Empreses

La facturació exterior de Protesa arriba fins al 85% en tres anys

El 2009 el fabricant de tubs només tenia un 10% del negoci a l'estranger. L'empresa obrirà enguany una fàbrica al Marroc

Protesa va facturar 2,7 milions més el 2012 i enguany preveu assolir els 40 milions

Protesa es dedica a la fabricació i el muntatge de tubs de polièster reforçat amb fibra de vidre des del 1959 i l'experiència que ha anat acumulant durant el darrer mig segle li ha permès convertir-se en una empresa líder en el seu sector. La companyia no s'ha escapat de la crisi, que es va fer evident l'any 2009 amb una caiguda de les comandes, però ha trampejat la situació apostant fort pel mercat exterior. Protesa, amb seu a Sant Esteve Sesrovires, va iniciar el pla de projecció internacional precisament el 2009, quan tenia un 90% del negoci a l'Estat, i en tres anys ha assolit una quota d'exportació del 85%.

L'expansió internacional de l'empresa ha contribuït en gran part a augmentar la seva xifra de vendes i, de fet, la companyia va facturar 28 milions d'euros l'any passat, 2,7 més que el 2011. Protesa preveu continuar creixent i enguany espera que el seu volum de negoci augmenti un 25%, fins a arribar als 40 milions. “La captació de comandes va anar molt bé l'any passat i tenim tota la cartera assegurada per al 2013”, explica el director comercial, Xavier Arasanz. La companyia ha experimentat un gran creixement a Israel, al nord d'Àfrica –principalment al Marroc– i a l'Amèrica del Sud, tot i que té projectes als cinc continents. Amb la finalitat d'abastar el mercat asiàtic, fa un any va inaugurar una planta productiva a l'Índia –hi fabrica accessoris, com ara colzes i brides– i enguany té previst obrir una altra fàbrica al Marroc, on Protesa està treballant en una planta dessalinitzadora, en un projecte d'abastament d'aigua potable a la ciutat de Tànger i en la modernització d'una planta de fosfats. Fa dos anys, l'empresa va obrir també una oficina comercial a Xangai i l'objectiu a mitjà termini és poder obrir mercat a la Xina. A l'Estat, la companyia té una fàbrica a Saragossa, on es fa el tub més gran d'Europa, de 3,2 metres de diàmetre.

Obra industrial i civil.

Protesa va ser pionera a l'Estat en la producció de tubs de polièster reforçat amb fibra de vidre, que actualment destina tant a obra industrial com a obra civil. Els seus tubs i accessoris, per tant, es poden utilitzar en plantes dessalinitzadores, en la indústria química i en plantes d'energia, però també en el sanejament de ciutats i polígons industrials, en sistemes de reg i en projectes d'abastament d'aigua potable, entre altres aplicacions. Els seus clients són grans empreses, com ara Iberdrola i Ferrovial, i això va facilitar que la companyia comencés a exportar d'una manera passiva. “Quan has fet obres a l'Estat amb empreses d'aquest calibre i et tenen molt ben considerat, és més fàcil que et vinguin a buscar quan van a fer obres a fora”, explica Arasanz. Protesa, però, ha estat capaç de captar nous clients als països on ha treballat i, de fet, un 65% dels projectes que realitza a l'exterior són ja comandes d'empreses estrangeres.

La companyia ofereix diversos serveis, com ara la modalitat de claus en mà. En aquest cas, Protesa gestiona tot el projecte, des del disseny dels tubs fins a les proves hidràuliques finals. Els clients, però, també poden recórrer a l'empresa per a serveis de muntatge, manteniment i enginyeria. “Nosaltres tenim un problema, i és que quan entreguem una instal·lació ja no en sentim a parlar mai més, no hi ha material de reposició”, manté Arasanz. Segons el director comercial, “cal ser competitiu en preu, però també és important que el client valori la qualitat del producte”. I ho exemplifica dient: “Si el tub de captació d'aigua de mar per refredar una central tèrmica es trenca i la planta està tres dies sense funcionar, l'aturada sortirà molt més cara que tota la línia de tubs de Protesa. Els nostres productes no tenen problemes d'aquest tipus i, quan treballes amb empreses que han de gestionar la instal·lació, això ho valoren.”

La innovació també té un paper important a Protesa, que adapta el seu producte a les necessitats del mercat i desenvolupa la seva maquinària. La companyia ofereix tots els serveis que els clients poden requerir i els aporta solucions tecnològiques, però Arasanz també destaca “l'agilitat en la gestió dels projectes i el talent que hi ha a l'empresa, que té treballadors joves i amb empenta”. L'equip humà té una mitjana d'edat de 31 anys –l'empleat més gran en té 38–, ja que el 2006 la direcció va decidir començar a contractar personal acabat de sortir de la universitat –enginyers sobretot– per formar-lo seguint la filosofia de l'empresa. “El mercat ens demanava serveis que no érem capaços d'oferir i, en comptes de subcontractar-los i deixar de ser competitius, vam pensar que els havíem de donar nosaltres; el client demana cada cop més concentració de responsabilitats, i el proveïdor que ofereixi un ventall de serveis més global tindrà més possibilitats d'endur-se una obra”, diu Arasanz.

A banda dels projectes al Marroc, Protesa està treballant en plantes dessalinitzadores a Israel i, amb vista al futur, espera rebre projectes d'energia a Europa i algun projecte important de regs a l'Àfrica central.

Protesa va ser pionera en la producció de tubs de polièster reforçat amb fibra de vidre a l'Estat i avui, amb una experiència de més de cinquanta anys, s'ha convertit en una empresa líder en el seu sector. La companyia, amb seu a Sant Esteve Sesrovires, treballa en projectes als cinc continents i té fàbriques a Saragossa i a l'Índia.
Facturació
28 M€
Treballadors
300
Any de fundació
1959

La dessalinitzadora del Prat

Tot i la seva projecció internacional, Protesa també ha treballat a Catalunya, i un dels projectes més destacats en què ha participat és la dessalinitzadora del Prat de Llobregat. La instal·lació es va inaugurar el 2009 i, en aquest cas, la firma va proporcionar el material i el muntatge. La planta és una de les més grans d'Europa d'abastament urbà –té capacitat per produir més de 60 hectòmetres cúbics d'aigua potable a l'any– i permet garantir el subministrament en èpoques de sequera. El 2010 va rebre un dels prestigiosos premis Global Water Awards, concedits als millors projectes en el sector internacional de l'aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La facturació exterior de Protesa arriba fins al 85% en tres anys

Publicat a