Empreses

Ilerna, primer centre a Lleida especialitzat en formació professional

Incorpora cursos per internet, forma joves per a l'aeroport d'Alguaire i multinacionals tecnològiques i promou estades a l'estranger

Aquest juny, un primer alumne ja fa pràctiques en institucions de la Gran Bretanya
Ens bolquem en la formació de joves, aturats, en línia i a empreses”

Ilerna és la nova marca que els promotors de l'Acadèmia Tècnica i Les Heures han triat per al nou projecte de centre educatiu de Lleida. És l'evolució que ambdues entitats han escollit per especialitzar-se i oferir, des d'un centre privat i concertat, tot un conjunt d'ensenyaments professionals. Així, segons explica la directora d'Ilerna, Maite Llorens, han optat per deixar l'educació secundària per apostar fort per la formació professional, la continuada i l'ocupacional. A més, segons Llorens, amb una nova visió moderna i innovadora per tal d'adaptar l'educació i els cicles formatius a les necessitats de les empreses. Així, ja hi ha moltes empreses amb qui pacten una determinada formació per als seus empleats o per a futurs treballadors.

La innovació passa a Ilerna pels cursos de formació en línia, per internet, i que cada vegada tenen una major acceptació. Els alumnes poden seguir els cursos de forma no presencial, tot i que l'avaluació final sí que ha de ser presencial, explica la directora. I, de fet, tenen matriculats de fora de Lleida, fet que els fa pensar que aquest tipus d'ensenyaments creixerà.

Un altra novetat són aquests cursos fets a mida i que ja els han permès adaptar cursos de secretariat i administració, per exemple, a les necessitats de l'aeroport de Lleida-Alguaire, de manera que els alumnes, amb professorat del propi aeroport, aprenen feines de gestió i idiomes per poder treballar en aquest tipus d'instal·lacions. Un altre cas d'èxit són els cursos d'informàtica que els encarrega la multinacional Indra, que a Lleida té un centre de producció al Parc Científic i Tecnològic. Llorens destaca l'alt índex d'incorporacions a Indra dels joves formats a Ilerna, ja que “tenen l'avantatge que reben els ensenyaments que necessita l'empresa”.

Finalment, una altra novetat d'aquest curs són les estades a l'estranger per als alumnes de cicles formatius. Ilerna ha incorporat el programa Erasmus i des d'aquest mateix estiu els estudiants ja poden anar a la Gran Bretanya, primer destí escollit, per tal de combinar la formació teòrica amb pràctiques.

Concretament, aquest mes de juny, el primer alumne d'Ilerna ha viatjat a aquest país per iniciar la formació en centres de treball corresponents als seus estudis d'Administració i Finances. El jove ja ha començat a treballar al Clinton Centre, una organització sense ànim de lucre fundada per l'expresident dels Estats Units Bill Clinton, on realitzarà diverses tasques en l'àmbit administratiu i de gestió. A l'agost, es traslladarà al South West College, on treballarà en el departament de serveis a l'estudiant.

Ilerna té els seus orígens a l'Acadèmia Tècnica el 1968. Els germans Josep i Francesc Giné van crear aquest centre educatiu, sobretot de reforç i repassos. La primera seu es va situar a l'avinguda Blondel i després es van traslladar a la plaça Sant Joan, on ja van ampliar l'oferta amb cursos de preparació de preuniversitari, així com per l'accés a la carrera de pèrit en enginyeria industrial, que molts lleidatans cursaven a Vilanova i la Geltrú; o d'empresarials, que es feia a Sabadell. Posteriorment, recorda Maite Llorens, van créixer amb mòduls d'FP i més tard van aconseguir ser centre concertat.

El 1995 van contactar amb el col·legi Sant Jaume i van pactar una aliança per gestionar de forma conjunta aquest centre d'educació infantil i primària i ampliar l'oferta amb ESO i batxillerat. Així, l'empresa es consolidava i oferia tot un ampli ventall d'opcions educatives, ja que també van ampliar l'FP.

Poc a poc, Ilerna, aleshores Les Heures i Acadèmia Tècnica, anava creixent amb cursos de l'Inem i altres activitats per a empreses, cap on ara han enfocat el negoci amb Ilerna. Maite Llorens destaca que l'objectiu és “la formació de joves, aturats, per a empreses i en línia”. “En això, ens hi hem bolcat per fer-ho ben fet i abraçar menys branques d'ensenyaments.” Per tant, han deixat de banda l'ESO i el batxillerat i han “tornat als orígens amb una forta aposta per la formació professional”, reitera la directora. Ara imparteixen grau mitjà i superior de formació professional reglada i la resta de cursos per a empreses, aturats i per internet. En total són uns 16 cursos, tot i que dins l'oferta a empreses, de qualificació o per formar aturats, es diversifica i varia cada curs en funció de les necessitats o de les demandes.

Pel que fa als cicles formatius reglats, tenen autorització per impartir graus en administració i gestió, informàtica, imatge i so, sanitat i serveis socioculturals i a la comunitat. Aquest darrers, amb incorporacions per al proper curs, com cursos d'animació en 3D o de creació de jocs informàtics, per exemple.

Aquesta oferta fa que Ilerna disposi d'una plantilla fixa d'uns 50 treballadors, la major part docents, però que habitualment es converteix en prop de 80 per als diferents cursos que fan en funció de les necessitats i demandes d'empreses i institucions. Això es tradueix en 500 alumnes de formació reglada i molts més en altres cursos.

Ilerna és el resultat de l'evolució de l'Acadèmia Tècnica i del centre Les Heures de Lleida. Ara el centre s'especialitza en la formació professional integral, tant la reglada com l'ocupacional i la continuada.
Cursos
16
Treballadors
50
Any de fundació
1968
Creixement

Pendents d'una nova seu al centre

Un dels projectes més ambiciosos de futur de l'empresa Ilerna és la construcció d'una nova seu. La societat ja disposa d'un ampli solar al carrer de la Palma, 33, al Centre Històric. Maite Llorens, directora del centre explica que el procés avança amb calma a causa de la seva envergadura, ja que la intenció és aglutinar en un sol edifici tota l'activitat d'Ilerna, que ara es troba repartida en diferents espais.

I és que, a més de la formació que imparteixen, també estan autoritzats com a agència de col·locació, i aquest àmbit d'actuació afavoreix les seves relacions amb les empreses: han creat borses de treball o altres iniciatives per trobar feina a joves i aturats, i han fet assessorament personalitzat. En aquest sentit, Ilerna també facilita els certificats d'experiència professional i d'acreditació de competències, i també fan cursos del programa Forma i Insereix del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Ilerna, primer centre a Lleida especialitzat en formació professional

Publicat a