Eines

L'esborrany de la renda es podrà confirmar dimarts

Hisenda ha reduït per a l'exercici 2012 el nombre de situacions en les quals no és possible fer la declaració de l'IRPF confirmant o modificant l'esborrany

El mínim exempt en patrimoni ha baixat fins als 500.000 euros

El 2 d'abril es podrà recollir a la seu electrònica de l'Agència Tributària(www.agenciatributaria.és) l'esborrany de la declaració de la renda de l'exercici de 2012, que podrà ser confirmat per internet o per telèfon el mateix dia si el contribuent està d'acord amb el seu contingut. Als que no utilitzin aquesta via i que en la declaració de l'any passat van demanar que se'ls enviés l'esborrany per correu, les trameses començaran el 6 de maig. En tots dos casos, l'esborrany pot ser confirmat o modificat fins a l'1 de juliol, data en la qual també finalitza el termini per a la presentació per altres vies (telemàticament, oficines de l'Agència Tributària espanyola i la catalana i entitats financeres). Les declaracions telemàtiques es podran presentar a partir del 24 d'abril, i les que es facin per altres mitjans, a partir del 6 de maig.

Una de les novetats d'aquest exercici és l'ampliació del perfil de persones que poden obtenir l'esborrany de declaració. Així, aquest any podran demanar-lo també les que reben la renda bàsica d'emancipació o subvencions, a excepció de les que tenen la consideració de rendiments d'activitats econòmiques. També s'afegeixen els contribuents que declaren pèrdues patrimonials derivades de la transmissió o el reemborsament a títol onerós d'accions o participacions representatives del capital o patrimoni de les institucions d'inversió col·lectiva.

A més, podran demanar l'esborrany els contribuents amb rendiments de capital mobiliari i immobiliari obtinguts per entitats en règim d'atribució de rendes, quan s'hagin atribuït als socis, hereus, comuners o partícips. Així mateix, hi ha una modificació segons la qual no és un impediment per obtenir l'esborrany la imputació de rendes immobiliàries, sempre que procedeixin com a màxim, de vuit immobles, enfront dels dos que marcava la declaració de l'IRPF de 2011.

Exempts.

En línies generals, no estan obligats a declarar els contribuents que hagin obtingut en l'exercici 2012 rendes procedents exclusivament de fonts, en tributació individual o conjunta, com rendiments íntegres del treball amb el límit general de 22.000 euros anuals quan procedeixin d'un sol pagador. Aquest límit també s'aplicarà quan es tracti de contribuents que percebin rendiments procedents de més d'un pagador i la suma de les quantitats percebudes del segon i restants pagadors, per ordre de quantia, no superin en el seu conjunt la quantitat de 1.500 euros anuals.

Tampoc hauran de declarar si els ingressos de treball no superen els 11.200 euros anuals, quan procedeixin de més d'un pagador, sempre que la suma de les quantitats percebudes del segon i restants pagadors superin els 1.500 euros anuals. Així mateix no han de fer declaració els contribuents que obtinguin rendiments íntegres del treball, de capital o d'activitats econòmiques i de guanys patrimonials, amb el límit conjunt de 1.000 euros anuals i pèrdues patrimonials que no superin els 500 euros.

Independentment del volum d'ingressos, estan obligats a declarar els que tinguin dret a deducció per inversió en habitatge, per compte estalvi-empresa, per doble imposició internacional o que facin aportacions a patrimonis protegits de les persones amb discapacitat i plans de pensions.

Patrimoni.

En la tributació de l'impost sobre el patrimoni cal tenir en compte que un decret de la Generalitat que va entrar en vigor el 31 de desembre va abaixar el mínim exempt des de 700.000 a 500.000 euros -cosa que fa que el nombre de declarants passi dels 40.000 que hi havia previstos a uns 65.000. A més, el gravamen del tribut s'ha apujat un 5% en general, i un 10% en el tram més alt.

Per una part hi ha la reducció del mínim exempt general dels 700.000 als 500.000 euros, que farà que s'incorporin declarants que fins ahir se n'escapaven; i per l'altra, la pujada del 5% en els tipus de gravamen del tribut i del 10% en l'últim tram, el de la base liquidable superior a 10.695.996,06 euros.

En general, només estan obligats a presentar declaració de l'impost sobre el patrimoni els subjectes passius per als quals la quota tributària resulti a ingressar, però també ho hauran de fer aquells que tinguin béns i drets -sense comptar les càrregues, gravàmens, deutes o altres obligacions personals- per un valor superior a 2.000.000 d'euros, tot i que la quota tributària no resulti a ingressar.

Com en la declaració anterior, les declaracions de l'impost sobre patrimoni només es poden presentar per via telemàtica a través d'internet, i es permet que es pugui fer no només amb sistemes de firma electrònica avançada –DNI o certificats electrònics- sinó també amb la identificació del declarant amb el nombre de referència de l'esborrany o de les dades fiscals de l'IRPF. Els contribuents que presentin declaració per l'impost sobre patrimoni també han d'utilitzar la via telemàtica o telefònica per presentar la declaració de la renda o confirmar-ne l'esborrany.

El termini de presentació de les declaracions de l'impost sobre el patrimoni és entre el 24 d'abril i l'1 de juliol.

Més caselles

Les deduccions derogades i les noves

Els canvis que el govern espanyol va introduir per reduir el dèficit i rebaixar l'estoc immobiliari han portat que en la declaració de la renda de 2012 hi hagi més caselles.

En l'estimació directa s'inclou una nova casella per la transmissió d'elements patrimonials que hagin gaudit de la llibertat d'amortització derogada pel reial decret llei 12/2012 de mesures per a la reducció del dèficit públic, ja que l'excés de deducció té la consideració de rendiment íntegre de l'activitat econòmica.

També s'han incorporat tres caselles sobre l'exempció del 50% dels guanys patrimonials per transmissió d'immobles urbans entre el 12 de maig i el 31 de desembre de 2012, introduïda per la llei 8/2012 sobre sanejament d'actius immobiliaris del sector financer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.