ecolasetmana

La llum puja i encén l'ànim

La nova pujada de l'electricitat, després que el ministre ho negués, castiga les llars en ple hivern i dispara les crítiques.

El cop tarifari ha coincidit en una setmana en què s'ha conegut que el tercer trimestre van caure els salaris i ja en sumen quatre de consecutius

L'escalada del preu de l'energia elèctrica està condemnant moltes famílies a llegir el rebut de la llum amb espelmes. Ni les reiterades negatives del ministre José Manuel Soria, ni les evidències que la pobresa energètica afecta importants bosses de la població, evitarà que aquest gener la factura elèctrica s'apugi. Ara bé, cal esperar que no sigui l'11% resultant de la subhasta energètica de dijous passat, sobre la qual el govern espanyol ha iniciat una investigació en vista de l'allau de crítiques rebudes. Aquest increment se suma als continuats augments que s'han aplicat al llarg d'aquest any i dels anys previs, que han fet incrementar el preu del rebut un 80% en un lustre. Per més inri, el cop tarifari ha esclatat la setmana en què s'ha conegut que en el tercer trimestre van caure els salaris, i ja se n'encadenen quatre de consecutius, segons l'INE.

I no hi ha previsió que les coses millorin en aquest aspecte; de fet, els funcionaris de la Generalitat podrien patir una nova retallada de la paga extra. El govern espanyol s'ha negat a compensar la Generalitat per haver-li bloquejat l'aplicació de l'impost sobre els dipòsits bancaris aprovat el 2012, tot i que Mariano Rajoy havia insinuat el contrari. Aquesta mesura fiscal hauria d'haver aportat uns 500 milions d'euros. Andreu Mas-Colell també haurà de buscar un altre ardit per pal·liar els costos econòmics del retard en l'aprovació dels pressupostos per al 2014 com a conseqüència del recurs que el PP ha presentat davant del Consell de Garanties Estatutàries. La líder dels populars catalans, Alícia Sánchez-Camacho, entén que la partida econòmica per celebrar la consulta és “il·legal i inconstitucional”. Un baló d'oxigen ha estat la venda dels dos immobles que permetrà ingressar a la Generalitat 37,3 milions d'euros i estalviar-ne 2,5 més.

D'altra banda, i mentre la plaça de la Independència de Kíev (Ucraïna) segueix ocupada pels pro-Europa, els ministres d'economia i finances de la UE van aprovar tímids avenços en la integració bancària. En canvi, la sortida d'Irlanda del rescat financer ha estat la notícia positiva de la setmana. La cancellera alemanya, Angela Merkel, pensa que el fet que Irlanda i Espanya hagin superat els programes de suport demostra que la política d'austeritat i retallades que defensava Alemanya era la bona. De totes maneres la troica (els tècnics de la Comissió, el BCE i l'FMI) ha recomanat al govern espanyol que continuï les reformes. Per la seva banda, la Reserva Federal dels Estats Units ha començat a retirar les mesures d'estímul econòmic.

A la Comissió també s'ha parlat aquesta setmana de futbol, perquè diversos clubs espanyols estan sent investigats per si han rebut ajudes o privilegis públics. Entre aquests hi ha el FC Barcelona, que no ha fet el pas d'esdevenir societat anònima esportiva.

Des del punt de vista empresarial, aquesta setmana han estat notícia dos laboratoris catalans: d'una banda, Grifols ha invertit 65 milions d'euros en una nova fàbrica a Califòrnia, pocs dies després de la compra del negoci de diagnòstic a Novartis per 1.240 milions. D'altra banda, Almirall ha comprat l'empresa dels EUA Aqua Pharmaceuticals, especialitzada en dermatologia, per 238 milions.

Seat ha aprovat un ERO per acomiadar 201 treballadors de Martorell (Baix Llobregat), la majoria comandaments i quadres alts de la companyia.

En canvi, la firma Bagués Masriera Joiers, situada a la Casa Ametller de Barcelona, ha celebrat el seu 175 aniversari, situant-se com la més veterana de l'Estat i una de les poques d'Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.