Eines

Les pimes agafen el Transsiberià

La regió russa d'Omsk signa un acord amb Pimec per a la participació de les empreses catalanes en els seus plans de creixement

El govern local aspira a fer de la regió motor de desenvolupament de tot Sibèria
A Catalunya sabeu com fer més amb menys i ens interessa saber com és això

Rússia pot significar per a l'economia catalana molt més que turistes o inversors immobiliaris. Aquest immens país posseeix territoris força desconeguts -en part per la preeminència de Moscou o Sant Petersburg als ulls d'Occident-, que constitueixen una gran oportunitat per a empreses amb tecnologia pròpia i possibilitat d'inversió que estiguin interessades en participar en els seus plans de desenvolupament.

Aquest és el cas de la regió d'Omsk, situada al bell mig del continent. Aquest territori del sud de la Sibèria occidental ha passat recentment per les urnes, de les quals ha sortit elegit un jove equip de govern que està entestat a posar al dia l'economia local tot aprofitant les seves fortaleses. Així, ha aprovat un full de ruta amb l'horitzó del 2025 i ara busca empreses estrangeres per fer el salt de desenvolupament que necessiten. I han posat el punt de mira a Catalunya: “Teniu un teixit d'empreses petites però molt innovadores; heu fet possible fer més amb menys i ens interessa saber com és això”, va manifestar el sotsdirector de la regió d'Omsk i ministre d'Economia, Serguei Vysotsky, en una trobada amb pimes a la seu central de la patronal Pimec.

Vysotsky, que encapçalava la delegació d'Omsk, es va esforçar a oferir una imatge de seriositat administrativa, eficàcia política i seguretat en les operacions, alhora que va voler trencar amb la idea que per fer negocis a Rússia cal passar per la capital: “S'equivoquen les empreses que pensen que Moscou és la porta a Rússia, en realitat, significa més burocràcia que ho alenteix tot; avui dia es possible i més interessant invertir en el nostre país tractant directament amb el territori”, va subratllar el ministre.

De fet, un dels objectius del protocol d'acord que han signat el govern regional i Pimec és proporcionar més confiança a les empreses d'un i l'altre costat en els projectes conjunts.

Omsk és un territori de 141.100 km quadrats on hi ha sis ciutats i 32 districtes, per a una població de prop de dos milions d'habitants de 120 nacionalitats i 20 grups ètnics. La capital, del mateix nom que la regió, és un nus de comunicacions viàries i ferroviàries (és parada del conegut Transsiberià) que connecten la capital russa amb la resta del país, Kazakhstan, Xina i l'Índia. La logística és doncs una de les oportunitats i hi ha plans per millorar aquestes infraestructures i escurçar els temps de transport que ara són massa elevats. Precisament els plans d'obra pública són algunes de les oportunitats que ofereix la regió. Hi ha en marxa la construcció d'una xarxa de metro a la capital regional, el nou aeroport Omsk-Fyodorovka que substituirà l'actual, força desfasat, diverses infraestructures hídriques i hivernacles per al cultiu en qualsevol època de l'any. També estan projectant un important complex logístic per aprofitar la seva privilegiada ubicació.

La logística i el transport conformen un dels cinc clústers econòmics que el govern local ha identificat. Molt connectat amb la millora de les comunicacions està el pool de l'agroindústria. Tot i les severes condicions climàtiques d'aquesta regió del planeta, en aquesta cantonada sud de Sibèria el clima és més benigne i pot oscil·lar entre els 22,6 graus sota zero del gener als 21,2 graus positius del juliol. La producció de cereal es concentra en l'època de bonança: “Tenim molt camí per millorar la producció interna amb noves tècniques, però de què serveix tenir millors collites si no les podem exportar”, puntualitza Serguei Vysotsky. La carn, les patates o la fabricació de cervesa formen part d'aquest sector.

D'altra banda, l'explotació de les grans extensions de boscos de la regió, sobretot del nord, han desenvolupat una indústria de fusta molt preuada i de paper. Una altra de les riqueses d'Omsk són les reserves petrolieres i mineres, que han impulsat una indústria extractiva i de processament amb un pes específic important a la regió.

No menys important és el sector militar. En temps de la URSS, aquest territori va ser escollit per ubicar-hi importants complexos industrials de producció d'armament. A finals del mes d'octubre Omsk organitza una important fira per a aquest sector que, amb el temps, ha evolucionat cap a un certamen multisectorial.

El govern regional vol aprofitar aquesta indústria per desenvolupar un sector d'alta tecnologia per a usos civils. Hi ha diverses pimes catalanes que tenen potes del seu negoci en el sector militar i en el civil que s'han interessat per les oportunitats que ofereix.

D'altra banda, el govern d'Omsk també busca suport per desenvolupar el turisme.

Actualment, les relacions comercials entre Espanya i Omsk són de baixa intensitat, suposen un volum anual de 5,5 milions d'euros i la inversió espanyola puja a 1,1 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.