Gran angular

“Espanya ha deixat de fer funcions d'estat a Catalunya”

Artur Mas podria anar més de pressa però difícilment es podrien fer les coses millor
Les properes europees seran les darreres en què podrem votar lliurement
Als empresaris catalans se'ls veu com a pàries dins l'empresariat espanyol
Tenir por del boicot i veure el mercat espanyol com el natural és un error
Catalunya no quedarà aïllada del mercat europeu quan proclami la independència
Foment utilitza una massa social per defensar la posició de 10 grans empreses

Fa un mes que és al cap­da­vant del Cer­cle Català de Nego­cis, el lobby empre­sa­rial inde­pen­den­tista que en poc més de cinc anys s'ha fet un lloc en l'esce­nari polític i econòmic ani­mat en bona part pel procés sobi­ra­nista obert pel govern català. Amb prop d'un miler de socis -sobre­tot pimes, empre­ses fami­li­ars i exe­cu­tius- el CCN ha cen­trat fins ara el seu dis­curs en estu­dis sobre el greuge del dèficit fis­cal i que han dibui­xat una Cata­lu­nya inde­pen­dent no només via­ble econòmica­ment sinó molt més rica sense el que con­si­de­ren el “llast espa­nyol”. En aquesta mateixa línia Pont pre­senta aquests dies el seu nou lli­bre Adden­dum; L'endemà de la inde­pendència, con­ti­nu­ació de Delenda est His­pa­nia.
Amb la seva arri­bada i la subs­ti­tució del pre­si­dent fun­da­dor, Ramon Carné, s'obre una nova etapa al CCN. Quins són els rep­tes?
L'objec­tiu prin­ci­pal és reor­ga­nit­zar-nos per recu­pe­rar el pols. El mateix procés se'ns ha men­jat una mica el ter­reny després que durant anys el CCN ha anat molt al davant de la soci­e­tat civil i per això hem cons­tituït un depar­ta­ment d'estu­dis jurídics i un comitè estratègic per ana­lit­zar les pas­ses que s'estan fent i poder anti­ci­par les reac­ci­ons de l'Estat, gene­rar opinió i acom­pa­nyar les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes així com vigi­lar que no aga­fin una via que no toca.
Fins ara estan satis­fets amb l'actu­ació del pre­si­dent Artur Mas?
El pre­si­dent ho està fent molt bé, el procés podria anar més de presa però difícil­ment les coses es podrien fer millor perquè hi ha mol­tes pres­si­ons de fora. El que cal és seguir el camí man­te­nint l'equi­li­bri entre tots aquests vec­tors, amb el benentès que arri­barà un moment en què l'equi­li­bri es tren­carà.
Quan pas­sarà això?
Encara és aviat per fer pre­vi­si­ons, però hem de ser cons­ci­ents dels ris­cos sobre l'auto­go­vern de Cata­lu­nya. Les pro­pe­res elec­ci­ons euro­pees seran pro­ba­ble­ment les dar­re­res en les quals els cata­lans podrem votar lliu­re­ment, sense coer­ci­ons.
Això que diu és molt greu.
És que vivim moments de gra­ve­tat tot i que la gent no n'és cons­ci­ent. Hem d'acon­se­guir que hi hagi una par­ti­ci­pació mas­siva a les euro­pees i hem de fer una crida als par­tits perquè facin una can­di­da­tura con­junta.
Ho veu real­ment pos­si­ble?
Bé, hi estem tre­ba­llant perquè és molt impor­tant. El que és segur és que aques­tes elec­ci­ons seran una fita i que hem d'anar pre­pa­rant la soci­e­tat perquè esti­gui llesta per mobi­lit­zar-se i defen­sar les seves ins­ti­tu­ci­ons, pacífica­ment però amb deter­mi­nació.
Parla de pre­pa­rar la soci­e­tat, i l'empre­sa­riat en forma part. De moment les veus que s'alcen des d'aquest col·lec­tiu són les d'un Lara (Pla­neta) par­lant del tren­ca­ment de famílies o d'un Bonet (Frei­xe­net) par­lant de la neces­si­tat que Cata­lu­nya es quedi dins Espa­nya. Per què costa tant sen­tir el pre­si­dent d'alguna gran mul­ti­na­ci­o­nal cata­lana defen­sar la inde­pendència?
Costa i és nor­mal perquè l'empre­sari no es vol mullar. És cons­ci­ent que la soci­e­tat ha can­viat i molt pro­ba­ble­ment veu amb sim­pa­ties el procés sem­pre que les coses es facin bé, però no és fàcil dir-ho por­tes enfora. Aquests empre­sa­ris es deuen als seus acci­o­nis­tes, en molts casos són empre­ses que depe­nen de nego­cis regu­lats molt lli­gats al BOE... És nor­mal que hi hagi recels, però fins i tot per a ells pot ser un procés posi­tiu perquè als empre­sa­ris cata­lans se'ls con­si­dera uns pàries dins l'empre­sa­riat espa­nyol.
Alguns també deuen tenir por d'un pos­si­ble boi­cot.
Però és que avui ha des­a­pa­re­gut el paral·lelisme entre mer­cat i estat, els empre­sa­ris que con­ti­nuen veient el mer­cat espa­nyol com el mer­cat natu­ral come­ten un error quan a la mateixa distància tenen França, Suïssa o Bèlgica, amb una renda per càpita molt supe­rior.
Pre­ci­sa­ment un dels argu­ments dels que estan en con­tra de la secessió és que Cata­lu­nya que­da­ria aïllada d'aquests mer­cats.
No és cert, i ho dic com a expert en dret inter­na­ci­o­nal i més con­cre­ta­ment en suc­cessió d'estats. Hi ha deter­mi­na­des qüesti­ons, com per exem­ple el règim de fron­tera, que no es podrien veure alte­ra­des en el cas d'una decla­ració uni­la­te­ral d'inde­pendència, i Schen­gen és un règim de fron­tera.
Evi­dent­ment que durant el període de tran­sició Cata­lu­nya no serà mem­bre de ple dret de deter­mi­na­des orga­nit­za­ci­ons, perquè s'haurà d'esce­ni­fi­car l'adhesió, però altres orga­nis­mes com l'FMI i el Banc Mun­dial ja pre­ve­uen que estats de nova cre­ació hi entrin direc­ta­ment.
Parla de la inde­pendència com un fet con­su­mat...
És que és així. Molta gent pensa que encara ha de viure una rup­tura amb l'Estat espa­nyol, alguna cosa traumàtica, i en rea­li­tat les coses s'estan fent tan bé que per això no es per­cep. La rup­tura està feta i la van començar a fer aquells empre­sa­ris que, reu­nits amb Rajoy el 2007, van dema­nar que no ofegués Cata­lu­nya. És clar que el govern de Rajoy no els va escol­tar.
Una mos­tra són els pres­su­pos­tos de l'Estat per al 2014 amb una cai­guda de la inversió a Cata­lu­nya del 25%, però tot i així l'empre­sa­riat no ha aixe­cat la veu.
Perquè ja ens és igual, ja hem pas­sat de la pan­ta­lla en la qual depeníem de si Madrid inver­tia o no, ara el que hem de pro­cu­rar és poder fer-ho nosal­tres. A més l'Estat ha anat rebai­xant tant la quan­ti­tat pres­su­pos­tada per a Cata­lu­nya que una rebaixa del 25% en rea­li­tat equi­val només a uns 200 mili­ons d'euros.
El pro­blema és que Espa­nya està gover­nant Cata­lu­nya sabent que ja és de facto un ter­ri­tori seces­si­o­nat, i tot i que hi ha obli­ga­ci­ons que no pot desa­ten­dre perquè si ho fes seria com reconèixer la inde­pendència, com per exem­ple pagar les pen­si­ons, sí ha dei­xat de banda altres fun­ci­ons d'estat. Els 9.000 mili­ons que deu a la Gene­ra­li­tat no els veu­rem mai més, ani­ran a pagar el deute de l'Ajun­ta­ment de Madrid.
Vostè parla del 2014 com l'any clau. Si no hi ha con­sulta l'any que ve el procés haurà fra­cas­sat?
No, en abso­lut. Si la con­sulta no es pot fer pel motiu que sigui s'obri­ran altres vies, unes elec­ci­ons ple­bis­citàries o la pos­si­bi­li­tat de fer una decla­ració uni­la­te­ral d'inde­pendència. L'impor­tant és que quan hagis deci­dit pro­cla­mar la inde­pendència amb la legi­ti­mi­tat que sigui, el dia abans el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat s'ha d'haver asse­gu­rat que entre 8 i 14 estats, pre­fe­ri­ble­ment de la UE, ens reco­nei­xen i que 8 o 12 més s'ho estan pen­sant.
Avui com­pliríem això?
Crec que en tenim bas­tants més, però s'ha de tre­ba­llar molt bé, i una altra cosa que s'ha de tre­ba­llar és la recerca de finançament o avals que ens per­me­tin garan­tir la via­bi­li­tat econòmica durant el període de tran­sició.
Foment va sig­nar el mani­fest Rigol però es manté fora del Pacte pel Dret a Deci­dir. Vostès diuen que aquesta posició no recull el sen­ti­ment majo­ri­tari dels socis de la patro­nal...
Foment és una ins­ti­tució amb con­tra­dic­ci­ons inter­nes, com totes. El que passa és que ha optat per donar més importància a aque­lles 8 o 10 empre­ses que per­ta­nyen a mer­cats regu­lats i que tenen posi­ci­ons contràries a la inde­pendència. Jo crec que qual­se­vol presa de posició és legítima, però el pro­blema és que estan uti­lit­zant una massa social i per això fem una crida als empre­sa­ris perquè es mobi­lit­zin.
De moment no hi ha hagut bai­xes de Foment per aquest motiu.
No, perquè la gent real­ment ignora com fun­ci­o­nen aques­tes coses, passa el mateix a la Cam­bra de Comerç. Miquel Valls va ser pre­si­dent amb 4 vots de 300.000 pos­si­bles, i no passa res, aquí tenim la nos­tra pròpia oli­gar­quia. I això és impor­tant perquè nosal­tres no ens volem inde­pen­dit­zar dels espa­nyols, dels nos­tres cosins o avis, ens volem inde­pen­dit­zar del palco del Ber­nabéu, d'aquesta oli­gar­quia de l'Ibex 35 que són titu­lars del 95% del deute pri­vat espa­nyol.
Algu­nes d'aques­tes 35 són cata­la­nes.
Això ens és igual, aquí ja no es tracta d'una qüestió d'iden­ti­tats sinó social. Tenim una classe mit­jana i unes clas­ses popu­lars que estan total­ment apar­ta­des del poder polític.

Un diplomàtic sense estat

Albert Pont és especialista en dret internacional públic i, a pesar del seu perfil independentista, aquest professor del Diplocat va passar prop de 10 anys preparant les oposicions per accedir al cos diplomàtic espanyol. Una contradicció? “Si hagués aprovat hauria treballat d'amagat per la Generalitat”, explica amb tranquil·litat. La mateixa que va saber lluir el passat 18 d'octubre en una taula debat organitzada a Getafe per la Universidad Carlos III de Madrid. A la capital espanyola té pensat tornar-hi el 12 de novembre, en un acte a la llibreria Blanquerna, on espera tornar a guanyar-se el respecte d'un públic aparentment hostil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.