Opinió

La figura del mediador concursal

Mitjançant la nova llei 14/2013, de suport als emprenedors, s'ha aprofitat per introduir importants modificacions a la normativa concursal, en particular introduint la figura de “l'acord extrajudicial de pagaments”. Amb aquesta figura s'obre una nova possibilitat al deutor persona física o jurídica (amb un passiu inferior als cinc milions d'euros), per arribar a un acord amb els seus creditors i així poder evitar els mals del procediment concursal. En aquest sentit, es tracta d'un nou intent del legislador per propiciar la solució extraconcursal de les situacions d'insolvència.

En aquesta ocasió, s'ofereix la possibilitat de demanar la designació d'un mediador concursal per negociar amb els creditors un acord extrajudicial de pagaments sempre que el deutor tingui un patrimoni amb un valor que es consideri suficient per atendre un acord de pagaments. Aquest mediador haurà de ser una persona qualificada i independent designada pel Registre Mercantil o per un notari. La seva feina consistirà a convocar creditors i deutor i propiciar un acord entre les parts, si bé se li atribueixen facultats que excedeixen les funcions pròpies d'un mediador, ja que serà ell mateix qui presenti una proposta de pagaments. Malgrat això, la norma limita el contingut de l'acord, que no podrà superar els tres anys d'espera ni un 25% de quitació. Sorprenentment, la llei restringeix encara més l'autonomia de la voluntat de les parts, encara que es tracti d'un acord privat entre creditors i deutor fora del procediment concursal.

D'altra banda, la llei estableix que no quedaran subjectes a l'acord extrajudicial de pagaments els creditors de dret públic (bàsicament Hisenda i Seguretat Social) i els creditors amb garantia hipotecària. D'aquesta manera, s'exclouen de l'àmbit de l'acord els crèdits que amb més força estan ofegant avui dia el teixit empresarial i personal.

La tramitació de l'expedient de mediació concursal impedirà la declaració de concurs del deutor i les execucions singulars contra el patrimoni del deutor durant un termini màxim de tres mesos, amb excepció dels crèdits amb garantia real. La subscripció d'un acord amb els creditors comportarà la superació de la situació d'insolvència i el sotmetiment a les condicions pactades. Per contra, si l'expedient no conclou amb acord, el mateix mediador podrà sol·licitar la declaració de concurs del deutor si es troba en situació legal d'insolvència conforme al que disposa la llei concursal.

Tot i que hem d'aplaudir qualsevol iniciativa legal per possibilitar la superació extrajudicial de la insolvència, considerem que s'ha perdut una nova oportunitat per introduir els tan reclamats fresh starts que permetin una veritable recuperació d'empreses i no les aboquin a una anunciada mort en el procediment concursal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.