Empreses

La joia de vendre il·lusió als clients

La joieria i rellotgeria Climent 1890 de Puig-reig, amb dues botigues a la Catalunya central, fabrica diferents línies de gènere propi i distribueix la marca Luminox a tota la península.

Estem orgullosos d'haver arribat fins aquí, però ara estem desafiant
el destí

Climent 1890. El nom ho diu tot: joiers i rellotgers des de fa 123 anys. A les acaballes del segle XIX, Antonio Climent Prat, fill de pagès, veí de Puig-reig, va anar a aprendre l'ofici de rellotger amb el rector de Sallent. “Hi anava a peu”, ha sentit a dir sempre el seu besnét i actual administrador del negoci, Joan Altimiras. Climent 1890 és la història del segle XX explicada des de darrere d'un taulell pel qual han passat rellotges de butxaca, aliances d'or i penjolls de titani. “Si no es va haver de tancar la botiga durant la Guerra Civil, quan pràcticament només es vivia de les reparacions i de tant en tant, a més a més, hi havia alguna espoliació, esperem no haver-ho de fer ara”, comenta Altimiras, la quarta generació, que ja està deixant pas a la cinquena. “Ens sentim molt orgullosos d'haver arribat fins aquí i si podem fer 100 anys més, millor, però ara estem desafiant el destí”, apunta Altimiras per explicar que la crisi econòmica actual també els està afectant força.

Climent 1890 va néixer al carrer de l'Església de Puig-reig. D'aquella primera rellotgeria, on Antonio Climent cada vespre despenjava els aparadors de fora a la paret, es va passar a un establiment més gran i de lloguer al centre del poble, a la plaça de la Creu. Al cap d'un temps, el negoci es va traslladar al carrer Llobregat. La família va comprar l'immoble del número 18 i als baixos va obrir la joieria, emplaçament que es va mantenir fins l'any 2000. A partir de llavors, el negoci va travessar el carrer i va continuar al número 17, deixant que l'antic local fos ocupat per un dels dos establiments d'òptica i aparells auditius Centre Òptic (l'altre és a Berga), que en l'actualitat també regenta la família. Aquesta branca de negoci és una herència del passat, ja que fins fa només unes dècades les ulleres es venien a cal rellotger.

El producte.

Climent 1890 fa més d'un segle que no només ven joies i rellotges sinó, sobretot, “il·lusions”, com diuen ells. Una part d'aquestes il·lusions són de disseny i fabricació pròpia. Ara fa uns vint anys, van crear una empresa annexa a Climent 1890 –nom patentat també com a marca de joies– que es diu Tallers Alibor, amb seu a Barcelona. Des d'aquí fabriquen i distribueixen joieria. “El comú denominador del nostre producte Climent 1890 és el gènere extremadament ben acabat, acurat, amb denominació d'origen català”, explica Altimiras. “Bàsicament fem joieria amb brillants –sempre amb pedra autèntica–, una línia que és un fons d'armari i que en el dia d'avui es continua venent, i també fem una línia de joieria més contemporània o d'autor: un gènere més texturat i amb formes més originals.”

Tallers Alibor també distribueix a tota la península Ibèrica rellotges de la marca suïssa Luminox (“els que fan servir les forces especials de tot el món”) i estacions meteorològiques digitals de la marca Oregon Scientific, i properament distribuiran dues línies més de productes de rellotgeria i complements.

La fabricació pròpia representa entre el 70% i el 80% de les vendes de joieria de Climent 1890, una fabricació a l'engròs que es ven arreu de l'Estat espanyol, Andorra i el sud de l'Estat francès, tot i que a les seves botigues Climent 1890 tampoc no rebutja vendre joieria italiana o d'altres firmes del país.

Aquesta empresa berguedana, que actualment exporta el 15% fora de l'Estat espanyol, té clar que les vendes a l'estranger són un filó a explotar. “Pensem sobretot en Europa, l'Amèrica Central, els EUA, mercats emergents com el Brasil o algun altre país del continent africà..., més que no pas en l'Aràbia Saudita, amb un gust diferent del nostre”, sosté Altimiras. Obrir nous mercats, créixer en vendes a l'engròs i consolidar les distribucions oficials són una part de les prioritats de Climent 1890.

Les vendes

A part de la joieria de Puig-reig, fa un any i mig Climent 1890 va reubicar la que tenia a Berga des de feia més de vint anys. D'aquesta manera han aconseguit mantenir una facturació “de la qual no estem descontents del tot”, afirma l'administrador. Aquesta empresa actualment té catorze treballadors directes, més sis o set comercials freelance.

La davallada d'entre un 20% i un 70% de les vendes a causa de la crisi en un sector que ha vist com el calendari festiu i de tradicions s'ha anat desdibuixant, és agreujada per les oscil·lacions del preu de l'or, un valor refugi. Això ha fet que ara es vengui més plata i que a Climent 1890 a més també tinguin peces d'acer inoxidable quirúrgic, titani, ceràmica o cuir.

L'aparell

Entre les eines i els aparells que utilitzaven els joiers antigament i que encara conserven a la joieria Climent 1890, hi ha aquesta màquina per fer les dents de les rodes dels rellotges. Un instrument que ja es feia servir a finals del segle XIX.

El fundador

Antonio Climent Prat, besavi de Joan Altimiras, va ser el fundador del negoci. Fill d'una casa de pagès de Puig-reig, era molt traçut i tenia fama d'inventor.

La botiga

La joieria va començar al carrer de l'Església de Puig-reig. Després es va traslladar a la plaça de la Creu (a la foto, a l'edifici del mig, just on hi ha un rellotge).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La joia de vendre il·lusió als clients

Publicat a