ecolasetmana

Amunt, amunt i fora

Amb ressaca de festes i del primer sorteig de la Grossa el 2014 porta puja de preus i la internacionalització del procés català.

Si volia lectura, Rajoy s'ha hagut de conformar amb els escrits dels aduladors que celebren el descens de les xifres d'atur a l'Estat. Rere la llum enlluernadora dels 147.000 aturats menys el 2013, hi ha una dada poc brillant: 85.000 afiliats menys a la Seguretat Social

El dia de Sant Esteve una cadena de televisió va emetre en prime time (horari de màxima audiència) la pel·lícula Up!. En plena digestió de canelons i torrons aquest film, que al seu dia va ser distingit amb dos premis Oscar i que porta per títol una expressió anglesa que traduïda al català ve a dir “amunt”, esdevenia una profecia del que estava a punt d'arribar: preus enlaire. I és que l'arrencada del 2014 porta sota el braç un increment de preus d'un grapat de productes i serveis (no pas de la majoria dels salaris). El bitllet dels trens de rodalies s'encareix un 1,9% i el preu de la targeta T-10 (la targeta de transport públic més utilitzada a Barcelona i la seva àrea metropolitana) augmenta un 5,1% i és de 10,30 euros. La T-10 s'ha encarit un 71% en deu anys.

El canvi d'any també es nota a la carretera perquè, si bé els peatges que depenen de la Generalitat pràcticament no es mouen, les autopistes que depenen de l'administració espanyola (com per exemple l'AP-7 i l'AP-2 a Catalunya) registren un increment de l'alça de barrera d'un 1,85%.

Després del monumental enrenou que va provocar abans de festes l'anunci d'una pujada de l'11% del preu de la llum, finalment l'escalada s'ha moderat i, de mitjana, queda en un encariment del 2,3%. Es manté el preu del gas natural i, igualment, tampoc s'alteren els 17,5 euros que costa la bombona de butà (encara usada en 8 milions de llars a l'Estat espanyol).

Una colla de bombones es podrien comprar amb una butlleta del 03473. A raó de 100.000 euros de premi per cada bitllet, el primer sorteig de la Grossa de Cap d'Any va deixar tres milions d'euros a Lliçà d'Amunt. “Alegria, ses velles se xapen de riure, es dies s'acaben i es fars s'il·luminen.” En una mena d'homenatge pòstum als Antònia Font (que aquests dies han escrit el punt final com a grup) a l'hipermercat Esclat d'aquest municipi del Vallès Oriental es podia cantar “Alegria, alegria” perquè allí s'havia venut el número afortunat amb el màxim premi de la Grossa. L'Escala, Tarragona, Cardona i Barcelona també van repartir premis menors.

Amb la Grossa de Cap d'Any, la Generalitat ha recaptat 25,3 milions d'euros, un 70% dels quals es destinaran a pagar els premis,i el 30% restant, a programes de caire social.

L'euro ha tancat el 2013 sent la moneda de millor rendiment. Els crítics diuen que no és la situació ideal per a les exportacions, però la moneda europea s'ha enfortit un 26% respecte al ien japonès i ha crescut més d'un 4% respecte al dòlar. Letònia ha estat el darrer país (ja en són 18 en total) a sumar-se, aquesta mateixa setmana, a la zona euro. No ha fet distincions Artur Mas a l'hora d'enviar cartes. Amb independència que estiguin adscrits a l'euro o no, el president català ha enviat un text als 26 mandataris dels països membres de la Unió Europea per posar-los al corrent de l'afany sobiranista del poble català.

L'únic que no ha rebut la carta ha estat Mariano Rajoy. Si volia lectura, el president espanyol s'ha hagut de conformar amb els escrits dels aduladors que celebren el descens de les xifres d'atur a l'Estat. Rere la llum enlluernadora dels 147.000 aturats menys el 2013, hi ha una dada poc brillant: 85.000 afiliats menys a la Seguretat Social. Catalunya, tot i que en menor mesura, tampoc s'escapa de la destrucció d'ocupació: 22.000 aturats menys però 16.000 afiliats menys. Les dades no són extraordinàries, però almenys són les menys dolentes des de l'inici de la crisi.

El fiasco gros de la setmana és per a la constructora Sacyr, que amenaça de deixar a mig fer una megaobra al canal de Panamà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.