Opinió

Competències específiques dels emprenedors

Calen més emprenedors, però emprendre no és gens fàcil. La prova és que d'acord amb el Global Entrepeneurship Monitor al nostre país només una de cada cent persones aconsegueix crear una empresa que viu més de tres anys. Això té moltes causes i entre elles la burocràcia excessiva que complica i encareix l'emprenedoria i les dificultats per aconseguir el finançament necessari.

Analitzant el perfil de la majoria dels emprenedors que se'n surten es pot comprovar que tenen entre 35 i 40 anys i un nivell d'educació mitjà o alt. Hi ha d'altres factors que poden contribuir a l'èxit. Molts d'aquests factors són comuns a qualsevol líder, com pot ser la capacitat de treball, la perseverança o l'ètica. Però si ens referim concretament als emprenedors, cal considerar unes competències específiques. Així, l'emprenedor ha d'aconseguir la confiança dels finançadors, els primers empleats, proveïdors, clients i socis. Aquesta confiança no és fàcil de guanyar i, per fer-ho, l'emprenedor ha de tenir la capacitat de convèncer i entusiasmar. També és molt útil disposar d'experiència empresarial prèvia. A més, hauria de tenir una sèrie de qualitats que fomenten la cultura emprenedora. Per exemple, l'ambició de crear un projecte propi. Són persones que volen aconseguir una cosa tan difícil com la creació d'una empresa que creix i és capaç de generar riquesa. Molts estudis han demostrat que aquesta actitud és més comuna en persones que tenen els pares o familiars amb empresa pròpia. En canvi, és menys freqüent emprendre quan a la família predominen els funcionaris. Són persones que tenen un desig d'independència econòmica i professional. Tenen l'habilitat de saber identificar i aprofitar oportunitats. Així, el seu coneixement del negoci i la passió pel seu projecte expliquen que no perdin les oportunitats que sorgeixen. Per altra banda, la prudència els pot ajudar a minimitzar els riscos que s'aniran produint. Aquesta prudència també es reflecteix en la inversió inicial per evitar llençar la casa per la finestra. Podem recordar, per exemple, que als Estats Units, el 52% de les empreses comencen a la llar de l'emprenedor. Com que els emprenedors acostumen a ser persones optimistes, els va bé una certa dosi de realisme per evitar decisions basades en hipòtesi que no es compliran. Un altre factor que ajuda es l'habilitat per seleccionar els socis i els empleats apropiats. És fonamental que els empleats siguin molt entusiastes, i flexibles per desenvolupar tasques molt diferents, amb llargues jornades de treball i salaris ajustats. Finament, és molt important la capacitat d'aprenentatge. Sens dubte, per crear un nou projecte cal estar molt atent a les noves tendències. Segurament hi ha més trets que poden ser decisius, però els esmentats són freqüents en els emprenedors que aconsegueixen crear empreses d'èxit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.