Opinió

EDITORIAL

Fons voltor EN El sector immobiliari

El panorama del sector immobiliari espanyol està canviant. L'escenari macroeconòmic albira la millora d'indicadors que preveuen, malgrat certes contradiccions, un cert repunt econòmic. També es percep que estem en aquell moment final de l'època dolenta. Si ho comparem amb ara fa un any, la percepció risc país ha millorat. Només cal recordar les temibles xifres de la prima de risc d'abans de l'estiu del 2012. També hi ha més confiança que l'Estat, malgrat tot, podrà sortir de l'extrema situació econòmica que travessa. Aquest panorama, precisament, té molt a veure amb les conclusions d'alguns estudis del sector immobiliari, que indiquen que els fons internacionals tenen previst fer compres a l'Estat espanyol per valor de 14.000 milions d'euros. A tot això, cal afegir-hi que el sector està fent suculents descomptes, en alguns casos entorn del 90% dels immobles. Però no tot és tan senzill. El mercat residencial espanyol és complex perquè no tot l'estoc ni tots els actius que acumulen la Sareb, o banc dolent, i entitats financeres tindrà sortida independentment de la recuperació de l'economia i del sector immobiliari. Conscient d'això, l'objectiu inicial de la Sareb era treure al mercat paquets heterogenis en què es barregés producte ben situat amb immobles i sòl poc atractiu, però de moment la societat no s'ha atrevit a posar les pomes podrides al cistell, no sigui que d'entrada s'espanti els fons.

Davant la irrupció dels fons voltor, la majoria provinents del mercat nord-americà, però també cada cop més de terres asiàtiques, es preveu que l'adquisició de les plataformes immobiliàries dels bancs anticipi una altra onada de vendes d'immobles. Els moviments en l'activitat econòmica sempre són benvinguts.

Poc suport per anar a l'exterior

La majoria dels experts no es cansen de repetir que una de les característiques més notables d'una economia dinàmica és l'aposta clara per la internacionalització. Les empreses catalanes, que representen prop d'un 30% de les exportacions de l'Estat espanyol, incrementen any rere any la seva presència en els mercats exteriors després de tenir clar que avui dia el gran mercat és el món. Però les administracions potser no donen prou suport a l'estratègia que té com a objectiu travessar les fronteres. Aquesta setmana hem entrevistat Manel Xifra, president de l'Associació Multisectorial d'Empreses (AMEC), una associació d'àmbit estatal, amb seu a Catalunya, de firmes exportadores, que ens diu, entre altres coses, que els incentius en la sortida a l'exterior són un 25% del que eren fa cinc anys. Manel Xifra, que també és president de Comexi -empresa de Riudellots de la Selva que exporta a l'exterior un 97%- explica que caldria potenciar tot allò que vagi en la línia de facilitar el creixement de les empreses prenent com a base la política industrial. En la conversa també va fer èmfasi en el fet que per culpa de la crisi les empreses es veuen obligades a ser més flexibles que mai perquè encara hi ha molta incertesa. Així mateix, també es va pronunciar a favor de la fusió entre les patronals, malgrat que ara mateix hi ha massa confusió. Aquests dies que hem escoltat algunes veus crítiques amb la independència perquè diuen que podria ser negativa per al món empresarial, el president de l'AMEC diu que a Europa ens miren amb escepticisme, però en cap cas amb preocupació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.