Empreses

La innovació en les postres d'El Pastoret triomfa a Europa

La firma làctia de la Segarra ja arriba a una desena de països en només un any després de la construcció d'una fàbrica amb alta tecnologia

El sector dels productes lactis cau un 9,5%, però El Pastoret creix un 25% cada any

El Pastoret de la Segarra és una empresa que en pocs anys s'ha situat en el sector d'elaborats lactis com un referent en innovació i líder de vendes en mató, el producte més reconegut de la marca de Sant Guim de Freixenet.

La seva posició ha fet un salt qualitatiu a partir de la inauguració, el 2010, de la nova fàbrica i del llançament de nous productes adreçats a botigues gurmet, iogurteries i el sector de la restauració. A més d'oferir productes lactis diferents i innovadors, també ha fet una aposta per l'exportació.

La clau de l'èxit és la qualitat i la diferenciació al mercat, segons Xavier Pont, màxim responsable de l'empresa.

Pont explicava que en només un any ja tenen presència en mercats de Suïssa, Àustria, Dinamarca, Suècia i la República Dominicana, i abans d'acabar l'any tancaran acords per distribuir els seus productes a Alemanya, Holanda, Bèlgica i Noruega. Però, segons l'empresari, ja hi ha contactes per arribar a més països a curt termini. Xavier Pont afegia mig rient que ara mateix hi ha una certa lluita entre alguns distribuïdors europeus per aconseguir l'exclusivitat del Pastoret en determinats països.

Les novetats incorporades per aquesta empresa i que estan triomfant a Europa són les postres de les línies Caprichos de Yoghourt, que combina el seu iogurt de tota la vida amb dos gustos més; el Yogurt Soft i la Crema Catalana, entre altres nous projectes.

Tot plegat fa que mentre que el sector cau un 9,5%, El Pastoret creix un 25% anual i la facturació del 2012 es va situar als 9,4 milions d'euros i aquest any esperen tancar als 11,3 milions. Aquesta trajectòria els ha suposat l'obtenció de diversos guardons a la qualitat, la innovació i la responsabilitat social en gestió sostenible. Aquest darrer obtingut en les darreres setmanes. Igualment, la codirectora de l'empresa i esposa de Xavier Pont, Teresa Vallès, també ha estat distingida amb un premi a la millor dona emprenedora.

La història empresarial del Pastoret de la Segarra neix el 1992. No obstant això, anys abans els Pont ja havien començat a treballar en aquest camp. Tenien una explotació avícola que van voler complementar amb cabres: “Primer van ser una vintena, després vam pensar que millor que fossin 40 i vam acabar tenint-ne 400”, explica Xavier Pont. Amb l'excedent de llet que produïen, van optar per fer un petit obrador i elaborar mató, que immediatament va tenir molt èxit.

Aquesta nova situació els va fer optar per deixar la granja d'aus i especialitzar-se en els derivats de la llet fins al punt, també, de vendre's els animals i dedicar-se només a l'elaboració i transformació de la llet, però sempre mantenint el to artesà i les receptes tradicionals i clàssiques de la mare. Aquesta és encara la “tastadora oficial” dels nous productes de l'empresa, explica Pont. “El que abans fèiem en una olla de dos litres ara ho fem en cisternes de 700, però amb la mateixa recepta”, hi afegeix l'empresari.

Pont explica que la famílies hi està implicada des d'un principi i que segueixen “treballant per sorprendre, innovar, ser diferents i mantenir la qualitat”, és a dir, els objectius bàsics d'El Pastoret.

La fàbrica va quedar petita i el 2005 es van començar a plantejar la necessitat d'ampliar instal·lacions i créixer.

Per tant, van optar per construir una fàbrica moderna, informatitzada, amb aire filtrat i amb unes mesures d'higiene alimentària també automatitzades que garanteixen en tot moment la qualitat. La nova planta es va inaugurar el 2010, després d'una inversió de 8 milions d'euros, dels quals un el van aconseguir d'ajuts a fons perdut del govern i la UE. La fàbrica, també a Sant Guim de Freixenet, està al 35% de la capacitat i, per tant, tenen “camp per córrer, créixer i innovar”, explica Xavier Pont. Cada dia entren a la planta uns 35.000 litres de llet, un 95% de vaca, per fer unes 300.000 racions de iogurts, mató i postres.

Una altra aposta de la marca lleidatana és l'ús d'envasos reciclables. D'aquesta manera, la major part dels seus productes estan envasats en vidre o cartró i l'ús del plàstic queda restringit a molt pocs usos.

El Pastoret compta amb alguns altres productes, com el formatge de cabra, alguns pastissos o flams, més secundaris i sobre els que Xavier Pont ja està pensant com millorar receptes o innovar per fer-los més atractius. De fet, la nova fàbrica compta amb un laboratori per fer els controls de qualitat a la producció i també fa funcions de departament R+D per a la creació de noves línies d'aliments i postres làctics.

Igualment, també fabriquen productes bàsics que serveixen a altres indústries per a la fabricació dels seus elaborats. Malgrat aquestes produccions secundàries, el gruix se centra el mató i el formatge fresc, el iogurt i les noves postres amb gustos.

El Pastoret compta amb una plantilla de 45 persones, una quinzena més de la trentena que tenia quan va inaugurar la nova fàbrica ara fa tres anys. Pont anuncia que poc a poc “anem incorporant gent”.

Facturació

11,3 M€

Treballadors

45

Any de fundació

1992

Empresa familiar nascuda i desenvolupada a Sant Guim de Freixenet. D'una activitat avícola es va passar a un obrador per fer mató amb llet de cabra. Primer per al consum propi i després ja per vendre'n a causa de l'èxit que va tenir. El mató és ara el producte de referència en una fàbrica de darrera generació i on la innovació en les postres els ha portat cap a l'exportació.

Visites de grans i petits

La construcció de la nova planta del Pastoret ja es va fer pensant en que pugui ser visitada i aquesta activitat complementària no entorpeixi la producció ni pugui suposar un risc per a la seguretat alimentària. Així, des d'un pis superior es pot fer tot el circuït per la fàbrica observant com es fan els diferents aliments de la marca de la Segarra. També hi ha una sala d'actes i una botiga per adquirir productes. Grups d'escolars i de gent gran són els més habituals en les visites al Pastoret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La innovació en les postres d'El Pastoret triomfa a Europa

Publicat a