l'alcalde, Joan Martín Masdéu. També deixa oberta la possibilitat d'encarregar a la cooperativa serveis per als equipaments docents.
I si l'increment de feina es concreta, les quatre sòcies de Som Cuina no descarten contractar més personal. De fet, el projecte va nàixer fa tres anys amb unes vint dones interessades, però els entrebancs amb què ha topat la iniciativa han fet que moltes hagin desistit. “Les més lluitadores i ambicioses són les que finalment han optat per posar en marxa la cooperativa”, diu López.
PRODUCTES LOCALS.