Gran angular

Saber parlar d'empresa

persones en la primera tongada del curs ‘La metodologia dels grans oradors', que promou la Cambra de Terrassa

El do de la paraula, i del gest, es pot trobar a faltar en els darrers moments de la negociació d'un gran contracte, o en el discurs en què el director general ha de convèncer en junta una multitud d'accionistes de la bondat del nou pla estratègic. Potser fins i tot, en moments d'incertesa i transformació com els actuals, la paraula esdevé una eina no gens menyspreable per al gestor empresarial.

El teatre, art de l'oratòria i la gestualitat, també pot ser una bona font per convertir l'empresari en un intèrpret solvent del missatge, sigui una negociació entre companyies que volen establir alguna mena d'acord, sigui la proposta als accionistes d'unes línies mestres per créixer en el futur. La Cambra de Terrassa fa un curs per fer aflorar les virtuts oratòries dels qui prenen decisions en l'àmbit de l'empresa. La metodologia dels grans oradors és un curs concebut per posar a l'abast de tothom el potencial de les tècniques teatrals en l'entorn empresarial. El curs l'imparteix l'actor Fermí Casado, llicenciat a l'Institut del Teatre, professional de llarg recorregut en l'escena catalana i que ha esdevingut popular gràcies a serials televisius com ara Estació d'enllaç i El cor de la ciutat.

Una reflexió prèvia, davant una proposta d'aquestes característiques, és si el nivell d'oratòria dels nostres empresaris és satisfactori o no. Fermí Casado comenta: “Més enllà de l'àmbit concret de l'empresa, observo una mancança general; certament, no ho portem gaire bé, això de la capacitat oratòria.” Al seu parer, aquest dèficit en l'expressió verbal es genera, com tantes altres coses, en l'educació: “En molts països s'ha conservat l'examen oral a tots els nivells de l'ensenyament, justament per aprendre a comunicar-se en públic.”

Certament, com bé diu Casado, només cal observar qualsevol gravació, de presentació de producte o d'un discurs polític, per veure que a fora els dots expressius de qui s'adreça a un auditori són bastant més evidents. “El nostre nivell de comunicació en públic el marca el «relaxing cup of café con leche»”, rebla contundent Casado.

Pilars fonamentals.

El curs que impartirà Fermí Casado parteix de quatre pilars fonamentals: “Considerar el missatge com el nostre instrument; exercitar la veu; saber gestionar els nervis i adaptar-se a l'audiència.” El mètode pretén ajudar a “estructurar el missatge, memoritzar-lo fins a fer-lo creïble i assajar, en un sentit profund, perquè s'ha d'entendre que l'assaig no és un simple repàs.” En aquest sentit, Fermí Casado pensa que per perdre la por de parlar davant una audiència “les tècniques teatrals poden ser molt útils perquè essencialment són pràctiques, ja que el teatre s'aprèn fent-lo.” Això sí, aclareix, “en el curs no es juga amb la ficció, els alumnes no han d'interpretar personatges, tot i que se'ls dóna una base tècnica actoral, ni se'ls situa en situacions de ficció.” L'actor també avisa que ningú es pensi que s'hauran d'exercitar en una oratòria massa formal o retòrica, sinó que se'ls equiparà “en la declamació concreta, natural, espontània, seguint l'evolució que, de fet, ha fet amb el pas del temps el teatre”.

En l'era en què regna la comunicació pel canal tecnològic, “tot i estar prou assumit que cal parlar bé en l'àmbit professional, a l'oratòria no se li presta la importància que sí que rep internet, quan és una possibilitat de crear oportunitats”, com diu Casado, que a banda de recórrer als mètodes clàssics del teatre (Stanislavski, Meyerhold, Brecht o Actor's Studio), també ha recollit l'encara vigent aportació de Dale Carnegie, l'empresari que es va dedicar a formar-ne d'altres, autor d'obres com per exemple La forma ràpida i fàcil de parlar efectivament. També hi ha referències més actuals, com Gonzalo Álvarez i el seu El arte de presentar o les aportacions del professor de la Universitat Oberta de Catalunya Lluís Pastor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.