Empreses

Sodeca explora Amèrica del Nord i Rússia per ser-hi d'aquí a 3 anys

L'empresa de sistemes de ventilació, que exporta el 40% i té una fàbrica a Xile, vol reforçar la seva presència internacional.

Produeixen unes 150.000 unitats anuals, centrats en l'eficiència energètica
Ara el més important és mantenir els llocs de treball

“Quan en un país ja has copat una part important del mercat mitjançant distribuïdors, si vols continuar-hi creixent has de fer un pas més i situar-t'hi.” Així és com Josep Font, director de Sodeca, justifica que aquesta empresa especialitzada en ventilació industrial obri noves filials (productives i comercials) en un termini de tres anys. “De moment tot són projectes que estem estudiant, però, a grans trets, Amèrica del Nord i Rússia són mercats on si no hi tens presència és molt difícil vendre-hi. El fet que siguis d'allà els dóna un plus de confiança i, per tant, és dels llocs on en poc temps ens hi podrien veure”, conclou Font. De fet, de l'11 al 14 de març, Sodeca ja ha estat present a la fira Climate World de Moscou, “per començar a planejar un projecte en aquest sentit”.

Aquesta futura expansió de Sodeca, amb vint anys d'experiència en la internacionalització, és només un pas més del creixement que ja està tenint a diversos països de l'Orient Mitjà (sobretot als Emirats Àrabs Units) i d'Amèrica del Sud. “Estem instal·lats a Xile des del 2009 i des d'allà volem treballar per expandir-nos als mercats propers”, explica el director de Sodeca. Per a aquesta empresa osonenca, Amèrica del Sud no només representa avantatges des del punt de vista lingüístic i idiosincràtic sinó també de mercat: “Aquells productes als quals aquí potser ja se'ls acaba el seu cicle vital, que comencen a estar obsolets, allà encara tenen un recorregut. Els conceptes d'estalvi energètic i eficiència no els tenen tan presents i prefereixen productes que requereixin una inversió inicial més barata.”

Encara que Sodeca continua enviant producte acabat des de Sant Quirze de Besora fins a Amèrica del Sud, a la fàbrica de Xile (2.000 m²) també es fa procés productiu. “El problema que té el ventilador és el seu volum i exportar-lo segons a quins llocs surt molt car; per això la nostra idea és replicar Sodeca de Sant Quirze a Xile”, comenta Font. Al continent americà, a Cuba concretament, Sodeca també hi té una de les dues oficines comercials que, junt amb la de Portugal, ha obert a l'estranger, a més a més de deu delegacions a l'Estat espanyol.

Dos mercats.

Aquesta empresa, que des de fa 30 anys dissenya, fabrica i ven sistemes de ventilació industrial (només el 15% del que fa és ventilació domèstica), exporta un 40% de la producció. Del 60% restant, el 40% de les vendes es fan a l'Estat espanyol i el 20%, a Catalunya. “En aquests moments –reconeix Font– l'idoni seria estar per sobre del 50% d'exportacions.” El motiu perquè ara no sigui així l'explica ell mateix: “Durant els últims anys de creixement a Espanya ens vam relaxar, a l'hora d'exportar, perquè la demanda interna era molt alta. No podíem satisfer els dos mercats alhora i ens vam decantar pel nacional, el qual també ens ha donat beneficis que després ens han permès fer inversions importants.” Una d'elles, el gener del 2011, va ser la compra de l'empresa Sisteven, d'Alcalá de Henares (Madrid), especialitzada en la fabricació de ventiladors centrífugs. “Sisteven era un proveïdor nostre i la compra ens va ajudar a ampliar la línia de negoci”, especifica Font.

Europa, i sobretot Alemanya, continua sent el mercat estranger natural on més ven Sodeca. “Ara tothom diu que la sortida és exportar. No hi ha dubte que s'ha de fer, però que ningú esperi resultats l'any següent. Exportar vol dir ser molt més eficient, oferir molta més qualitat i vendre a un preu competitiu.”

Un Objectiu.

Sodeca, que produeix unes 150.000 unitats anuals, s'ha convertit en una marca reconeguda arreu del món en bona part gràcies als ventiladors d'evacuació de fum en cas d'incendi. “No és que inventéssim res, però el 1995 vam ser els primers que el vam desenvolupar a Espanya i el vam homologar”, explica el director d'una empresa que avui centra la seva atenció en un objectiu: l'eficiència energètica. Aconseguir ventiladors que consumeixin al voltant d'un 20% menys és una de les línies de treball del departament de R+D+I i de l'Oficina de Projectes de Sodeca, als quals l'empresa destina entre un 5% i un 6% de la facturació, la qual supera lleugerament els 30 milions d'euros.

Tot i que Sodeca subcontracta força processos productius, té una plantilla de 150 treballadors, la majoria d'ells a les instal·lacions de Sant Quirze de Besora, d'uns 16.000 m², la mateixa superfície que al febrer del 2010 Sodeca va adquirir al polígon de La Barricona de Ripoll per 1,4 milions. “Quan aquí estiguem saturats ens n'hi anirem, però no tenim cap calendari. Ara el més important és mantenir els llocs de treball i assegurar molt bé els passos”, diu Font.

Sodeca, dedicada a la fabricació de ventiladors industrials, ha aconseguit una important quota de mercat internacional gràcies a la producció i homologació, des de 1995, de ventiladors d'evacuació de fum en cas d'incendi, els quals aspiren el fum cap amunt i permeten desallotjar millor un edifici.
Facturació
30 M€
Treballadors
150
Any de fundació
1983


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Sodeca explora Amèrica del Nord i Rússia per ser-hi d'aquí a 3 anys

Publicat a