Empreses

Pla d'Empordàlia per exportar més

La cooperativa ven un 5% de la seva producció a l'exterior i ara preveu entrar en països nòrdics com Dinamarca i créixer on ja hi és

Facturació

3 M€

Treballadors

22

Any de fundació

1961


La cooperativa Empordàlia, amb seu a Pau, ha elaborat un pla de tres anys per incrementar la seva exportació de vi. Fins ara, la cooperativa, que elabora vins i olis de collites pròpies de la zona de l'Alt i el Baix Empordà, exportava un 5% de la seva producció, “xifra que s'ha mantingut des del 2005”, quan van iniciar les vendes a l'exterior, perquè no hi havien apostat. “El nostre creixement ha sigut passiu. Conservàvem clients i si venia alguna altra comanda també l'agafàvem, però no havíem fet mai cap inversió per augmentar l'exportació”, explica el director gerent de la cooperativa, Simó Casanovas.

El creixement de l'exportació serà en països on Empordàlia ja hi ven, “però els volem potenciar”. Aquests són: el Canadà i els Estats Units, Alemanya, Bèlgica, Holanda i la Xina. “Ens agradaria introduir-nos als països nòrdics, sobretot a Dinamarca.”

Ara per ara, el gruix de la producció de vi d'Empordàlia es ven entre el canal Horeca i botigues especialitzades de les comarques gironines i també a les botigues que la cooperativa té a Pau i a Vilajuïga –a les seves botigues també ven vi a granel–. La resta de producció arriba a la ciutat de Barcelona i a les comarques barcelonines, un mercat “encara massa petit” i que també volen potenciar. Empordàlia té una producció d'1,2 milions de litres de vi, dels quals en venen 500.000 ampolles i la resta es ven a granel i a altres embotelladores de vi de l'Empordà. Pel que fa a l'oli, n'elaboren entre 200.000 i 250.000 quilos, una part dels qual és per a autoconsum dels mateixos socis i la resta s'envasa.

Entre les novetats de la cooperativa hi ha que aquest any ha redissenyat les etiquetes dels seus principals vins: el Sinols (blanc, negre, rosat, criança, reserva, Antima, Coromina, Garnatxa, Moscatell) i el Verdera (criança, negre, rosat i blanc). “Ho hem redissenyat perquè són vins que fa entre 6 i 7 anys que estan al mercat i necessitaven actualitzar la imatge”, diu Casanovas. La cooperativa també elabora el vi Empordàlia Samsó i el cava Empordàlia Brut i Empordàlia Brut Nature.

El nom d'Empordàlia neix oficialment l'any 2005, fruit de la fusió per absorció de la cooperativa de Vilajuïga per part de Pau i Roses. L'any 1986 ja s'havien fusionat la cooperativa agrícola de Pau, que va ser fundada el 1961, i la cooperativa El Celler de Roses, creada el 1954. “Això vol dir que ja fa més de cinquanta anys que elaborem vi i oli de qualitat provinents de collites pròpies de l'Empordà”, assegura el director general. Al llarg d'aquests anys han procurat que els “mètodes evolucionessin” i ho han fet aplicant-hi tecnologies d'última generació per aconseguir la “qualitat actual dels productes”.

Actualment Empordàlia conrea 250 hectàrees de vinya i més de 500 hectàrees d'olivera. Si bé la cooperativa va ser fundada l'any 1961, no va començar a comercialitzar producte acabat fins a l'any 1988 “quan el turista que estava de vacances a la costa dedicava un dia a venir a comprar vi”. La cooperativa està formada per 250 socis de l'Alt i Baix Empordà.

La cooperativa Empordàlia té actualment 250 socis de les comarques de l'Alt i el Baix Empordà. Neix l'any 2005 per la fusió de la cooperativa de Pau i Roses i la de Vilajuïga. Conrea 250 hectàrees de vinya i més de 500 hectàrees d'olivera i es dedica a l'elaboració i comercialització de vi i oli d'oliva extra verge.

Oberts els dos cellers

Tot i les fusions, Empordàlia ha mantingut oberts els cellers de Pau i de Vilajuïga. En un hi elaboren els vins negres de criança i més alta gamma i en l'altre, els vins joves, dolços, garnatxa i espumosos. Malgrat que els cellers “han quedat petits”, a curt termini, segons Casanovas, no tenen intenció de construir-ne un de nou. “Ara no és el moment de fer-ho, però tampoc hi ha superfície adient per fer un equipament nou”, diu.

Cadascun d'aquests cellers disposa també de botiga, on a més de vendre-hi els vins i olis produïts per Empordàlia també hi ha un espai dedicat a productes de proximitat gironins. Aquest espai porta el nom L'Empordà a la Taula i a més de vendre-hi productes també s'hi programen activitats i s'hi fan tastets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pla d'Empordàlia per exportar més

Publicat a