ecolasetmana

El pressupost del desafecte

La reducció en un 25% de la inversió en infraestructures a Catalunya representa un altre ofec a l'economia catalana i alhora aplana el camí a l'independentisme.

El pes de les inversions al Principat respecte al total del pressupost queda per darrere de territoris com ara Andalusia, Castella i Lleó i Galícia.

El pressupost de l'Estat del 2014 redueix en un 25% la inversió en infraestructures respecte al 2013 i en un 21% els fons de suficiència a Catalunya. En total, s'han consignat 944,42 milions en comparació amb els 1.267 del 2013 i els 1.414 del 2012. I no només això, tampoc es compensa l'impost de taxes bancàries. Si es mira enrere, en sis anys les retallades en inversions han estat de 3.700 milions d'euros, i ara representa a penes el 9%, i això que Catalunya té el 16% de la població i aporta el 19% del PIB. Un any més, el govern estatal incomplirà la disposició addicional tercera de l'Estatut, que fixa una inversió a Catalunya equivalent a la seva aportació al PIB estatal, una clàusula que només es va abonar el primer any que va estar en vigor. Sense entrar a valorar si és un pressupost de càstig en ple debat sobiranista, aquests números no ajuden a fer créixer el desafecte? Ni el millor estratega independentista ho podria planificar més bé. En tot cas, el nou ofec econòmic a Catalunya ja és una evidència. El pes de les inversions a Catalunya respecte al total del pressupost queda per darrere de territoris com ara Andalusia, Castella i Lleó i Galícia.

Abans que es coneguessin aquestes xifres, la Generalitat ja havia anunciat que participarà en la Fira de Munic per vendre edificis públics i captar recursos.

Ara falta per veure en quant podrà compensar la rebaixa del govern estatal el nou sorteig per a les festes de Nadal de loteria de Catalunya. Aquest any s'estrena la grossa de Cap d'Any, un 70% dels beneficis de la qual es destinaran a programes i serveis de prevenció per a infants i adolescents en situació de risc a Catalunya. La grossa de Cap d'Any posa a la venda cent mil llibrets integrats per trenta bitllets de 5 euros cadascun, així que si es venen tots es podran repartir 10,5 milions. Hi haurà tres premis de primera categoria: el primer estarà premiat amb 20.000 euros per euro jugat. El segon, amb 6.500, i el tercer, amb 3.000.

Després de les vacances d'estiu, les dades de l'atur tornen a evidenciar com de difícil és trobar els brots verds. L'atur ha augmentat en 9.253 persones a Catalunya, amb un increment d'un 1,51% respecte al mes anterior i un descens d'un 1,83% respecte a l'any anterior. Bankia contribuirà, si és possible, a augmentar aquesta xifra. L'entitat financera aprimarà la plantilla de la xarxa d'oficines de Catalunya en més d'un 50%. D'un total de 1.500 empleats, ja han estat afectats la meitat –uns 800- i encara falta sumar-hi els que seran acomiadats, que s'aniran decidint a mesura que passi el temps.

La notícia positiva amb què es va esfumar la depressió postvacances, almenys per al sector de l'automoció, va ser l'augment del nombre de matriculacions de vehicles en un 28,5% al setembre.

Pel que fa a les notícies d'empreses d'aquesta setmana, també s'ha rebut amb satisfacció l'acord entre el grup inversor Sherpa Capital i la tèxtil Dogi International Fabrics per capitalitzar la companyia de teixit elàstic. L'oferta, però, està subjecta a una auditoria preventiva. Per la seva banda, Banc Sabadell ha culminat l'ampliació de capital per 1.387 milions d'euros a través de dos augments de capital successius. La firma dietètica Naturhouse ha comprat un hotel de cinc estrelles a Marbella per estrenar-se en el turisme de salut. Canvi de mans en el sector salut, el grup Quirón ha adquirit la Teknon de Barcelona, fins ara propietat de Magnum Capital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.