Eines

PABLO MAELLA

AUTOR DEL LLIBRE ‘LA CASA DE LA EFICACIA'

“La clau de l'eficàcia és identificar la millor versió de tu mateix”

Posa't objectius encara que siguin petits. I intenta simplificar tant com puguis

L'eficàcia depèn exclusivament d'un mateix?
Ningú no pot ser eficaç per nosaltres, és el mateix individu el qui pot assolir l'eficàcia però hi ha factors externs que poden ajudar-nos a ser-ho més. Un element és si l'empresa dóna més autonomia, clarifica què és els que s'espera dels empleats i els dóna els recursos necessaris perquè puguin acomplir el que se'ls exigeix. Les organitzacions ajuden a l'eficàcia dels individus facilitant-los l'autogestió.
Quins altres factors hi influeixen?
Hi ha elements que no es poden controlar que també condicionen la nostra eficàcia. Per exemple, els directors generals de les companyies aèries després dels atemptats de l'11-S per molt eficients que fossin no aconseguien millorar vendes perquè la gent tenia por de volar. Aquests fets van influir també en l'eficàcia perquè aquesta es tradueix en resultats.
Què és el que ens fa no ser eficaços?
Sovint ens excusem en els altres, que els nostres superiors no ens entenen o que no ens donen els recursos, però el motor principal és l'individu. I hem de començar preguntant-nos què puc fer jo en aquesta situació per ser més eficaç? En general som conscients que podem ser millors i les organitzacions també ho saben.
I les empreses fan alguna cosa per solucionar-ho?
Tenen la figura del líder a qui se li carrega la responsabilitat que els seus equips siguin més eficaços. També es busca l'eficiència dels empleats amb polítiques de retribucions variables. Aquestes mesures, però, són unidireccionals, es prenen des dels comandaments directius i no es tenen en compte les persones. I crec que no és encertat. Es tracta de no pensar només el que l'organització pot fer per tu sinó què pots fer tu per l'organització.
Però com fas capgirar la teva actitud en el context actual, amb el temor de perdre la feina i el desànim per l'empitjorament de les condicions laborals?
És una posició molt legítima en un moment donat com l'actual, però el principal beneficiari de gestionar-se un mateix eficaçment és la mateixa persona i no l'empresa. Perquè és el mateix individu el que agafa les regnes de la seva vida. És un mateix qui té el poder de l'acció en lloc de dedicar-se a lamentar-se. Que tot i que és molt humà no et porta enlloc. S'ha de donar el poder a la persona, des d'una perspectiva constructiva i positiva, per tenir una resposta eficaç i aconseguir canviar les coses que no t'agraden.
Què es pot fer doncs per ser més eficaç?
Has d'evitar queixar-te contínuament, i no has de focalitzar en la lamentació totes les teves energies. Posa't objectius encara que siguin petits. I intenta simplificar tant com puguis. En situacions i entorns adversos has d'acceptar la realitat com és i també acceptar com són els altres, encara que en algun moment et puguin perjudicar. I per últim, accepta't tu mateix. La clau de l'eficàcia és identificar la millor versió de tu mateix. Has de ser conscient de les teves fortaleses i de quina manera pots aplicar-les. Messi és molt eficaç jugant a futbol perquè té unes condicions físiques molt bones, però com a animador turístic no seria tan bo. Generalment tenim tendència a fixar-nos més en allò que ens manca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.