Empreses

Arbres exòtics de la selva d'Argentina

Arribas Center produeix planta ornamental i arbres especialitzant-se en la venda de grans exemplars que exporta arreu del món

La firma vol tornar als orígens i potenciar la planta ornamental per créixer a fora

La Chorisia speciosa és un arbre originari dels boscos càlids de la selva argentina. Crida l'atenció pel tronc boterut i punxegut, i l'alçada que pot arribar a tenir en qüestió d'anys. El més curiós i vistós són les flors que li surten quan perd tota la fulla. L'empresa Arribas Center, amb 40 anys dedicada a la producció de planta ornamental, va començar a importar aquests arbres de l'Argentina i a través de l'empresa Barnaplant els comercialitza a tot el món. L'extracció que se'n fa de manera controlada i la delicada manipulació per ser traslladats des de la selva els converteixen en exemplars únics.

Els arbres, com el que recentment han traslladat fins a la universitat del Pakistan, provenen directament de l'Argentina. Actualment aquestes espècies tenen demanda als països de l'Orient Mitjà, on el gerent de l'empresa, Quintín Arribas, s'hi desplaça sovint per comprovar sobre el terreny la seva adaptació. “S'estan fent molts hotels i el creixement urbanístic és important i per això tenen demanda exemplars singulars com aquests”, explica. L'empresa hi trasllada grans palmeres, arbustos o arbres monumentals com alzines sureres, cirerers d'arboç i oliveres. Tal i com explica el gerent, hi ha exemplars que han enviat a Iraq o al Líban que provenen d'empreses que es dediquen a la recuperació dels boscos mediterranis. Les palmeres que s'envien a l'estranger, o les que en el seu dia l'empresa va subministrar a l'Expo de Sevilla i a Barcelona per sembrar a les rondes, provenen de vivers de València i Alacant.

D'altres països més llunyans com Geòrgia o Azerbaidjan, també han contactat amb l'empresa de Cabrera de Mar per fer-se portar grans exemplars que s'adaptin al seu clima. Segons explica el gerent, a Rússia s'hi divisen moltes possibilitats i l'empresa hi vol introduir grans exemplars que aguantin bé les baixes temperatures.

Mercat exterior.

La major part de la producció de grans exemplars, un 80% es ven a l'exterior. La demanda a escala nacional ha caigut a la meitat els darrers anys amb la crisi i la desaparició de moltes empreses constructores que eren clients importants. A més de la davallada de vendes el volum de feina del manteniment de parcs i jardins que feien per a molts ajuntaments també ha baixat.

Arribas Center ha patit com moltes empreses del sector l'aturada del consum intern, que s'ha vist agreujat amb l'increment de l'IVA aplicat pel govern espanyol el darrer any. Per pal·liar el descens de vendes la direcció té clar que l'objectiu pels pròxims anys consisteix a incrementar l'exportació, que per ara representa el 20% de la producció. “Volem tornar als orígens i potenciar la planta ornamental per créixer a fora, on s'han mantingut les vendes respecte al mercat intern”, explica Arribas. La facturació a l'estranger se centra sobretot al país veí, i més enllà de França, a Holanda, Alemanya, Suïssa i Itàlia. Amb aquests plans d'expansió s'ha dotat la comercial Barnaplant d'una nova nau de 3.000 m², ubicada entre Cabrera de Mar i Mataró, que permetrà tenir l'espai i la logística per manipular el gènere abans de ser enviat a l'estranger. “Estem creixent en grans grups de compra i per això hem d'estar preparats”, apunta el gerent. Entre les dues empreses que dirigeix, Arribas Center té una estructura de 48 persones i a la comercial Barnaplant són 11 persones treballant.

esperant el fred.

Abans no ha arribat el fred, els vivers d'Arribas Center tenien més arbres del compte per l'època de l'any. “Anem amb un mes i mig de retard, perquè no plovia ni feia fred i la fulla no cau per poder sembrar”, explica. Tot i el retard per culpa del clima aquestes vendes estan assegurades. “S'acaba sembrant tard o d'hora i no li passa res per esperar perquè no es consumeix”, assegura el fundador de l'empresa.

Dels vivers de la Bonanova cap al Maresme

Arribas Center va néixer a la falda del Tibidabo el 1974. Els vivers ocupaven una extensió al final de la Bonanova on es podia comprar flor i planta ornamental. Per qüestions d'espai es va traslladar cap al Maresme, on actualment tenen un punt de venda per als majoristes a Vilassar de Mar, a més de les oficines i els vivers a Cabrera de Mar. L'any 1988 Quintín Arribas impulsava la creació del grup Barnaplant amb l'objectiu d'agrupar i facilitar l'exportació a diferents productors del Maresme. A través d'aquesta comercial, que ara dirigeix, Arribas Center i una desena de floricultors i productors continuen fent arribar els seus productes arreu del món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Arbres exòtics de la selva d'Argentina

Publicat a