Empreses

Iqap Masterbatch Group preveu doblar la capacitat productiva

L'objectiu d'aquesta empresa especialitzada en coloració i addició de polímers per a aquest any i el que ve és guanyar eficiència aprofitant recursos propis.

Una de les lliçons de la crisi és que hem de ser més eficients

Iqap Masterbatch Group, empresa dedicada a la coloració i addició de polímers, preveu que entre aquest any i el que ve la seva capacitat productiva s'arribarà a doblar. La manera d'aconseguir-ho? Amb més eficiència interna que no pas noves adquisicions d'empreses com les que va fer entre 2005 i 2009. Josep Castanyer, director general d'aquest grup amb seu a les Masies de Roda i amb una producció anual d'unes 10.000 tones, considera que ha arribat el moment de tirar de creixement orgànic: “Hem d'aprofitar les sinergies i les possibilitats de recorregut que ens donen totes les compres que hem anat fent els últims anys.”

Des del juny passat, a Iqap Chez –la unitat productiva que Iqap Masterbatch Group es va quedar el 2005 a Tabor, la República Txeca– la capacitat de producció s'ha multiplicat per dos, situant-se en les 3.000-3.500 tones anuals. Allà, on estan especialitzats en la mescla mare (masterbatch) negra per a fibra de polièster destinada al sector tèxtil, en aquests moments tenen una plantilla de 12 persones que fan tres torns. “Amb vista a l'any que ve, la idea és aprofitar el 100% de la productivitat i poder treballar també el cap de setmana, passant a ser 15 o 16 treballadors”, comenta Castanyer.

En el cas de la factoria que l'empresa té a Ibi (Alcoià) arran de la compra, el 2007, d'Alcolor i Paint Desarrollos, centrades en els concentrats de colors per a plàstic, la idea també és ampliar la capacitat de producció actual, que se situa al voltant de les 2.500 tones anuals. “Allà estem treballant a dos torns i volem ampliar-ho a 24 hores, ja que si no hem de parar les nostres màquines som molt més eficients.” La incorporació d'aquest tercer torn, que suposaria augmentar la producció una tercera part, és una proposta que estan estudiant seriosament per al 2014.

Pel que fa a la seu central, l'objectiu és el mateix: incrementar la productivitat sense créixer en infraestructura, tot i que a les Masies de Roda ocupen uns 14.000 m² ampliables fins a 30.000 m². “Una de les lliçons de la crisi –subratlla Castanyer– és que hem de ser molt més eficients amb el que tenim.” Amb alguna reorganització interna, l'objectiu fixat de doblar la capacitat productiva de la fàbrica principal, actualment amb una producció d'unes 6.000 tones anuals, és imminent. “Una part ja l'estem aconseguint ara. El primer trimestre de l'any que ve haurem aconseguit un 75% i el 25% restant seran petits ajustos que caldrà fer durant el 2014”, diu el director general.

El lideratge.

Iqap Masterbatch Group és líder al mercat espanyol i una de les deu empreses més grans d'Europa pel que fa a la coloració i addició de polímers. La seva activitat està centrada en tres sectors: el plàstic (50-55% de l'activitat), el tèxtil (20-25%) i el cable elèctric (15-20%), aquest últim reforçat amb la compra de l'empresa Ades, de Vacarisses, el 2009. Iqap Masterbatch Group té uns 1.500 clients, dels quals 1.200 són actius, bàsicament al continent europeu (incloent-hi Rússia i països de l'antiga URSS), Orient Mitjà, Turquia i el nord d'Àfrica, tot i que l'objectiu per als propers anys, aprofitant les necessitats d'alguns clients internacionals, seria vendre també a Amèrica Central i Amèrica del Sud. La seva exportació ara se situa al 45% (cinc anys enrere era del 17%).

Iqap Masterbatch Group ven un 25% a Catalunya (on hi ha un 30% o un 40% del mercat de plàstic espanyol), i al voltant d'un 30% a l'Estat espanyol. “El nostre mercat d'influència natural és la península Ibèrica i el sud de França”, comenta el director d'una empresa que factura 33 milions d'euros, amb previsió de superar els 35 milions el 2014. Després d'una forta caiguda de comandes a finals del 2008 i 2009, des de fa quatre anys el grup ha anat creixent cada any entre un 3% i un 5%, i “amb tot el que fem, l'any que ve fins i tot podem aspirar a un creixement del 10% com a mínim”, opina Castanyer.

Entre el 2,5% i el 3% de la facturació d'aquesta empresa, que cada any crea uns 4.000 o 5.000 colors o funcionalitats nous, es destina a R+D+I, departament en el qual treballa un 20% del personal del grup, actualment amb 160 treballadors i 16 agents i distribuïdors per al seu mercat.

El naixement d'Iqap Masterbatch Group es remunta al 1979, quan es va fundar l'empresa Iqap a Manlleu, per acolorir els cables de Conductores Eléctricos Roqué. Amb els anys ha anat diversificant la seva activitat a altres polímers, ha obert mercat fora de Catalunya i ha adquirit algunes empreses.
Facturació
33 M€
Treballadors
160
Any de fundació
1979


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Iqap Masterbatch Group preveu doblar la capacitat productiva

Publicat a