Eines

Els habitatges per llogar o vendre hauran de tenir un certificat energètic

Els propietaris hauran de complir aquest requisit a partir de l'1 de juny

Tinsa calcula que el cost del certificat per a un pis de 70 m² serà de 150 euros

A partir del pròxim 1 de juny qualsevol propietari que vulgui vendre o llogar un immoble haurà de disposar del Certificat d'Eficiència Energètica que quantificarà el volum de consum necessari d'energia per a oferir unes condicions normals de funcionament i ocupació (calefacció, aigua calenta sanitària, refrigeració, etcètera). L'Estat espanyol aplica així un punt més de la directiva europea sobre emissions de CO2 “i suposa un pas decisiu en la informació al consumidor que, com quan va a comprar un electrodomèstic, tindrà una etiqueta on es detalla el consum energètic d'aquell immoble”, destaca Gonzalo Cervera, director de la nova societat que Tinsa ha creat (Tinsa Certify) per optar al mercat que s'obre.

El certificat, que tindrà una validesa màxima de 10 anys, inclourà una escala de la A a la G, de menor a major consum. Serà el mateix propietari l'encarregat de contractar el tècnic per fer l'estudi i emetre el certificat i un cop el tingui l'haurà de registrar a la seva comunitat autònoma. Aquí, però, és on poden aparèixer els primers problemes, ja que de moment només tres comunitats (Canàries, Galícia i Castella i Lleó) disposen d'aquest registre habilitat. El decret estatal dóna de marge fins al 13 de juliol per tenir els registres a punt, així que, com reconeixen des de Tinsa, es produirà una situació de buit legal en el primer mes d'obligatorietat del certificat.

El registre de les CA servirà de base per disposar d'informació estadística sobre les característiques d'eficiència energètica del parc d'habitatges. A més seran les CA les responsables de controlar que la informació que recullen els certificats es correspongui amb les condicions reals dels immobles i per a això podran establir inspeccions aleatòries.

Cada comunitat autònoma decidirà també si cobra una taxa per registrar els certificats. Finalment el registre serà un pas previ necessari per tal de poder optar a les ajudes econòmiques que la Unió Europea posarà a disposició dels propietaris per tal de millorar el nivell d'eficiència energètica dels seus immobles. Aquestes ajudes es podran destinar a aquelles actuacions que generin almenys un 30% d'estalvi en el consum energètic.

POSSIBLES SANCIONS.

Un altre punt que està pendent de concretar és el règim sancionador. El Partit Popular treballa amb la possibilitat d'establir determinats supòsits de faltes com ara no tenir el certificat quan s'hi està obligat, que el tècnic que ha expedit el certificat no estigui habilitat o que no s'hagin fet servir els programaris autoritzats. “Però no hi ha pitjor sanció que no poder vendre el teu pis”, destaca el responsable de Tinsa. I és que més enllà de les implicacions legals que pot tenir incomplir la normativa hi ha el factor mercat i la penalització que exerceixi la demanda sobre l'oferta d'habitatges sense certificació o amb una certificació molt baixa. “Els immobles que obtinguin una qualificació F o G probablement acabaran sortint del mercat”, destaca Cervera.

Més enllà de les possibles sancions que finalment s'hi apliquin, els directius de Tinsa creuen que a mitjà termini també caldria sumar-hi nous impostos vinculats a l'eficiència energètica dels edificis, com ja ho fa actualment l'impost de matriculacions amb els cotxes. I igual com passa amb el sector de l'automòbil, on les dades posen de manifest que els índexs d'eficiència energètica en el parc existent són encara baixos. “El 80% dels immobles se situaran probablement entre la E i la G”, apunten des de Tinsa. La majoria d'aquest 80% serà categoria E però la resta, els que treguin pitjor nota en eficiència energètica, són els que segons els responsables de Tinsa acabaran per sortir del mercat. Els edificis construïts a partir del 2007 i per tant sota els requisits del Codi Tècnic de l'Edificació podran treure una nota una mica millor, ja que les condicions fixades en el CTE equivaldrien a una categoria D.

Els responsables de Tinsa creuen que ara mateix difícilment es trobarien immobles que complissin amb les característiques de consum energètic corresponents a una categoria A o B al parc existent a l'Estat espanyol.“De fet el certificat servirà per aportar una informació estadística molt valuosa a la UE, ja que abans de plantejar noves mesures fiscals haurà de calibrar quina és la realitat a cada estat membre”, apunten des de Tinsa.

Respecte al cost que suposarà aquesta nova normativa per als propietaris, des de Tinsa es veu encara precipitat marcar preus. “S'ha optat per un mercat molt obert i això dóna peu que hi pugui haver diferents perfils d'empreses que ofereixin aquest servei, encara s'està definint tot, però es podria apuntar una xifra orientativa d'uns 150 euros per a un pis mitjà de 70 metres quadrats”, apunten. En qualsevol cas des de Tinsa Certify esperen poder comptar amb un bon posicionament “gràcies als 1.200 tècnics de què disposem habilitats per emetre aquest certificat”, apunta Cervera. El director de la nova societat de Tinsa confia que aquesta estructura els obrirà les portes als grans clients patrimonialistes que a partir de les setmanes vinents hauran d'anar regularitzant la seva cartera.

l'apunt

La Generalitat tanca un acord amb el sector

El Govern ha signat en el marc de Construmat un acord amb 25 institucions del sector de l'edificació per a dissenyar el pla d'acció que ha de portar Catalunya a alinear-se amb els objectius de la Unió Europea. La signatura de l'acord s'emmarca en el projecte europeu MARIE (Mediterranean Building Rethinking for Energy Improvement), format per 23 socis de nou països mediterranis de la Unió Europea i liderat per Territori i Sostenibilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.