Opinió

Puntada endavant

Lluny dels tecnicismes del futbol actual, dels quals sóc poc coneixedor, recordo l'expressió puntada endavant, que fèiem servir al pati de l'escola quan volíem arribar ràpidament a la porteria contrària traient-nos el problema de sobre, i passant-lo a l'equip contrari, que de sobte es trobava la pilota a prop de la seva porteria.

Després del Consell de Ministres del divendres 16 d'abril, en què es va aprovar el Plan Nacional de Reformas 2013, tinc la sensació que la ciutadania som l'equip contrari i ens han tornat a posar la pilota a prop de la porteria, amb la consegüent sensació que un altre cop som els que hem de fer la feina, ja que se'ns demana que continuem suportant la càrrega de la crisi. En particular, aquesta càrrega suposa que, abans d'apostar per la recuperació promovent el consum intern, per exemple, l'Estat es fixa només a complir l'objectiu del dèficit, per això apuja els impostos de nou i afecta de manera directa i indirecta les empreses i els ciutadans. En particular, queden afectats, segons anuncia el Plan Nacional de Reformas, l' IRPF, l'impost de societats, els impostos especials o la creació d'impostos sobre els dipòsits bancaris.

Respecte de l'IRPF, s'estén la pujada temporal acordada inicialment pels exercicis 2012 i 2013, fins al 2015. D'aquesta manera, si el que es pretenia per contribuir a la recuperació era fomentar el consum intern, això no va en aquesta línia. En aquest sentit, Espanya està situada entre els països de la UE en què el tipus màxim de l'IRPF es més alt (52%), la qual cosa supera àmpliament la mitjana, que és del 38,3%.

Respecte de l'impost de societats, a falta de concretar-ne les mesures, si bé es preveu no tocar el tipus general, sí que es preveuen eliminar algunes deduccions, amb la qual cosa l'efecte real serà una pujada de l'impost. En aquest sentit, també el tipus màxim d'aquest impost a Espanya (30% sense deduccions) supera la mitjana dels de la UE (23,5%).

També els impostos especials quedaran afectats pels increments, però falta concretar en detall quins i com, encara que s'ha exclòs una altra pujada de l'IVA i es crea un impost sobre els dipòsits bancaris, del qual no s'ha aclarit la quantia, es diu que l'han de pagar els bancs encara que lògicament aquests ho repercutiran als clients.

Finalment, dins de l'esmentat pla, alguna cosa es va assenyalar de la futura llei de suport als emprenedors, una de les mesures estel·lars de Rajoy, de la qual avui ja sabem que inicialment es pretén que tingui un IS tou, si hi ha reinversió de beneficis, que es potenciaran mesures per a la internacionalització o l'aprovació d'una línia de crèdit.

Encara que es van anunciar les mesures dins del marc de l'esmentat Plan Nacional de Reformas, l'anunci es va fer sense concretar les corresponents modificacions de les lleis (més puntada endavant).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.