Empreses

Croda compra les especialitats químiques d'Arizona Chemicals

La nova producció es farà íntegrament a Croda-Mevisa.

En un lineal d'un supermercat, molt producte porta Croda-Mevisa

La química Croda Ibérica- Mevisa Site, ubicada a Fogars de la Selva, fabricarà el negoci d'especialitats químiques que fins ara era propietat de l'americana Arizona Chemicals. La multinacional britànica Croda -que té 43 fàbriques repartides en 34 països i que ven químiques a empreses internacionals de bellesa com ara L'Oreal o Estée Lauder-, ha decidit que tota aquesta producció que va comprar fa un mes a Arizona Chemicals passi a fer-se a la planta de Fogars, l'única que té a l'Estat espanyol -comprèn una oficina de vendes a Barcelona-. Es tracta de prop de 25 productes diferents i 300 tones de fabricació.

“És un element de futur tangible. Representa incrementar el nombre de productes, entrar en un mercat diferent i consolidar l'organització i l'activitat, ja que es fan productes diferents que no fa ningú més en el grup”, explica el director general de Croda-Mevise Site, Sergi Ruscalleda. Concretament, el que s'ha incorporat ara són gelificants, productes que serveixen per donar consistència. per exemple, a maquillatges o pintallavis, permetent que aquests es mantinguin a la pell. Això en l'àmbit de la cosmètica, però en el home care, per exemple, el cas de les espelmes aromàtiques. El que fa que l'aroma d'aquestes es perllongui durant dies és precisament la presència d'un producte com el que faran a Mevisa i que serveix per modificar la tensió superficial del producte. “L'aroma és molt volàtil, per això s'olora”, explica Ruscalleda, que tot seguit afegeix que si a les espelmes no s'hi posés res més, l'aroma s'hauria perdut del tot al cap de pocs minuts. “Doncs aquests productes serveixen per poder mantenir la tensió superficial més alta i deixar que l'aroma es vagi deixant anar a poc a poc”, posa Ruscalleda com a exemple. O el cas de les pastilles del rentavaixelles que tenen una textura de gel... “Segurament, quan es va a un lineal d'un supermercat hi ha molt de producte que porta Croda-Mevisa; emulsionants, espessants...”, afegeix Ruscalleda.

PLANTA ‘MULTIPURPOSE'.

Croda Ibérica-Mevisa Site és una de les quatre plantes que té la multinacional anomenades multipurpose, és a dir, que fan de tot. Subministra producte pràcticament a tots els sectors de negoci de la companyia i té prop de setze famílies químiques diferents. “Aquesta és la gran diferència també. Aquí fem molta família química diferent, no fem centenars de milers de tones.” “Aquí tenim una diversitat de productes molt gran, amb moltes aplicacions i molts camps”, concreta el director general de Mevisa Site. Productes, per exemple, que fan que un gel de sabó no s'escorri entre els dits quan s'aboca, o que una maionesa no es talli. Són productes tensoactius que espesseixen, emulsionen, etcètera. Que permeten, per exemple també, que pesticides i aigua es barregin òptimament i el pagès pugui ruixar fàcilment la collita. Nivea i Johnson&Johnson són també clients de Croda-Mevisa.

Entre el 80 i el 85% de la seva producció s'exporta. D'aquesta, el 50% s'exporta a Europa –incloent-hi Rússia i Turquia- i l'altra meitat es reparteix a parts iguals entre l'Àsia Pacífic i Amèrica del Nord i del Sud. Aquesta darrera zona és la que inclou els països que ara funcionen més, afegeix Ruscalleda.

seguretat laboral

Paral·lelament a la producció, Croda Iberica-Mevisa vetlla especialment per la seguretat laboral. Només entrar a la fàbrica, un rètol recorda que s'acumulen més de 7 milions d'hores sense cap accident laboral. Recentment, la química de Fogars va optar al premi de Bones Pràctiques que atorga l'Agència Europea per a la Salut en el Treball. Prèviament, l'Estat espanyol la va reconèixer per aplicar la millor pràctica en salut i seguretat a la feina gràcies a un projecte que ha desenvolupat els darrers cinc anys. Durant aquest període de temps, l'empresa va estudiar 240 observacions preventives fetes per la mateixa plantilla -que és qui va suggerir els lemes que pengen en molts cartells a dins del recinte empresarial-, i que van permetre arribar a 70 propostes de millora. El projecte de prevenció va ser impulsat amb la col·laboració i l'assessorament de la direcció general de Seguretat i Salut Laboral de la Generalitat de Catalunya. Així, per exemple, es van instal·lar unes guies i unes línies de protecció perquè els treballadors quan pugen a la cisterna d'un camió puguin lligar-se amb arnesos, i també una línia de vida per evitar patir danys en cas de caiguda. De fet, l'empresa disposa fins i tot d'una brigada de bombers formada pels mateixos treballadors que contínuament fa tasques de vigilància dins el recinte.

FACTURACIÓ

130 M €

TREBALLADORS

130

ANY DE FUNDACIÓ

2006

L'octubre passat, l'empresa va celebrar els 50 anys de Mevisa, creada l'any 1962 amb la unió de les empreses barcelonines Medeca (Manufactura Española de Colorantes Anilina) i Industrial Química Viñas. El trasllat a Fogars de la Selva va ser el 1974.

De Barcelona a Fogars i Yorkshire

Mevisa, tal com es coneix la química a la zona, va néixer de la fusió de dues empreses familiars catalanes ubicades a Barcelona: la Industrial Química Viñas, de la família Viñas, i Medeca, fundada als anys vint del segle XX per la família Llagostera. Els fills de les dues famílies van estudiar junts i, en acabar els estudis, un d'ells, Emili Llagostera, va marxar a fer pràctiques a l'empresa britànica Imperial Chemical Industries (ICI). Quan torna del Regne Unit, Llagostera proposa llavors als germans Viñas fundar una nova companyia. Així neix Mevisa, el 1962, que s'ubica en una fàbrica nova al barri del Besòs. L'any 1965 s'inicien les converses amb ICI perquè entri com a accionista i es fa el trasllat, el 1974, a Fogars de la Selva. L'any 1982, ICI obté la majoria d'accions i es canvia el nom a ICI-Mevisa. L'any 2006 es ven el negoci de tensoactius i ICI Espanya esdevé Croda Ibérica SA, formant part d'aquest grup internacional líder. Croda, una empresa que va néixer a la mateixa època que Medeca, però a Yorkshire (Anglaterra) i amb l'objectiu primer d'aprofitar la llana de les ovelles. Croda va definir un procés per extreure de la llana la lanolina, el greix de l'ovella, i fer-la servir com a producte de cosmètica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Croda compra les especialitats químiques d'Arizona Chemicals

Publicat a