Empreses

L'Exportadora d'Agris d'Alcanar potencia el mercat de proximitat

La cooperativa vendrà clementina amb fulla. Produeix 27.000 tones de cítrics anuals

Un 90% de la producció es destina al mercat exterior, sobretot a França
La Via Catalana ha ajudat a difondre la importància dels cítrics a les Terres de l'Ebre

Apostar pel mercat de proximitat i diversificar la producció són els principals reptes de la Cooperativa Exportadora d'Agris d'Alcanar, una entitat que fa poc va celebrar el 50è aniversari. Va nàixer el 1963 amb els 140 socis d'una almàssera pel creixement del sector citrícola al Montsià, on es va passar d'una agricultura de secà a una de regadiu, i actualment té 214 socis majoritàriament d'Alcanar, però també de Sant Carles de la Ràpita, Ulldecona, Santa Bàrbara, Vinaròs, Traiguera i Sant Jordi (Baix Maestrat). Exportadora d'Agris d'Alcanar produeix i comercialitza unes 27.000 tones de cítrics, 18.000 de mandarines i 9.000 de taronges, un 90% de les quals es destinen al mercat exterior. “La cooperativa va nàixer amb voluntat exportadora; inicialment es va buscar aquest mercat perquè pagava millor, mentre que en el mercat interior hi havia molta competència”, explica el gerent de la cooperativa, Federico Tarazona. Així, el mercat francès acapara un 31% de les exportacions, el polonès un 17%, l'alemany un 15% i el suís un 10%. També venen els cítrics a altres països encara que de forma testimonial, com és el cas d'Estats Units, on arriben un 2% de les mandarines d'aquesta cooperativa d'Alcanar.

Ara, però, volen canviar la tendència i quan tothom aposta per les exportacions com una mesura per superar la crisi, l'Exportadora d'Agris d'Alcanar comença a potenciar el mercat català i espanyol, que durant tants anys ha desatès. “El sector citrícola no pateix les conseqüències de la crisi econòmica, no estem afectats per la crisi global, el nostre mercat es manté i les vendes continuen, però és cert que fa molts anys que travessem una crisi estructural”, diu Tarazona. Si fins fa uns anys una bona part de la població desconeixia l'existència dels cítrics catalans, ara l'augment de consumidors de productes de quilòmetre zero o la Via Catalana per la Independència han ajudat a difondre l'existència de les taronges i mandarines ebrenques. I és per això que la cooperativa aposta per potenciar la indicació geogràfica protegida (IGP) clementines Terres de l'Ebre, un segell de qualitat que gairebé no s'ha utilitzat. Un 20% de la producció de la cooperativa d'Alcanar reuneix les característiques de qualitat per obtenir la IGP. “Els supermercats tenen més sensibilitat per tenir productes del país”, assenyala Tarazona. Tot i que la cooperativa té una marca pròpia, Montsià, la major part de la producció es comercialitza amb marca blanca.

A més de créixer als mercats més propers, la Cooperativa Exportadora d'Agris d'Alcanar cerca noves línies de producte, amb més qualitat. En aquest sentit, es planteja la producció i comercialització de clementina amb fulla. “És un producte que garanteix la frescor al consumidor i que ens permetria créixer al mercat català”, comenta el gerent de la cooperativa. També treballen en la diversificació de varietats de mandarines i taronges, ja que ara el gruix principal de la producció es concentra entre els mesos d'octubre i gener. “Treballem perquè la corba de treball sigui més esglaonada i no es concentre únicament en els mesos d'hivern”, apunta Tarazona. En aquest sentit, incrementar els ingressos tant econòmics, com socials i pel medi ambient, és una de les prioritats de l'empresa citrícola. “Busquem reduir els canals entre el productor i el consumidor per tal d'augmentar els ingressos del productor, que han anat minvant amb la irrupció de les grans empreses comercials”, manifesta Tarazona.

La cooperativa té una plantilla de més de 300 treballadors en plena campanya (entre el magatzem i el camp) i una facturació anual de 12 milions d'euros. L'entitat col·labora amb l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) en projectes d'investigació i tècniques de desenvolupament de producció integrada per assegurar el futur de l'agricultura.

Fa deu anys que les instal·lacions de la cooperativa es van traslladar a una parcel·la industrial just al límit amb el País Valencià. L'Exportadora d'Agris Alcanar disposa de 9.000 metres quadrats de superfície construïda, una central que es divideix en l'àrea de recepció, la de tractament i la d'embalatge. Té dues línies de confecció, amb una capacitat de 400 tones diàries, on se selecciona la fruita, se li aplica un fungicida, s'asseca i s'encera i, finalment, passa per una cabina de llum ultraviolada. Després es classifica segons la mida i, finalment, s'envasa i se supera l'últim control de qualitat.

Pel que fa a la collita d'enguany, serà similar a la del 2012, tot i que la manca de pluges fa que el calibre de les mandarines i taronges sigui més petit i podria suposar una disminució del volum de producció.

El canvi d'una agricultura de secà a una de regadiu als anys seixanta va provocar que un grup de socis d'una almàssera d'Alcanar formessin una cooperativa citrícola, que va apostar per l'exportació.
Facturació
12 M€
Treballadors
335
Any de fundació
1963

Les mandarines no tremolen

Les instal·lacions de l'Exportadora d'Agris d'Alcanar estan al límit amb el País Valencià, molt pròximes a la planta terrestre del magatzem de gas Castor. L'empresa citrícola sosté que, de moment, no ha tingut cap perjudici per la crisi sísmica viscuda al Montsià i el Baix Maestrat, però sí que mostra preocupació per la possible contaminació que pot generar el magatzem de gas. De tota manera, la crisi estructural que afecta el sector dels cítrics preocupa més la cooperativa d'Alcanar. Una crisi que arrenca el 2007 amb una caiguda de preus al productor i que posa de manifest les mancances del sector: la major part de la producció es concentra a l'hivern en poques varietats. Amb tot, l'Exportadora d'Agris és una de les poques empreses citrícoles de les Terres de l'Ebre que funcionen, en un sector en què molts productors encara no han cobrat la producció de cítrics de la campanya passada i amb grans empreses, com el cas d'Agrofruit, que estan en concurs de creditors. “El nostre repte és créixer però pas a pas”, diu el gerent de la cooperativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L'Exportadora d'Agris d'Alcanar potencia el mercat de proximitat

Publicat a