Empreses

Maquinària industrial a mida

L'empresa IDM Robòtics de la Sénia és pionera en l'aplicació de robòtica i visió artificial per al sector del moble i el cartró

El mercat estatal està molt aturat i si volem créixer l'única sortida és l'exportació

Garantir la qualitat de la producció, incrementar la productivitat i abaratir costos són els principals objectius d'IDM Robòtics, una empresa de la Sénia dedicada a la robòtica i la visió artificial, que desenvolupa programes informàtics aplicables al sector del moble i el cartró. De fet, l'empresa va nàixer en detectar un buit de mercat fa tretze anys. “No hi havia empreses a l'Estat que es dediquessen a la robòtica i visió artificial en aplicacions al sector del moble”, explica Joan Manel Carrasco, gerent d'IDM Robòtics. Tot i els avantatges del seu sistema, la resposta dels moblistes de la Sénia va ser tímida en principi. “Tot allò que es produïa fora era bo, mentre que el de la zona creava dubtes”, comenta Carrasco, que reconeix, però, que la percepció va canviar en poc temps.

El creixement de la indústria del moble, vinculat al boom de la construcció immobiliària, va facilitar la implantació de l'empresa de robòtica al Montsià i el Baix Maestrat. Però la crisi del sector del moble va afectar de ple IDM Robòtics. “La crisi va arribar quan encara no ens havíem consolidat com a empresa”, lamenta Carrasco. Així, l'empresa de la Sénia es va veure forçada a reestructurar-se i prescindir de la plantilla de vuit treballadors que tenia. Ara els projectes es desenvolupen amb la plantilla de les altres dues empreses del grup (Electorsa, dedicada a instal·lacions elèctriques i manteniment, i Vicand &Eleman, una enginyeria).

Els fabricants de mobles representen ara entre un 10 i un 15% dels clients d'IDM, mentre que el sector del cartró és el que centra la major part de les comandes. També fan projectes per a la indústria alimentària (per a l'envasat) i de l'automòbil. “Hem diversificat el mercat per mantenir l'empresa, i també sortim a buscar clients al mercat exterior”, explica el gerent d'IDM Robòtics. L'empresa ja exporta a Itàlia i França i està negociant amb una companyia de l'Equador del sector del cartró per vendre-li una de les seues aplicacions. “El mercat estatal està molt aturat i si volem créixer l'única sortida és l'exportació”, sosté Carrasco. En aquest sentit, IDM Robòtics vol exportar un 50% de la seua producció. “Si el mercat es recupera i aconseguim consolidar-nos com a marca, tornarem a contractar personal”, assenyala el gerent de l'empresa de la Sénia.

IDM Robòtics adquireix la maquinària d'empreses sueques i japoneses i després desenvolupa el programa adaptat a les necessitats dels seus clients. “Comprem les màquines verges i desenvolupem el programari específic per als nostres clients; creem uns patrons que són fàcils d'utilitzar”, comenta Carrasco. I així, els fabricants poden detectar el 100% de defectes en la producció, identificar i classificar per colors i detectar la posició del producte, per posar alguns exemples. “Donem garantia de fiabilitat als nostres clients i el retorn de la inversió que fan és a curt termini”, assegura el gerent de l'empresa de la Sénia.

manca d'infraestructures.

El gerent d'IDM Robòtics considera que les empreses de les Terres de l'Ebre no tenen les mateixes oportunitats que les situades en altres indrets del país. “Som la zona del parèntesi, ni l'Estat ni la Generalitat ens ajuden. Tenim un dèficit d'infraestructures que no ens deixa ser competitius”, diu Carrasco. L'empresari ebrenc reivindica la construcció de l'autovia de l'interior, una infraestructura que facilitaria la instal·lació d'inversors a les Terres de l'Ebre, segons Carrasco. També denuncia les mancances de la xarxa elèctrica, tot i la producció de les nuclears i els parcs eòlics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Maquinària industrial a mida

Publicat a