Empreses

Corma creix a França, on ven el 25% de les plantes que produeix

La cooperativa del Maresme tindrà una comercial a París per millorar l'atenció al client i ampliar el seu principal mercat a l'estranger

Des del 1987 la delegació de Madrid abasteix el mercat espanyol i Portugal

França és el mercat exterior que més plantes compra als socis de la cooperativa Corma de Premià de Dalt. És per això que des de fa temps els productors del Maresme socis d'aquesta cooperativa tenien previstimplantar-se al territori veí, on la seva quota de mercat no para de créixer. El volum d'exportació representa un 30% de la producció, del qual la major part se'n va cap a França, on es venen el 25% de les plantes avivades a Premià de Dalt. Finalment s'ha tirat endavant la comercial Corma França, a través de l'agència de promoció a la internacionalització Acció10. La presència de dos comercials a l'oficina que s'obrirà a París permetrà ampliar la cartera de clients i un tracte més directe des de la capital francesa.

El president de Corma, Ferran Sabater, assegura que les vendes a l'exterior han crescut al darrer any i és aquest mercat on s'han de consolidar amb una estructura més potent. Sabater no amaga l'aturada del consum intern que ha fet davallar les vendes els últims cinc anys. “La planta no és un producte de primera necessitat, i això es nota en època de crisi”, reconeix. Tot i això fa un discurs optimista i assegura que les plantes són “la vitamina verda” i només cal conscienciar la gent. “S'ha de fer pedagogia ja que per un preu reduït tenen un antidepressiu a casa perquè una planta transmet sensacions i emocions.”

Més enllà dels hàbits dels consumidors tampoc ha ajudat el sector la davallada de les comandes que els jardiners tenen tant per part de particulars com per la manca d'obra pública. “En moments de crisi el millor que podem fer és parlar dels actius del nostre producte. Fer atractives les ciutats és fàcil fent lluir façanes verdes perquè les fa més agradables.” Sabater elogia iniciatives com Viles Florides, que per tercer any mira de fomentar la transformació d'espais verds i enjardinats als municipis.

augment de l'iva.

Des que va entrar en vigor la pujada dels tipus d'interès de l'IVA que la situació ha esdevingut insostenible per al sector de la planta viva. Ferran Sabater, com a representant del sector dins la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, assegura que no es pot mantenir aquest increment desmesurat i reclama que es revisi la llei per adequar-se a l'entorn i seguir el model dels països europeus on en cap cas s'aplica el 21% de l'IVA. Per la federació, una solució seria que la comercialització directa de la planta retornés a l'impost reduït i que s'apliqués el general quan hi ha una manipulació artística.

obrir la primavera.

Les condicions climàtiques del Maresme li permeten avançar-se als competidors d'Europa per treure al mercat les plantes de flor de primavera, que representen el volum més important de la facturació. Els 33 socis que formen part de Corma sumen una extensió de cultius de 730.300 m², dels quals un 58% són a l'exterior i la resta, en hivernacles.

L'any passat l'empresa va tancar l'exercici per valor de 21 milions d'euros. Les previsions són mantenir-se el 2013 i créixer l'any vinent, sobretot amb l'aposta pel mercat estranger. Corma disposa de 2.800 referències de plantes que comercialitza també a Holanda, Bèlgica, Dinamarca, Anglaterra i Suïssa.

La distribució comercial es fa des de la superfície de 12.000 m² de Premià de Dalt, on també hi ha les oficines. El 1987, per facilitar la distribució al centre i sud de l'Estat espanyol i Portugal, es va obrir una delegació a Madrid amb una superfície de 14.000 m². El centre de logística i distribució ocupa la finca de can Fabrè a Argentona, de 6.000 m². El transport amb camions es contracta a empreses externes. L'estructura de Corma mou una plantilla de 50 persones, però indirectament a través dels associats es dóna feina a unes 300 persones. En èpoques de molta feina es contracten una vintena de persones més per recol·locar plantes. Les comandes dels clients es reparteixen sobre la base dels socis productors, que s'han especialitzat per poder cobrir la demanda tot l'any. Segons les comandes es fan previsions per ajustar la producció a la demanda i evitar així excedents als socis.

Ponsèties per nadal.

A Corma, en plena campanya de Tots Sants, ja s'està avançant en alguns hivernacles les ponsèties d'aquest Nadal que han de sortir abans d'hora per abastir la decoració nadalenca de molts aparadors. En sortiran unes 300.000 ponsèties. Tot i que la campanya de Nadal és forta, quan hi ha més volum de vendes és a la primavera.

L'empresa ha aconseguit certificacions de qualitat com MPS Sustainable Quality i les de producció ecològica. El vicepresident de Corma, Pere Màrtir, assegura que aquest és un mercat a l'alça on es valora que les plantes s'avivin sense tractaments químics o sent respectuosos amb el medi ambient.

El principal canal de vendes de la cooperativa són els centres de jardineria, que concentren un 57% de les vendes. El tipus de planta que més és consumeix és la vivaç, l'arbust i la conífera. La cooperativa comercialitza un volum de 14 milions d'unitats cada any. A les instal·lacions de Premià de Dalt es fan créixer fins a 800 espècies diferents de plantes.
Facturació
21 M€
Treballadors
50
Any de fundació
1981
els inicis

Dels clavells a les plantes

La fundació de la cooperativa es remunta al 1981. Inicialment van ser 16 socis, alguns dels quals provenien del sector de la flor tallada i havien vist desaparèixer el cultiu del clavell. La competència d'empreses que produïen i importaven clavells de Colòmbia i Kenya va enfonsar la producció local. Els floricultors van decidir passar a l'acció i crear la cooperativa de plantes per estalviar-se intermediaris i facilitar la compra als clients. Des d'aleshores la cooperativa no ha parat de créixer i ara ja són 33 els productors, sobretot del Maresme però també se'n compten alguns del Vallès Oriental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Corma creix a França, on ven el 25% de les plantes que produeix

Publicat a