ecolasetmana

Mas, viatger emergent

Des del Brasil, el president repeteix que amb un altre finançament no caldria demanar diners al govern estatal. Per Joan Poyano

Mas ja va dir que continuarà viatjant a països emergents. Entre aquest any i el 2014 té previst fer visites economicopolítiques a Israel, l'Índia, Sud-àfrica i la Xina

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, repetint al Senat per enèsima vegada que la Generalitat paga gràcies al govern estatal, i segons el centre d'enquestes espanyol no se'l creuen el 83% dels catalans, que es consideren maltractats pel govern estatal. Entre ells, és clar, el president català, que al Brasil va tornar a parlar de les mancances del finançament autonòmic, el balanç de 2011 del qual revela que Catalunya va ser la tercera comunitat autònoma en aportació de recursos tributaris a l'Estat, després de Madrid i les Balears, i la desena en recursos per càpita rebuts un cop aplicat el model de redistribució.

Artur Mas ha anat al Brasil per constatar que les inversions catalanes en aquell país no es limiten al sector del futbol -per exemple, va visitar la filial de Roca, que invertirà 13,5 milions d'euros en una nova fàbrica d'aixetes a Recife- i mostrar el potencial d'internacionalització de les empreses catalanes. De passada, es va reunir amb els directius del banc BTG, soci d'Acciona en el concurs de privatització de la gestió d'Aigües del Ter-Llobregat, per assegurar-los que, acabin guanyant o perdent, recuperaran la inversió.I com que aquí hi ha poca feina a fer, amb els pressupostos de la Generalitat de pròrroga en pròrroga i esperant la tanda de penals, Mas ja va dir que continuarà viatjant a països emergents. Entre aquest any i el 2014 té previst fer visites economicopolítiques a Israel, l'Índia, Sud-àfrica i la Xina.

Mariano Rajoy visita la General Motors per parlar de “les coses importants", que no són els papers d'en Bárcenas sinó les inversions que garanteixen feina a la planta saragossana. Per quants temps? Vés a saber, veient la Seat: d'inversions se n'anuncien periòdicament, i l'únic que sembla garantit és que van acompanyades d'expedients de regulació d'ocupació. L'últim, temporal per a 9.200 treballadors, va ser anunciat dilluns per l'empresa, que defensa que és l'única alternativa per assegurar la plantilla i adequar la producció a la demanda, que no ha estat l'esperada en els últims mesos.

El govern del PP discrepa en números amb gairebé tothom. Amb Bárcenas, negant que el partit tingui una doble comptabilitat, i amb l'FMI, que retarda les previsions de recuperació de l'economia espanyola i per a l'any que ve preveu un creixement 0 a conseqüència de la pujada d'impostos, mentre que Montoro diu que s'acaba la recessió perquè la recaptació d'impostos creix un 3%. Qui estigui temptat de començar a tirar coets, que tingui en compte que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va dir dijous que l'any 2014 s'haurà de gastar el mateix que el 2013, cosa que traduïda al llenguatge laboral significa que els funcionaris ja es poden anar acomiadant de la paga de Nadal de l'any que ve.

En una cosa sí s'han posat d'acord el governs espanyol. Coincideix amb l'Ajuntament de Barcelona a rebaixar un 18,7% el pressupost de l'estació de la Sagrera, que només costarà 650 milions d'euros. No hi a res com anar curt d'armilla perquè es considerin inviables per faraònics projectes que quan anàvem grassos eren el súmmum de la modernitat. La Comissió Europea proposa que en els propers set anys la UE inverteixi més de 22.000 milions d'euros en sectors que generen ocupació d'alta qualitat. La pega és que els estats hi han de posar part d'aquests diners, i l'espanyol no sembla que hi estigui gaire disposat, amb unes retallades que han dut el Centro Superior de Investigacions Científicas (CSIC) a anunciar que haurà de tancar si no se li proporcionen 100 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.