Opinió

EDITORIAL

Els recels del sector turístic

En plena crisi econòmica, si hi ha algun sector d'activitat que funciona tothom el focalitza i el segueix amb lupa. Aquest és precisament el sector del turisme, en què, segons les previsions, aquest any es podrien batre tots els rècords. Alguns informes situen l'arribada de turistes estrangers en prop de 16 milions de persones a final d'any, xifra que superaria l'aconseguida el 2007, l'últim any abans que comencés el fatídic període de penúries econòmiques en què encara estem immersos. A tall d'exemple, les dades sobre l'arribada de turistes estrangers a Catalunya podrien créixer un 8,8% respecte a l'any passat. I no només això, sinó que el volum de despesa també s'està disparant, gràcies, en part, a països emergents com ara Rússia. Aquests ingressos podrien superar el 9% respecte al 2012.

Davant d'aquests bons resultats arriba el dilema, i arriba precisament quan la indústria del lleure marca fites en plena crisi i presenta candidatura per liderar l'economia. Però aquí no tothom ho veu igual i creixen els recels d'un sector que sembla que es regeix només per la quantitat i no tant per la qualitat. Alguns experts consideren que l'èxit que comporta l'arribada de tantes persones que volen conèixer les nostres platges i monuments, visitar les ciutats o descobrir les comarques d'interior anul·la moltes iniciatives d'altres sectors d'activitat que a hores d'ara estan ensopits. És allò que és més fàcil posar en marxa un hotel que muntar una fàbrica. A més, si s'analitza el sector per dintre s'hi detecten problemes de difícil solució, com ara la poca aposta per la formació dels professionals del turisme. També caldria buscar estratègies per atreure clients de més qualitat, la qual cosa és més complicada que anar vivint de la inèrcia històrica com a conseqüència de tenir la sort que a Catalunya es gaudeix, per exemple, d'un clima envejable i d'una gastronomia d'èxit a base de productes de proximitat. No es tracta de criticar un sector que funciona, sinó de vetllar per millorar la qualitat en tots els nivells per mantenir-lo en el temps.

La indústria gurmet pot créixer

Menjars exquisits, delícies variades i capricis diversos tant en aliments com en begudes formen part de l'anomenada indústria gurmet catalana, un reguitzell d'empreses que no paren de créixer i que ja facturen més de 800 milions d'euros cada any. Les xifres acompanyen. En 10 anys el sector s'ha beneficiat d'una taxa de creixement del 6,4%. A més, prop de 5.000 treballadors, distribuïts en més de 500 empreses (un 60% en el sector de l'alimentació i un 40% en el de begudes i licors), integren un sector repartit pel territori català que té per objectiu plaure el consumidor. Es tracta d'elaborar productes de molta qualitat, una idea premiada per milers de persones que cada vegada més coneixen les bondats d'aquest segment de la indústria de l'alimentació. Ara per ara l'assignatura pendent és fomentar la internacionalització. Per això el clúster Catalonia Gourmet potencia les estratègies encaminades a fer arribar aquestes exquisideses, d'alta gamma, a nous mercats estrangers. De fet, les exportacions gurmet cap a l'Estat espanyol i cap al món només suposen un 15%. Aquesta dada és la prova més clara que hi ha un gran potencial de creixement per al sector. Es tracta de mantenir la qualitat, però presentant-la als nous mercats; això Catalunya ja ho sap fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.