Empreses

Rocada confia que el 2014 assolirà la millor facturació en 38 anys

L'empresa de mobiliari d'oficina preveu una xifra de negoci rècord, de 8,5 milions d'euros, després de guanyar un nou client estranger

La fabricació és 100% nostra, per tenir tot el control del producte

Per a una empresa tots els clients són importants, però pel volum de negoci que generen, alguns esdevenen transcendents. Rocada, fabricant de mobiliari d'oficina amb seu a Taradell (Osona), ha firmat un contracte amb un client estranger que els ha de permetre assolir “el nivell màxim de facturació que hem tingut mai”, segons Marc Roca, director general de Rocada. Les estimacions d'aquesta empresa, fundada el 1976, parlen d'assolir unes vendes històriques de 8,5 milions d'euros, dels quals 6,5 es generaran des de la seu de l'empresa i la resta, des de les dues filials comercials que aquesta té a Alemanya i al Regne Unit.

Aquest nou client al qual Rocada començarà a servir el 2014, representarà un salt qualitatiu i quantitatiu important, tenint en compte que l'empresa osonenca aquest any ha perdut “el client número 1 d'exportació que teníem, d'origen alemany i que ens representava un 20% de la nostra facturació”, explica Roca. La rescissió de les relacions comercials va ser de mutu acord entre les dues parts per falta d'entesa. Amb tot, la previsió per a l'any que ve no és només recuperar el que s'ha perdut aquest 2013 (que es tancarà amb una facturació de 7 milions d'euros) sinó, fins i tot, créixer. L'exportació de Rocada –actualment del 65%– podria augmentar cinc punts percentuals, mentre l'objectiu tant per a Catalunya (10% de les vendes) com per a la resta de l'Estat espanyol (35%) és no perdre volum de facturació.

A aquesta operació cal afegir-hi una aliança d'empreses que Rocada està negociant i que es podria tancar entre finals d'aquest any i principis del que ve. “És una aliança de la qual no podem donar més detalls perquè encara no s'ha signat, però que permetria convertir Rocada en el fabricant i distribuïdor número 1 d'Espanya en el sector de la papereria, productes de presentació i accessoris”, comenta el seu director general. “L'objectiu és unir els millors productes de les dues empreses per treure al mercat una oferta que a hores d'ara ningú no té a Espanya”.

ESTOC PERMANENT.

Rocada, de propietat 100% familiar, va començar fabricant taules de dibuix i, més tard, d'informàtica. Entre l'àmplia gamma de mobiliari d'oficina que avui dissenya, produeix i comercialitza, el producte estrella són les pissarres. Una de les últimes que han fet és la SkinWhiteBoard, una pissarra de paret modular que sortia al mercat a principis d'any. “L'acollida fins ara ha sigut molt bona, però quan es vegi que n'és de fàcil emmagatzemar-la, muntar-la i distribuir-la, penso que anualment podrem multiplicar per dos el que estem fent”, apunta Roca. Fins a finals d'octubre havien venut unes 3.500 pissarres i la previsió és tancar el 2013 amb 5.000 d'expedides. “És un producte que té recorregut per créixer fins a les 50.000 unitats anuals.”

Patentada només a Europa –tot i que han començat a exportar-la a la Xina, on Rocada té un punt de venda amb un soci–, l'SkinWhiteBoard forma part de tota la línia de productes de presentació visual que està desenvolupant Rocada i que se sumen a les desenes de referències que es produeixen, de principi a final, a la fàbrica de Taradell. “La fabricació és 100% nostra, la qual cosa et permet tenir tot el control del producte a les teves mans, decidint el com i el quan, però per altra part t'obliga a invertir molt en maquinària”, diu Roca.

A diferència de la tònica general del sector, que és fabricar sota comanda, Rocada sempre té estoc de tot el seu catàleg. “Tenim aproximadament 1,5 milions d'euros, un 20% de la nostra facturació, de matèria acabada permanentment a punt per sortir.” La fórmula que apliquen per mantenir l'estoc és “intentar tenir el que s'ha venut els últims dotze mesos dividit per dotze i multiplicat per tres.” Això no vol dir que algunes comandes grans, com la d'aquest novembre de mobles d'oficina per a Angola (valorada en 100.000 euros) o l'equipament complet de 350 llocs de treball per a unes oficines de Madrid que van fer al setembre –l'operació més gran de Rocada a l'Estat espanyol–, no s'acabin de fabricar al moment.

Rocada, que en aquest moment té, a més de la secció d'expedicions, quatre línies de producció (metall, pintura, muntures i fusteria), treballa sobretot amb fusta (aglomerat), que ells mateixos tallen, doblen o foraden, i amb ferro.

DISTRIBUÏDORS AL MÓN.

Rocada té una plantilla de 40 treballadors a Taradell i, a més, disposa d'una important xarxa de distribuïdors presents en 40 països (un o dos per país segons la zona) més un miler més repartits per l'Estat espanyol. Rocada no ven a client final sinó a distribuïdors com els que té, sobretot, a Europa –i molt especialment a Alemanya, que representa el 50% de l'exportació de Rocada, països del Benelux i Àustria–, a més d'altres mercats bons, com el Marroc, Angola, Rússia i la zona de l'Orient Mitjà. Un dels mercats per treballar fort amb vista al 2014 serà França. “Fa molts anys que hi venem però no ha representat mai ni un 1% de la facturació”, reconeix el directiu de Rocada.

Facturació
7 M€
Treballadors
40
Any de fundació
1976
logística

Muntatge en 24-48 hores

Dels 15.000 m² d'instal·lacions que Rocada té a la seu de Taradell –a part d'una nau a l'entrada del poble de 3.000 m² destinats a fusta–, una tercera part es destinen a magatzem des del qual s'expedeixen les vendes. En un termini de 24 o 48 hores, l'empresa de mobiliari d'oficina serveix el material a qualsevol lloc de l'Estat espanyol. Rocada disposa d'un equip de muntadors especialitzats -un per demarcació– que instal·len el mobiliari a casa o a l'empresa del client final. Així, “el distribuïdor només s'ha de preocupar de fer la factura”, diu Roca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Rocada confia que el 2014 assolirà la millor facturació en 38 anys

Publicat a