Empreses

Eix Estels va a Europa a oferir la seva oferta de lleure educatiu

orientació. L'empresa, que gestiona directament nou cases de colònies, compensa la davallada de públic escolar amb joves de França i Alemanya

La davallada de públic escolar a les colònies és del 25%, sobretot des del curs passat
Si ho fem bé, fidelitzarem els joves estrangers i tornaran a venir

Per a algunes famílies, les colònies dels seus fills avui són un caprici prescindible. Per a algunes escoles, un recurs pedagògic susceptible de ser suprimit. La conseqüència de tot això és que els centres escolars programen menys colònies, les que es fan duren menys dies, i s'hi apunten menys alumnes. La crisi econòmica està castigant de forma severa les empreses que, com Eix Estels, es dediquen al lleure educatiu. El seu director general, Pere Mulero, explica que la davallada de públic escolar a les nou cases de colònies que gestionen de manera directa a Catalunya i a les Illes Balears ha estat d'un 25%, sobretot des del curs passat. Això els ha obligat a modificar preus: “Els que no estan congelats des de fa tres anys, de mitjana han baixat un 10%.” El descens d'ocupació escolar, però, s'intenta compensar amb un augment de joves estrangers –francesos, alemanys i anglesos– que a l'estiu fan estades d'una setmana a Catalunya.

“Ens il·lusiona molt poder dur nens i nenes cap a Catalunya. Pensem que podem competir sense cap mena de por amb qualsevol oferta d'un país europeu”, comenta Mulero. El procés d'internacionalització engegat fa uns anys per Eix Estels, amb seu a Barcelona i Centelles, respon a la necessitat de donar sortida a la seva oferta de cases de colònies. “Primer vam intentar explorar Espanya, però de seguida vam adonar-nos que no podia ser perquè els nostres costos i les nostres inversions no són les seves, i vam decidir mirar cap a Europa”, exposa el director general d'Eix Estels. Aquesta empresa de serveis fundada el 1991 s'ha consolidat, doncs, en dos mercats: França i Alemanya. “Portem nens i nenes d'aquests països cap aquí i els oferim un projecte educatiu que inclou tallers diversos i visites a diferents llocs de Catalunya.”

Des de fa un parell d'anys, Eix Estels també ha començat a treballar al mercat anglès, on ja tenen alguns clients, però els infants i els adolescents del Regne Unit, àvids d'un altre tipus de turisme, no estan tan acostumats a fer unes vacances amb un suport educatiu al darrere. Tot al contrari dels francesos: “A França, on els comitès d'empresa tenen molta força, hi ha una gran tradició de colònies i de vetllar perquè els fills dels treballadors tinguin unes vacances a l'estiu”, explica Mulero. La clientela de França, Alemanya i Anglaterra, que ocupa les instal·lacions d'Eix Estels des de Sant Joan (juny) fins a mitjan setembre, representa 1,5 milions dels 7 que l'empresa de lleure educatiu va facturar l'any passat.

Però l'expansió d'Eix Estels no s'acaba aquí. “Amb vista a l'any que ve tindria moltes ganes d'atacar Holanda, encara que Rússia i la Xina també són mercats interessants que no descartem.” En aquest sentit, amb l'ajuda d'ACC10, Eix Estels ja ha engegat alguns avantprojectes. “Hem d'estudiar molt bé quines són les seves necessitats i no equivocar-nos”, diu Mulero, el qual apunta l'interès que actualment desperten als russos les estades esportives d'alt rendiment. “Si ho fem bé, estic segur que fidelitzarem tots aquests joves estrangers i d'aquí a uns anys tornaran a venir com a turistes.”

De propietat i DE lloguer.

El gruix principal de clients d'Eix Estels són els escolars de Catalunya –“l'empresa és catalana i les colònies es fan en català (excepte per als estrangers)”, subratlla Mulero– que tenen de 3 fins a 16 anys. En total, uns 120.000 infants i joves passen cada any per les nou cases de colònies que gestiona aquesta empresa: dues són de propietat (el Mas Banyeres de Centelles i Can Bosc de Sant Iscle de Vallalta) i les altres set (a Palamós, Hostalric, l'Espluga de Francolí, Mallorca...) les tenen llogades per un mínim de 20 anys. “Als propietaris els és difícil mantenir aquestes cases, moltes d'elles heretades, i abans de perdre aquest patrimoni, li donen una utilitat”, comenta Mulero. “El propietari sap que conserva la finca, que cobrarà un lloguer cada mes i que els treballs de restauració i manteniment, a més a més, van a càrrec nostre.”

A part d'aquestes nou cases de colònies que gestiona en exclusiva Eix Estels, on no s'externalitza cap servei –“els monitors, la cuina, la neteja, l'administració, el manteniment... van a càrrec nostre”–, l'empresa també en lloga un gran nombre segons la demanda. “De cases, ens n'ofereixen moltes, però som bastant selectius: mai ens n'anirem a una casa que estigui a més de 20 quilòmetres d'un hospital o que no passi dels 1.000 m² i tingui un mínim espai exterior”, diu el director general.

Al servei del client.

Eix Estels té 70 treballadors fixos durant l'any. Amb tot, com que hi ha dos moments àlgids de feina (octubre i novembre i de març a agost), la plantilla pot arribar fins als 300 o 350 treballadors. Una part d'aquests són monitors (n'hi ha un per cada deu menors), als quals se'ls fa un contracte per a nou mesos dins la modalitat de fix discontinu. La patronal Acellec, presidida pel mateix Mulero, agrupa 44 empreses del sector del lleure, que donen feina a unes 15.000 persones.

A més de dirigir-se a les escoles, l'oferta d'Eix Estels també s'orienta a entitats de lleure i al turisme familiar. “Fins a l'1 de juliol no tanquem les reserves per a les colònies d'aquest estiu, en què hi ha vuit temàtiques diferents: des de teatre amb en Joan Pera fins a aventures o repàs escolar”, anuncia Mulero. D'altra banda, i per sisè any, Eix Estels aquest any també ofereix colònies per a singles amb fills, amb les quals “durant 4 o 5 setmanes d'agost tenim una ocupació mitjana d'unes 100 persones”.

Pere Mulero i Carme Salinas van fundar Eix Estels el 1991, després que l'empresa de lleure Confi Estels on treballaven fes fallida. La primera casa de colònies que va obrir Eix Estels va ser el Mas Banyeres (Centelles), a la qual n'han afegit vuit més.
Facturació
7 M€
Treballadors
70
Any de fundació
1991


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Eix Estels va a Europa a oferir la seva oferta de lleure educatiu

Publicat a