ecolasetmana

La recessió ha mort

La presentació d'un atur a la baixa coincideix amb un creixement mínim del PIB i ja hi ha qui treu la pols al cava.

L'augment és mínim, del 0,1%, però esdevé un clau roent on s'aferren els ‘hooligans' de Montoro i De Guindos per mantenir que l'estratègia econòmica del govern espanyol és encertada

Doncs sí, doncs resulta que a l'estiu tota cuca viu i, ni que sigui a empentes i rodolons, la pilota avança enmig del fang. Els contractes d'estiu han afavorit la creació de 52.200 llocs de treball i una reducció de 32.500 aturats. La taxa d'atur queda en el 22,8%. A tot l'Estat, l'atur cau en 72.800 persones i la taxa se situa en el 25,98%.

El lleuger aprimament de la xifra de desocupats deriva, sobretot, dels contractes temporals. Fins al setembre, el nombre de treballadors sense feina s'ha situat en els 840.000, que suposen una taxa d'atur gairebé un punt per sota del que ho era abans de l'aturada estival (fa tres mesos la taxa era del 23,8%).

Ho diu l'Enquesta de Població Activa (EPA), que dibuixa un índex d'atur en el global de l'Estat lleugerament per sota del 26%. En concret, marca un 25,98%, que signifiquen 5.904.700 aturats.

A Catalunya, els homes registren una taxa d'atur (23,43%) sensiblement superior a les dones (22,18%). Per contra, al conjunt de l'Estat aquests percentatges s'inverteixen i els homes registren un atur inferior (25,50%) al de les dones (26,55%).

Els indicadors no són gens espectaculars i caldrà veure com evolucionen en el darrer tram de l'any (amb les tovalloles i els para-sols ja guardats a l'armari) però han servit perquè alguns facin repicar campanes. A això s'hi suma el fet que el Banc d'Espanya ha fet públiques les dades de creixement del PIB del darrer trimestre. L'augment és mínim, del 0'1%, però esdevé un clau roent on s'aferren els hooligans de Montoro i De Guindos per mantenir que l'estratègia econòmica del govern espanyol és encertada. Després de nou trimestres seguits d'encongiment, aquest 0,1% de creixement és suficient per pintar pancartes amb el lema: “La recessió ha mort, llarga vida a la prosperitat.”

Això sí, per evitar un empatx amb tanta dolçor, el president de l'Institut d'Estudis Econòmics (IEE) i un dels caps pensants de la patronal CEOE, José Luis Feito, ha recomanat que l'edat de jubilació s'allargui “com a mínim” fins als 70 anys i impliqui, a més, 40 anys de contribució per cobrir el 100% de la pensió.

El conseller d'Economia Andreu Mas-Colell també ha anunciat que Catalunya ha abandonat la recessió el tercer trimestre de l'any, i fins i tot s'ha aventurat a parlar del 2014, manifestant que “hi ha un consens tècnic que hi haurà creixement, no gaire gran, de l'ordre de l'1%”.

Mentrestant, i per anar recaptant, la Generalitat confirma la recuperació de l'impost de successions en el pressupost del 2014.

En el mateix context, el govern autoritza la transformació de l'Institut Català de Finances en societat anònima per ser banc públic. S'ha aprovat un decret llei que autoritza l'ICF a fer tots els passos necessaris per transformar-se en entitat de crèdit, amb plena independència de l'administració catalana, i d'acord amb els requeriments dels reguladors estatals i europeus.

CaixaBank ha decidit refinançar amb 1.000 milions d'euros l'administració catalana. L'acord estableix un termini de pagament de nou mesos, fins al juliol pròxim, amb un interès del 3,487%.

Mala setmana per a Delphi (preveu eliminar el 25% de la plantilla), per a Seat (possible ajustament del personal d'oficines) i complicada per a Alstom (poca entesa entre personal i direcció per l'augment de jornada). Els sindicats convoquen 14 jornades de vaga a Renfe i Adif a partir de dilluns. Igualment, s'han trencat les negociacions entre la patronal del metall i els sindicats per tancar el nou conveni sectorial de la província de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.