Borsa

Més llums que ombres

La majoria dels integrants de l'Íbex-35 es troben en terreny positiu en el 2013 i alguns d'ells com DIA, Red Eléctrica o Enagás freguen cotitzacions que no havien tocat abans.

Cinc valors del selectiu Íbex-35 acumulen alces superiors al 50% fins a l'octubre, amb Sacyr encapçalant la llista amb un guany del 148%

Els supersticiosos que pensaven que el 2013 no portaria res de bo a la inversió en renda variable estaven equivocats. Aquest exercici, ple de turbulències en el mercat de deute, farcit de dubtes sobre la fortalesa de la recuperació econòmica, esquitxat per incerteses polítiques en països perifèrics de la zona euro i amb la vista posada en el programa d'estímul del banc central dels EUA està sent, de moment, un bon any borsari. Dels trenta-cinc valors que formen part del selectiu Íbex-35 de la borsa espanyola només quatre d'ells arrosseguen el signe negatiu en el balanç anual -fins al tancament de dimecres passat. La constructora Acciona no s'ha contagiat de la recuperació viscuda per la resta de valors del seu sector i d'ençà que comença el 2013 pateix un retrocés del 16,75%. La feblesa de la expansió econòmica també està llastrant l'evolució de valors més vinculats al cicle econòmic com el grup d'acer ArcelorMittal, que ha reculat prop d'un 10% en els deu primers mesos.

Viscofán és el tercer pitjor valor de l'any, tot i que s'ha situat en aquest lloc pel càstig que va patir dimecres quan va caure un 7,72%, en anunciar que no assoliria les previsions establertes per al conjunt de l'exercici. Aquest profit warning no va agradar els inversors en un moment en què la cautela ha tornat a imposar-se, i en el conjunt de l'any recula un 7,71%.

I després dels daltabaixos que està patint el sector bancari en la borsa no estranya gens que sigui precisament un dels seus valors el que no hagi pogut esquivar els dubtes que envolten el sector. Així, Banc Sabadell és el quart i darrer valor que enregistra números vermells d'ençà que començà l'exercici, en caure un 2,05% en deu mesos. Cal destacar que les accions del Sabadell són dins d'aquest grup per les sacsejades que viu el sector a conseqüència dels dubtes pels nous test de resistència que han de superar els bancs d'Europa. Segons els experts, entre les entitats que més dificultats poden tenir per aprovar aquests exàmens es troben el Banco Popular i el Banc Sabadell. I això és el que està frenant l'evolució de les accions del banc que presideix Josep Oliu.

Per contra, el corrent optimista que ha inundat els parquets les darreres vuit setmanes ha tenyit de verd la resta de valors del selectiu amb molt d'ells cotitzant prop de nivells màxims històrics (Enagás, REE, DIA, Ferrovial, Inditex, Ebro Foods, IAG i Amadeus) i amb d'altres acumulant significatius guanys d'ençà que començà l'exercici. El valor més alcista és Sacyr, al que el mercat ha premiat per les desinversions a Vallehermoso i la reducció del seu deute amb un alça del 148% en deu mesos. Seguint les passes de la immobiliària es troba Bankinter, que s'ha enlairat un 117% durant el 2013 superant els dubtes que planen sobre el sector bancari. IAG (+83%), FCC (+78%) i Mediaset (+74%) tanquen la llista dels cinc valors amb guanys superiors al 50% en l'any.

Tot i les impressionants revaloracions assolides per alguns valors del selectiu en l'any, cal destacar que aquest exercici també han enlluernat els inversors valors de petita i mitjana capitalització -seguint la tendència del 2012, quan molts d'aquests valors van esquivar les pèrdues. Mentre que dins de l'Íbex-35 només dos valors han aconseguit guanys per sobre el 100%, aquesta fita l'han assolit vuit valors del Mercat Continu i un parell del Mercat Alternatiu Borsari (MAB).

Els accionistes que van apostar per Gamesa a començaments d'exercici estan d'enhorabona, en esdevenir el valor estrella del mercat. El grup eòlic suma un alça del 322% fins l'octubre. La millora del mercat publicitari s'està contagiant als valors de mitjans que cotitzen en la borsa espanyola i Atresmedia gairebé s'apuja un 200% en els darrers deu mesos, davant del 74% que s'ha enlairat el grup Mediaset. La remuntada del sector constructor que va tenir lloc la setmana anterior ha dut a Quabit a situar-se entre els valors que més pugen el 2013, amb un guany del 163%. Ezentis (+172%), Natra (+154%), Clínica Baviera (+149%), Vértice 360 (+138%) i Zeltia (+112%) són els altres cinc valors que completen la llista d'accions del Mercat Continu amb les revaloracions més abundoses en el 2013.

TERCER MES MÉS ALCISTA.

Malgrat els dubtes de les darreres dues setmanes que han allunyat el selectiu dels 10.000 punts, aquest ha tancat l'octubre amb un alça del 7,86% esdevenint el tercer mes més alcista de 2013 només superat pel setembre (+10,80%) i el juliol (+8,64%). Amb aquesta escalada, la plusvàlua anual de l'Íbex-35 se situa en el 21,31% a falta de només dos mesos per acomiadar aquest convuls exercici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.