Empreses

Enginyers d'altura per a tot el món

Hicom, l'empresa especialitzada en treballs verticals, aposta per créixer a l'estranger

La firma catalana forma professionals per treballar a l'exterior

Només l'any 2013, Hicom va realitzar diferents projectes a Portugal, França, el Marroc, Etiòpia, l'Índia i Mèxic. Eduard Goula, gerent de l'empresa catalana especialitzada en treballs verticals i formació en el sector eòlic, industrial i d'instal·lacions mar endins, té molt clar que un dels objectius de la firma és, a banda de consolidar-se en el mercat interior, créixer a l'estranger. De moment, com explica, han fet un primer pas a l'Índia, obrint una base que ha de servir per fer el salt a Àsia en un futur immediat. De moment, el 50% dels treballs que realitza Hicom es fan a Catalunya. L'altre 50% es reparteix a parts iguals entre la resta de l'Estat i l'estranger. A l'Estat, Goula destaca l'aliança empresarial creada amb una firma sevillana que ofereix serveis de salvament marítim que són complementaris als de Hicom.

El viatge a Etiòpia, on van anar a formar els operaris d'un parc eòlic, es troba entre els bons records que Goula guarda dels projectes que van realitzar per tot el món l'any passat. “No només hi anem a treballar, sinó també a conviure amb la gent”, explica. La feina de l'equip de l'empresari català és molt especialitzada; un dia es poden trobar dalt d'un aerogenerador a 100 metres d'altura, un altre reparant una sitja penjats al seu interior o formant els treballadors d'una plataforma petroliera. En aquest sentit, Goula té clar que el perfil dels empleats de Hicom compleix quatre requisits: són persones d'alta capacitat resolutiva, responsables, preparades per al treball i la gestió en equip i amb idiomes. Per a Hicom treballen, per exemple, enginyers industrials, mecànics, civils i d'aeronàutica. Una manera de fitxar nous empleats és a través dels cursos de formació que també ofereix la firma i que tenen com a referència el centre que es troba a Badalona. “Donem formació a empreses que volen desenvolupar part dels treballs en altura, fem cursos de reparacions de pales, d'evacuacions d'emergència o formem cossos de seguretat”, diu Goula, resumint la feina que es fa des de la secció de formació de la firma. Una de les línies de treball que segons l'empresari han funcionat bé en els darrers anys és la formació de persones que volen treballar a l'estranger.

Per trobar l'origen de l'empresa, Goula retrocedeix fins l'any 2000. “Encara recordo la primera feina: vam pintar una façana a Barcelona”, explica, i destaca, a més, la seva faceta d'escalador: “Tot i que bona part de la meva feina la faig als despatxos, intento no perdre el contacte amb les cordes i, si puc, encara em penjo un o dos dies al mes”, assegura Goula. Amb més de 13 anys d'experiència en el sector, el gerent explica que per anar endavant sempre s'han d'oferir serveis d'un alt valor afegit i, per tant, entre altres coses, s'ha d'apostar per la innovació tècnica i les solucions concretes i especialitzades. Així, per exemple, es poden encarregar de la neteja d'una sitja d'una petroliera o fer, com han fet, el reforç estructural del Palau Sant Jordi. “Som grans innovadors i busquem la solució a cada projecte”, comenta abans de reconèixer que bona part dels treballs han sorgit perquè els coneixen a través d'internet o bé en el sector a través del boca-orella. Els principals clients de Hicom són empreses.

El nombre de treballadors de l'empresa catalana oscil·la entre deu i vint persones, segons els projectes que s'estiguin duent a terme. Pel que fa a les instal·lacions, la seu es troba a Sant Joan Despí i tenen oficines a l'Índia i Sevilla i l'espai de formació a Badalona.

La seguretat és una altra part essencial de l'empresa. “S'adopten moltes mesures de seguretat per evitar riscos”, assegura, i destaca que van ser els primers de l'Estat a formar part d'Irata i, per tant, treballen amb les tècniques internacionals més segures. “Les estadístiques d'accident en els treballs verticals són un 70% més bones que les del sector industrial. Se'n produeixen molt pocs”, remarca el gerent.

Goula també és el gerent d'Expo-Rigging, l'empresa que s'encarrega des de fa sis anys de l'enginyeria i la gestió dels elements de suspensió de Fira de Barcelona. En aquest cas, el perfil de treballador és el següent: el 80% dels empleats són escaladors amb coneixements tècnics elevats. Només un exemple de la feina a Expo-Rigging: per muntar el Mobile World Congress, l'equip treballa uns quatre mesos; pel Saló de l'Ensenyament, un mes. Aquest temps inclou la planificació, el muntatge i el desmuntatge de l'estructura que penja dels sostres. El treball vertical es pot fer amb màquines o cordes. En tot cas, com asseguren els mateixos treballadors, “és una feina molt tècnica, precisa”. Goula també té en compte la relació amb l'entorn. El gener passat, Expo-Rigging va firmar un acord amb l'Ajuntament de Badalona perquè incorpori a la seva plantilla deu persones de difícil ocupabilitat. En concret, han estat contractades per a la realització temporal de feines de verificació i de control de qualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Enginyers d'altura per a tot el món