Empreses

Innovant amb plantes ornamentals i minifruiters

Plantinova de Vilassar de Mar es dedica a seleccionar i presentar noves varietats de plantes i arbres fruiters, i a desenvolupar noves varietats vegetals com ara el préssec Ice Peach

Facturació

600.000 €

Treballadors

4

Any de fundació

2000


Aconseguir que en un petit test s'arribin a produir préssecs o pomes. Són els minifruiters que l'empresa Plantinova comercialitzarà la primavera vinent. S'han pogut veure en les jornades de portes obertes que aquesta setmana han fet a Viridalia, on s'han aplegat onze viveristes del Maresme per exposar les seves novetats.

Els arbres estan empeltats sobre peus d'última generació, resistents al fred, que redueixen el vigor i permeten un creixement controlat. Plantinova també ha donat a conèixer la col·lecció Smart Greens, amb plantes de baix manteniment i que s'adapten bé a la sequera. El conseller delegat de l'empresa, Lluís Masvidal, explica que tot i la davallada d'obra pública on es consumia aquest tipus de plantes, estan apareixen clients que demanen plantes que aguantin bé sense regar-les gaire i que donin poca feina. “Estan pensades per a una jardineria pràctica i per això ho enfoquem a paisatgistes i arquitectes”, apunta Masvidal.

Plantinova és una empresa especialitzada en la creació i selecció de varietats vegetals, en dues àrees de negoci com són les plantes ornamentals i els arbres fruiters. En aquest sector agrícola, deslocalitzat i competitiu, l'empresa està en contacte amb obtentors de varietats d'arreu del món per fer una selecció i plantar-les aquí per veure com s'adapten abans de patentar per vendre-ho al mercat. “Funcionem com una editorial que busca les novetats i fa una selecció del millor abans de sortir al mercat a vendre”, explica Masvidal.

Així, l'empresa té plantacions a Lleida i Múrcia on compara les més de 50 varietats d'arbres fruiters que hi té en observació. Els pagesos pagaran un cànon per cada arbre fruiter que els comprin, que es fixa segons els anys de producció que té cada varietat.

A partir del 2009 l'empresa va obrir-se camí a desenvolupar productes propis més enllà dels serveis que ofereix per innovar en plantes i arbres fruiters. Segons explica Masvidal, la clau del negoci és que les varietats noves acabin arribant al consumidor, i això no és fàcil quan es depèn de molts intermediaris. Per això la firma s'ha proposat fer tot el procés des del desenvolupament del producte fins a la campanya al consumidor.

A partir d'un obtentor italià, Plantinova ha desenvolupat un préssec de carn i d'aspecte blanc, l'Ice Peach, que encara és als arbres i que es comercialitzarà ben aviat. Segons explica el tècnic agrícola, Manel Tió, té el punt just d'acidesa i dolçor i ha estat molt ben valorat a França i Suïssa, on aniran bona part de les 50 tones que esperen obtenir en la primera collita de les terres de Lleida.

L'empresa, amb una facturació de 600.000 euros, confia incrementar els pròxims anys les vendes amb aquestes noves àrees de negoci i arribar a facturar 1,5 milions d'euros. “Aquest és un procés lent que dóna resultats a llarg termini, s'han de fer proves i esperar que els arbres creixin.” Un 75% de la producció de l'empresa es queda al mercat espanyol i la resta s'exporta.

Les instal·lacions de la finca de can Maltas de Vilassar de Mar s'han ampliat amb hivernacles per fer proves i assajos de plantes d'interior i exterior, amb una superfície d'unes 2 hectàrees. En acabar la temporada de planta ornamental, que es concentra al maig i juny, començarà el planter per fer la ponsètia. Pels volts de Nadal es fa una altra jornada de portes obertes per exposar i comparar les noves varietats d'aquest cultiu.

Lluís Masvidal va treballar durant anys a l'IRTA a Cabrils i Barcelona fins que va fundar la seva empresa. El 2004 es va associar amb el danès Lars Henriksen, apostant per les dues línies de negoci: seleccionar les millors varietats en planta ornamental i arbres fruiters.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Innovant amb plantes ornamentals i minifruiters

Publicat a