Empreses

Plasmia té a punt les seves primeres patents d'enzims

L'empresa ha desenvolupat una plataforma tecnològica que facilita la fabricació de fàrmacs complexos de manera més neta i amb més qualitat

Generar propietat intel·lectual és el nostre negoci a curt termini

La bioquímica clàssica fa que el desenvolupament d'alguns fàrmacs complexos, com els que es fan servir en oncologia, sigui un procés llarg, complicat i s'hagi de fer a través de la utilització de components tòxics, que obliguen a traslladar la producció a països del Tercer Món on els controls mediambientals no són tan estrictes. Per fer front a aquesta problemàtica, l'empresa Plasmia Biotech, amb seu a Badalona, ha desenvolupat una nova plataforma tecnològica que permet fabricar fàrmacs d'una manera més senzilla, més neta i més ràpida a través de la utilització de bacteris que faciliten els processos de síntesi i redueixen al mínim els residus generats.

Les primera molècula que l'empresa ha desenvolupat està dedicada al tractament de la leucèmia infantil. Es tracta d'un anàleg nucleosídic, una família de molècules molt coneguda que es fa servir des dels primers tractaments de quimioteràpia contra el càncer i també en fàrmacs antivírics. La molècula desenvolupada és molt utilitzada als Estats Units i a hores d'ara encara està sota patent. El procés ideat per Plasmia Biotech permetrà tenir una font alternativa de matèria primera per treure el primer genèric que surti al mercat un cop s'acabi la patent. L'empresa bioquímica treballa també en molècules dedicades al camp oncològic i en el tractament de la sida, tot i que en aquest cas el que es farà no és desenvolupar el genèric sinó comercialitzar la via alternativa de producció de la matèria primera.

La tecnologia que aplica Plasmia va començar com un projecte de química verda quan un grup de científics van buscar alternatives per fabricar fàrmacs complicats d'una manera senzilla a través de la utilització de bacteris transgènics. El treball es va encetar amb anàlegs nucleosídics. Esteve Guardia, CEO de Plasmia Biotech, explica que aquestes molècules mouen cada any uns 14.000 milions de dòlars. Plasmia treballa amb bacteris extremòfils, que són capaços de viure en condicions extremes. D'aquesta manera, els gens extrets són més resistents, permeten simplificar els processos de reaccions químiques i faciliten la producció.

Més patents.

La companyia té a punt tres patents dels primers grups d'enzims desenvolupats i els processos de producció aplicats. “Això genera propietat intel·lectual i és el negoci a curt termini de la companyia”, explica Esteve Guardia, que afegeix que a llarg termini les opcions es multipliquen a partir de la utilització de les maquinàries enzimàtiques per produir nous medicaments. Per això, l'empresa ha començat a desenvolupar noves llibreries de fàrmacs que puguin ser testats en diferents models de malalties i per trobar sobretot nous productes oncològics i antivírics.

Les dues vessants del negoci permeten a Plasmia generar ingressos a curt termini i, al mateix temps, disposar de recursos per desenvolupar projectes a més llarg termini. Ara els ingressos arriben a partir de la col·laboració en el desenvolupament de la tecnologia per aplicar-la a productes de companyies de fora de l'Estat. A més, està en fase d'escalat industrial del primer producte que es podrà comercialitzar des de la fundació de l'empresa l'any 2010. Plasmia es va estructurar com a societat quan va comprar una plataforma tecnològica desenvolupada per un grup de recerca universitària que havia tirat endavant el projecte sense visió empresarial. Els integrants de la plataforma van passar a formar part de l'accionariat de l'empresa, que l'any passat va aconseguir una important injecció de capital a partir de l'entrada al grup de José Manuel Lara Bosch, president del grup Planeta, que va comprar el 30% de Plasmia i es va convertir en accionista majoritari. A l'accionariat de l'empresa hi figuren també Bristol Laboratories Limited i petits accionistes com Elena Barraquer i Josep Piqué. El capital de l'empresa està a l'entorn dels 3 milions d'euros, una xifra que, segons el seu responsable, un cop iniciat el procés de facturació de la primera molècula desenvolupada, “hauria de cobrir el pla de negoci”.

Els responsables de l'empresa estan convençuts que el seu és un camí de llarg recorregut d'un negoci a escala global desenvolupat des de Catalunya.

possibilitats

Abaratir el tractament de la sida

La tecnologia que aplica Plasmia permet abaratir la producció de fàrmacs per al tractament de la sida. La dificultat de síntesi d'aquests fàrmacs provoca que, en molts casos, els que se subministren a zones on la malaltia és endèmica siguin de molt baixa qualitat. L'objectiu de l'empresa és facilitar la producció “amb qualitat occidental i preus del Tercer Món”, en paraules de Guardia. Això ha fet que s'hagin sumat a l'accionariat de l'empresa petits inversors que valoren la finalitat solidària del projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Plasmia té a punt les seves primeres patents d'enzims

Publicat a