Empreses

Caldes de Boí s'especialitza en tractaments de salut

lleure i medicina. El balneari de l'Alta Ribagorça manté l'oferta de lleure, però crea nous programes medicinals per tal d'obrir-se a un nou tipus de client

El balneari registra ara una ocupació lleument superior respecte al 2012
Medicalitzar el balneari ens obre les portes a un nou públic

Són temps de canvis, fins i tot als balnearis. El complex d'hotels i balneari de Caldes de Boí (Alta Ribagorça), que, amb una mitjana 2.500 visitants a l'any, és un dels principals equipaments turístics del Pirineu fora de la temporada d'hivern, ha decidit apostar per una major especialització i buscar nous perfils de clients per continuar creixent i compensar la caiguda del tradicional públic familiar, en retrocés els darrers anys per la situació econòmica del país.

L'aposta es concreta aquest mateix estiu amb dues novetats. La més innovadora és un programa per al tractament integral de les dones que han patit un càncer de mama. Per tirar-lo endavant, el balneari s'ha associat amb dos centres mèdics especialitzats, Integral Centre Mèdic i de Salut, i la Clínica Omega Zeta, tots dos de Barcelona. El programa proporciona cures integrals per a les dones per tal de superar millor les seqüeles físiques i psicològiques que puguin presentar després dels tractaments oncològics: la cicatriu adherida o dolorosa, alteracions a la pell, falta de mobilitat del braç i la columna vertebral, dolors musculars i a les articulacions, fatiga, alteració i preocupació per la imatge corporal, i adaptació a nous hàbits de vida saludables. El programa inclou una estada d'una setmana al balneari (en aquesta primera edició serà entre el 21 i el 27 de setembre) en què se seguiran sota un equip terapèutic diversos tractaments mèdics, naturals, estètics i psicològics combinats amb el relax i els serveis de l'entorn, i es complementa després amb el tractament continuat i voluntari durant nou setmanes a les instal·lacions de les clíniques de Barcelona que participen en el projecte.

Programa innovador.

No hi ha cap balneari a Catalunya que ofereixi aquest servei, i a l'Estat espanyol només ho fa un centre termal de Galícia. Aquest setembre se celebrarà en una setmana concreta, però la intenció del balneari és que sigui un servei permanent per tal que les dones que el necessitin el puguin contractar en qualsevol moment de la temporada.

Una segona novetat, enfocada també a una major orientació del balneari cap als tractaments de salut, és el programa dermatològic Dermatobo, destinat a utilitzar el termalisme en el tractament de problemes i lesions diverses de la pell: psoriasis, acne, prevenció del càncer de pell, dermatitis atòpiques i estries postpart, entre altres. Per tirar endavant aquest programa, el centre termal ha buscat la col·laboració d'una dermatòloga de prestigi, Montserrat Pérez, per tal de combinar els avantatges de la dermatologia tradicional amb els del termalisme.

Dintre d'aquesta aposta per l'àrea medicinal i de salut, el balneari de Boí acaba de crear un nou producte, el fang dermatològic Sulphaterm, basat en una de les 37 aigües medicinals diferents del centre termal i amb algues riques en sofre, amb propietats beneficioses per a la pell. El producte es comercialitzarà en farmàcies de tot el país: “Permet portar a casa part de les aigües i els fangs medicinals de Boí quan a l'hivern està tancat”, explica el director general del centre, Albert Isasi.

Aquesta aposta per l'àrea medicinal i de salut vol suposar un rellançament del centre, que disposa de dos hotels i també d'instal·lacions de fonts i banys termals en un paratge idíl·lic, a les portes del parc nacional d'Aigüestortes. El turisme familiar i descans que combina l'estada al balneari amb excursions i turisme per la zona era fins ara la base de la clientela, i no el volen perdre, però amb l'aposta pels tractaments de salut concertats amb clíniques de Barcelona es vol arribar a un nou públic, d'un alt poder adquisitiu. “No n'esperem un resultat immediat, sinó que la medicalització del balneari es vagi situant gradualment com un nou referent en aquesta àrea”, explica Isasi. Aquest estiu el balneari està tenint una ocupació lleugerament superior a la de l'any passat, amb un augment d'un 3%, gràcies a aquests nous programes, segons assenyala Isasi.

L'aposta per la salut també obre la porta a una possible entrada de clientela internacional. Però a llarg termini. Actualment la majoria de clients són catalans, de l'àrea de Barcelona, tot i que també són nombrosos els provinents del País Valencià i de Madrid. Però ja han començat a entrar en un cert circuit internacional gràcies al treball amb operadors turístics japonesos i russos. Els turistes israelians, una nacionalitat cada cop més present al Pirineu i que ja és la primera nacionalitat estrangera a visitar les oficines d'informació del parc d'Aigüestortes, també formen part de la clientela que s'ha acostat durant els darrers anys al centre termal de la Vall de Boí, segons explica la directora comercial, Marta Pardo.

L'actual complex termal es va constituir com a tal el 1956, però de fet el balneari es va fundar a finals del segle XIX, i hi ha notícies de l'hotel, com a casa de postes, de l'any 1672. En els pics de temporada alta el centre termal gairebé dobla la seva plantilla habitual i supera els 80 treballadors.
Facturació
2,4 M€
Treballadors
45
Any de fundació
1956

Trenta-set brolladors

El centre termal de Caldes de Boí funciona d'abril a octubre i és un complement de primer nivell per al turisme pirinenc, que concentra l'oferta als mesos d'hivern. Les propietats geològiques de les muntanyes de la vall de Boí fan que hi hagi fins a 37 aigües mineromedicinals diferents. El complex consta de dos hotels i d'instal·lacions integrades en el paratge natural de Boí com ara piscines termals a l'aire lliure i senders amb recorreguts per la zona. El balneari és una propietat familiar, vinculada també a l'embotelladora d'aigua de Caldes de Boí, tot i que amb un repartiment accionarial diferent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Caldes de Boí s'especialitza en tractaments de salut

Publicat a