ecolasetmana

Que vénen les sueques!

L'arrencada de la temporada turística fa desinflar les xifres d'atur i Catalunya marca el seu rècord en exportacions.

Aquí ningú es refia
de res i s'imposa el pensament que diu que “l'única pela que tens és la que estalvies”

El mes de juliol ha arribat somrient. És el somriure que arrenquen les primeres flaires de vacances. I allà on uns veuen vacances, d'altres veuen feina. El nombre d'inscrits al Servei d'Ocupació de Catalunya el mes de juny es va reduir fins als 617.288 desocupats, cosa que suposa 24.878 persones menys que al maig, un 3,87% menys de desocupats, segons el Ministeri d'Ocupació. Des que va començar la sèrie l'any 1996, no s'havia vist mai una reducció de l'atur tan intensa en un mes de juny a Catalunya. A l'Estat, amb 127.248 aturats menys, també s'ha registrat aquest juny la caiguda més intensa fins ara coneguda en la sèrie. Amb aquestes xifres, Catalunya acumula quatre mesos seguits de descens. Les contractacions de l'estiu ajuden sempre a fer que el juny sigui un mes positiu en creació d'ocupació; ara bé, ja s'han sentit veus que alerten que aquest increment de l'ocupació té una taca a l'esquena: la precarietat laboral. Contractes curts i jornades llargues, sous a la baixa i l'espasa o la paret com a principal argument a l'hora de signar: “Això és el que hi ha, ho agafes o ho deixes, que n'hi ha d'altres que fan cua.” Són factors que posen aigua al vi que emborratxa les xifres. La contractació temporal, contràriament a l'objectiu perseguit per la reforma laboral aprovada el febrer de l'any passat, augmenta en detriment de la contractació fixa. Així, dels 195.283 contractes signats al juny, només 18.554 van ser indefinits, un 9,5%, mentre que la resta, 176.729, un 90,5% van ser temporals.

Més gotes d'optimisme: el panel de previsions de Funcas (fundació de caixes d'estalvis), en què participen dinou serveis d'estudis, ha augmentat una dècima la seva previsió del PIB per l'any que ve, fins al 0,7%. El PIB, segons l'evolució trimestral, s'estabilitzarà en el tercer trimestre d'aquest any, i ja augmentarà lleugerament a partir del quart trimestre (0,1%).

Però aquí ningú es refia de res i s'imposa el pensament que diu que “l'única pela que tens és la que estalvies”. Així, segons dades de l'Instituto Nacional de Estadística (INE), durant el primer trimestre les famílies van reduir encara més el consum, que va disminuir un 2,1%, per facilitar l'estalvi de la llar.

Un informe sobre el mercat de l'habitatge de vacances elaborat per la taxadora Tinsa indica que les poblacions de la costa catalana són les que han experimentat una caiguda més gran de preus, fins a un 45% de mitjana, des dels màxims a què es va arribar els anys 2007/2008. Les vendes de cotxes cauen un 4,3% al juny a Catalunya.

El negoci es fa frontera enllà. El 2012 va ser l'any en què la indústria catalana va exportar més de tota la història. Catalunya s'ha situat com la comunitat més exportadora de l'Estat espanyol, amb una taxa del 26,2% del total. El rècord en exportacions i l'increment d'inversió estrangera van fer que la caiguda del PIB del sector industrial de Catalunya es limités a l'1,1% durant el 2012 –a la resta de l'Estat va baixar un 2,9%– i se situés al mateix nivell que a la zona euro. El secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, va valorar ahir que mantenir aquest 2013 les xifres de vendes i de captació d'inversió exterior “dóna una perspectiva de progressió” de l'economia catalana”.

La Caixa destinarà 6 milions d'euros a impulsar la creació de fins a 10.000 llocs de treball entre els joves emprenedors.

El grup Grimaldi ha inaugurat la seva terminal al Port de Barcelona, en què ha invertit prop de 20 milions d'euros. Erwin Rauhe, màxim responsable de BASF al sud d'Europa, ha estat nomenat vicepresident de la Feique.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.