Gran angular

Pimec obre oficina a Bàssora de suport a les empreses que opten a obra pública

Una vintena de pimes catalanes participaran en un paquet de licitacions d'infraestructures bàsiques de la regió iraquiana pressupostades en 10.000 milions de dòlars

Tenim la seva confiança i aquest és un punt de partida excel·lent

Pimec ha obert una oficina tècnica a Bàssora, segona ciutat d'Iraq i l'única sortida al mar del país. L'objectiu de la segona delegació de la patronal catalana a l'exterior, després de la de Xina, és acompanyar i donar suport a les vint empreses que participaran en l'onada de concursos públics que el govern regional licitarà en les pròximes setmanes. “Hi ha pressupostades i aprovisionades obres públiques per valor de 10.000 milions de dòlars”, subratlla Juan Rodríguez, responsable de projectes a Iraq de Pimec.

La relació d'infraestructures que formaran part del paquet que sortirà a concurs inclou carreteres, ponts, xarxes de telecomunicació i de clavegueram, plantes de tractament de residus, depuradores d'aigües, hospitals, universitats i projectes residencials. “Totes les necessàries per bastir un país després d'unes guerres que han estat devastadores”, apunta Rodríguez.

El grup d'empreses catalanes que participa ha rebut la invitació del govern de Bàssora, un privilegi que els aplana el camí i que els eximeix de l'obligació de fer un aval de l'1% de l'obra. L'altra obligació és tenir presència al país, requisit que es compleix gràcies a l'oficina de Pimec. “Preveiem que les empreses catalanes tindran molt d'èxit en els concursos pels quals liciten i que això animarà altres que ara es mostren receloses”, afegeix Rodríguez. L'optimisme del representant de Pimec es basa en el fet objectiu que fins ara dues empreses espanyoles han optat a obres a la regió i les dues l'han guanyat.

SEGURETAT.

Malgrat l'estadística, les oportunitats que s'estan obrint a l'Iraq encara no animen gaires pimes, en part per les barreres d'entrada i en part pels dubtes sobre la seguretat del país. De fet el Ministeri d'Afers Exteriors espanyol recomana no viatjar a l'Iraq. Al respecte, el responsable de projectes de Pimec a la zona explica que Bàssora és una regió tranquil·la per l'absència de conflictes interètnics ja que és un territori bàsicament xiïta. A més, el personal de les empreses estrangeres instal·lades al país disposen de protecció del govern local.

Bàssora és rica en producció de petroli, recurs que genera molts ingressos que són gestionats directament per l'administració regional i que alimenten la maquinària de l'obra pública. Companyies petrolieres dels Estats Units i de la Xina estan concentrades bàsicament en el negoci de l'extracció i des del govern local es valora l'especialització constructiva de les empreses europees, entre les quals les catalanes.

Per aquest motiu, les autoritats locals van propiciar un acostament que va atendre la patronal catalana. Finalment l'interès es va concretar amb una visita oficial del governador de Bàssora, Dhurgham Al Ajwady, a Catalunya, l'octubre passat i la signatura d'un conveni de col·laboració. Aquest protocol converteix Pimec en soci preferent de la regió iraquiana, i compromet la patronal a promoure els negocis vers aquest territori.

“No és fàcil fer negocis amb els països àrabs perquè primer t'has de guanyar la seva confiança; per contra, un cop te l'has guanyada, són molt fidels”, assenyala Juan Rodríguez. “Nosaltres ja tenim la seva confiança i és un punt de partida excel·lent.”

Rodríguez ho sap molt bé, però s'ha hagut de “picar molta pedra” abans d'assolir aquest estatus de “persona en la qual s'hi pot confiar”. Ell va arribar a Iraq el 2011 per fer-hi negocis per a l'empresa Arema, especialitzada en el tractament d'aigües. Va ser aleshores quan va detectar que les oportunitats s'estaven generant al sud del país i s'hi va desplaçar. Ara ja fa 10 mesos que es va instal·lar definitivament a Bàssora, on l'empresa Arema construeix una depuradora pressupostada en 93 milions de dòlars.

Com a resultat d'aquests contactes, el govern regional li va expressar la intenció d'obrir un pont amb Europa, que s'ha concretat amb l'obertura de l'oficina de Pimec al país, que és la primera europea en aquest territori.

PROFESSIONALS.

La crida de les autoritats de Bàssora no s'adreça només a empreses amb capacitat per assumir projectes constructius, sinó també a professionals que assessorin el govern en aquests moments de gran esforç inversor o que s'encarreguin de fer el seguiment de les obres adjudicades. La falta de personal qualificat especialitzat en aquestes tasques és dramàtica. La guerra ha significat la pèrdua d'una generació i els professionals que per formació s'hi podrien dedicar, o són massa grans i tenen un coneixement desfasat, o massa joves i no tenen prou experiència.

Pimec diu que les empreses que hi estiguin interessades es poden adreçar a la patronal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.