Empreses

Poolbike exporta el 95% de la producció i mira al Brasil i als EUA

L'empresa igualadina dissenya i fabrica bicicletes i cintes de córrer aquàtiques. . L'any passat va facturar un 40% més que el 2011

Entre els clients de l'empresa hi ha hotels, gimnasos, particulars i centres de rehabilitació
Fem màquines per a les persones i la seva opinió és importantíssima

Ferran Bosque treballava en una empresa que comercialitza productes per a piscines quan va decidir prioritzar la seva faceta emprenedora i fundar un negoci propi a Igualada, Poolbike, que dissenya i fabrica bicicletes estàtiques i cintes de córrer aquàtiques. “Quan vaig començar hi havia francesos i italians que ja fabricaven bicicletes, però jo les havia estudiat i veia que aquest producte es podia millorar molt i que calia fer una cosa totalment diferent”, afirma. La seva experiència laboral en el sector de les piscines i l'afició a anar en bicicleta el van animar a fer el pas i Poolbike es va constituir el 2009. Des de bon començament, l'empresa va tenir clar que el seu mercat era el món i l'any passat va arribar a exportar el 95% de la seva producció, xifra que enguany –quan encara falten cinc mesos perquè acabi el 2013– ja ha crescut fins al 98%. La seva prioritat ara és entrar al Brasil i als Estats Units, dos mercats que Bosque considera estratègics.

Tot i néixer en plena crisi, el creixement de Poolbike ha estat constant i, de fet, l'any passat va facturar un milió d'euros, quantitat que suposa un 40% més que el 2011. Arribar fins aquí, però, no ha estat fàcil. “Al principi absolutament ningú apostava pel nostre èxit; els bancs no ens feien cas perquè quan jo vaig començar el crèdit encara era per al totxo i quan una persona hi anava amb una idea innovadora es considerava una temeritat”, recorda el fundador i director del negoci. Malgrat tot, Poolbike va saber trobar un soci tecnològic, Tallers Trevi, una empresa de Vilanova del Camí que es dedica, entre altres coses, a la manipulació de l'acer inoxidable. “En aquell moment, ells buscaven un client innovador i nosaltres els vam escollir perquè eren els únics fabricants a l'Anoia que tenien una maquinària i uns sistemes de treball adaptables al meu producte”, explica Bosque. Tallers Trevi s'encarrega, en concret, de l'última part d'enginyeria de disseny i de la fabricació de les màquines. Quan va iniciar la relació amb Poolbike, la tercera generació de la família acabava d'agafar les regnes del taller, que començava a ressentir-se de la crisi de la construcció. “Tallers Trevi és ara una part important del nostre èxit i nosaltres som una part important del seu creixement i funcionament”, comenta Bosque.

Poolbike, que opera amb el nom comercial Poolbiking, és l'única empresa a Catalunya i a l'Estat que fabrica màquines de fitness per utilitzar dins de l'aigua. En aquests moments, ofereix vuit màquines, entre les quals hi ha diferents bicicletes –una es pot fer servir a la platja–, cintes per caminar i córrer i, fins i tot, una bicicleta el·líptica. Cada any, però, amplia un 30% la gamma de productes i, de fet, ja està treballant en un projecte innovador de cinta amb vista al 2014. Poolbike va fabricar l'any passat 1.000 màquines, les quals van destinades tant a particulars com a cadenes hoteleres, centres de rehabilitació mèdica i de fitness, instal·lacions esportives i spa. “Tenim en compte els beneficis que ens aporta l'aigua i mirem de multiplicar-los amb les nostres màquines”, apunta el fundador. Segons Bosque, pedalejar o córrer dins de l'aigua ajuda a equilibrar el cos, permet treballar tota la musculatura submergida, evita l'impacte articular gràcies a la ingravidesa aquàtica i millora la circulació sanguínia, entre altres beneficis.

“Poolbike se centra molt en el valor afegit que poden donar els nostres productes i allà on n'aportem més és en el sector de la rehabilitació, perquè les màquines escurcen el temps de recuperació, i en els hotels, ja que el pedaleig agafa una altra dimensió si el fem a la piscina d'un hotel paradisíac mentre lluu el sol”, comenta el fundador. Des de l'any passat, doncs, l'esforç comercial se centra sobretot en el sector hoteler, que ara mateix és el seu principal client, tot i que l'empresa també té la mirada posada en el de la rehabilitació. Un dels usuaris de les seves màquines és, per exemple, el jugador de l'NBA José Manuel Calderón, que les fa servir per fer preparació física, tot i que també les utilitzen alguns equips de futbol de primera divisió i l'Institut Guttmann, entre altres. L'empresa, a més, acaba d'arribar a un acord amb el Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat per col·laborar en el desenvolupament de noves màquines per a rehabilitació aquàtica.

Tot i fabricar-se a l'Anoia, els productes de Poolbike estan presents als cinc continents. L'empresa exporta a països com ara Suïssa, Anglaterra, el Canadà, Mèxic, Panamà, Colòmbia, l'Equador, Xile, el Vietnam, Singapur i Israel, però també a destinacions turístiques com Costa Rica, Martinica, Guadalupe, Nova Caledònia, l'Illa de la Reunió, Tahití i altres illes de la Polinèsia. La major part de la producció, però, viatja cap a l'Estat francès, que és el seu principal mercat. “Allà l'aquabike està molt de moda i ja s'ha convertit en una tendència; ara hem introduït una innovació en els pedals i ens hem gastat molts diners per fer el disseny i la fabricació a l'Estat francès, ja que aquest mercat ho valora més”, diu Bosque. El fundador de Poolbike es marca com a objectiu aportar una petita innovació o millora a l'empresa cada setmana, però l'opinió dels clients també té un paper important: “Ens agrada molt escoltar-los i millorem el producte segons el que necessiten; moltes vegades, les idees més brillants ens les han donat ells.”

“Per tirar endavant un projecte no cal una gran idea, sinó una que es pugui vendre i a la qual es pugui donar valor, i treballar.” És el que defensa el fundador de Poolbike, Ferran Bosque. Dos dels valors de la seva empresa són la qualitat –compleix la normativa que s'exigeix al material quirúrgic i aeronàutic– i un equip “jove i implicat”. Poolbike és sòcia del Club Cambra, la plataforma de negocis de la Cambra de Comerç de Barcelona, i ha tingut el suport d'Acció.
Facturació
1 M€
Treballadors
5
Any de fundació
2009


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Poolbike exporta el 95% de la producció i mira al Brasil i als EUA

Publicat a