Gran angular

Les lleis catalanes seran testades per evitar perjudicis a les pimes

Es vigilarà que les normes no els restin competitivitat. Els costos de complir són molt més alts que en les companyies grans

El test s'aplicarà a totes les normes relacionades amb l'activitat econòmica

“Hi ha una mena d'impost difícil de quantificar que no forma part de la legislació tributària però que grava l'actuació de les pimes, que és l'impost del temps, el temps que han d'invertir autònoms i petis empresaris per atendre els requeriments de l'administració pública”, va explicar el portaveu del govern, Francesc Homs, després de l'aprovació la setmana passada del Test de Pimes, una eina per avaluar l'impacte que la regulació normativa té sobre les petites i mitjanes empreses i que es crea amb l'objectiu de garantir que els costos derivats de la regulació no les afectin de forma excessiva i els restin competitivitat.

Segons el govern, la decisió d'aplicar aquest test es deriva de la constatació que els costos derivats del compliment de la normativa afecten de forma desproporcionada les pimes i, especialment, les empreses més petites, ja que no poden beneficiar-se de les economies d'escala a diferència de les empreses de major dimensió. En aquest sentit, l'acord respon a “l'obsessió del govern de facilitar la vida dels emprenedors a casa nostra, especialment els més petits que no tenen estructures per atendre el compliment de la normativa”.

El Test de Pimes és un tipus d'anàlisi recomanat per la Comissió Europea, que reforça les pautes que des del 2010 la Generalitat ha inclòs en la Guia de Bones Pràctiques per a l'elaboració i la revisió de normativa amb incidència en l'activitat econòmica. L'avaluació de l'impacte de les regulacions normatives permet determinar quin és l'efecte de la desproporció i si representa una pèrdua de competitivitat per a les pimes. En cas que es verifiqui aquesta desproporció s'aplicaran, sempre que sigui possible, mesures alternatives per adaptar el disseny de la regulació a les característiques de les empreses afectades. El test s'aplicarà en totes les disposicions normatives que incideixen de forma directa o indirecta en l'activitat econòmica i que, per tant, poden afectar la competitivitat i les condicions de mercat en què operen les pimes. L'aplicació del test serà simultani a l'anàlisi preceptiva de les repercussions generals de la norma i s'adjuntarà com a annex en la memòria d'avaluació que ha d'acompanyar tots els avantprojectes de llei i decrets legislatius.

El govern recorda que a Catalunya el 99% de les empreses són pimes i aquestes generen el 70% de l'ocupació del país i contribueixen amb gairebé el 60% del Valor Afegit Brut (VAB) del conjunt de l'economia catalana. En concret, i segons l'Anuari de la Pime Catalana 2012, l'any 2010 hi havia 500.335 petites i mitjanes empreses a Catalunya d'un total de 501.184 companyies (99%). Amb 1.788.617 treballadors, representen el 71% de l'ocupació i el 58% de la riquesa, amb un VAB de 92.841 milions d'euros

Les empreses petites, microempreses i empreses sense assalariats són les més afectades per la crisi. El 2010 el VAB de les petites es va reduir un 11,1 per cent en relació amb el 2009, mentre que va créixer un 5,3% en les empreses grans. Pel que fa a l'ocupació, des de 2007 es produeix una pèrdua ininterrompuda de llocs de treball a les pimes, mentre que a les grans empreses va augmentar un 2,6% el 2010.L'executiu remarca que aquesta situació fa especialment necessari que les administracions públiques impulsin polítiques de suport a les pimes, que afavoreixin principalment les empreses de menor dimensió, i que tinguin en compte les seves característiques a l'hora de dissenyar la regulació.

Programa d'atenció.

En aquest marc, el govern ha creat el Programa d'Atenció a la Pime i ha actualitzat el Programa Catalunya Emprèn. El primer pretén impulsar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses dissenyant eines per a la innovació, la internacionalització i la capacitació. També té com a objectiu promoure l'adaptació del marc normatiu fent-lo més idoni a les seves especificitats, així com sensibilitzar les administracions públiques. Finalment el programa preveu reforçar el rol de les pimes com a element atractiu de l'economia catalana i fomentar la cooperació empresarial i la presència en xarxes nacionals i internacionals que permetin l'accés a projectes de major dimensió.

En relació amb Catalunya Emprèn, creat l'any passat amb l'objectiu de crear 60.000 empreses i 100.000 llocs de reball en quatre anys, es pretén impulsar, planificar i avaluar un conjunt d'accions destinades a fomentar l'esperit emprenedor i promoure la cultura d'empresa al país. Els punts clau de la iniciativa són simplificar la creació d'empreses i fer-ne l'acompanyament; suprimir barreres estructurals; fomentar l'autoemprenedoria i la reemprenedoria, i facilitar la connexió entre inversors i emprenedors.

Contractació

Més accés a les licitacions públiques

L'any 2011, la Generalitat va fer 6.807 adjudicacions d'obres o serveis, per un import total de 4.036 milions d'euros, amb una participació relativa de les pimes “força inferior al pes que hauria de tenir en atenció a la seva participació en el conjunt de l'economia”, segons un acord de govern del 16 d'abril amb 45 mesures per facilitar l'accés de les petites i mitjanes empreses a la contractació pública. Es tracta de mesures d'informació, simplificació administrativa i foment de la concurrència, com crear una guia pràctica de la contractació, la formació dels compradors sobre les possibilitats de participació de les pimes, la promoció entre aquestes de la formació d'unions temporals d'empreses, la implantació d'alertes sobre futures licitacions i limitar la possibilitat que els licitadors demanin una plantilla mínima de treballadors.

El govern català també ha instat l'espanyol que revisi el règim obligatori de classificació empresarial i ha acordat la suspensió temporal de la revisió de les classificacions per causes relatives a la solvència tècnica i professional, per evitar que la crisi impedeixi a les empreses mantenir la solvència preceptiva per contractar amb l'administració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.