Opinió

La morositat bancària de l'Estat toca el 20% del PIB

Val la pena recordar que quan al maig del 2010 la mora bancària va superar la mítica xifra dels 100.000 milions d'euros, un calfred va recórrer els nervis de tots els agents econòmics

La mora bancària va arribar al desembre de 2013 el valor més alt conegut tant en percentatge com en xifres absolutes 202.457 milions d'euros.

Segons les estadístiques publicades pel Banc d'Espanya, els crèdits dubtosos del conjunt de les entitats financeres espanyoles –incloent els crèdits atorgats a no residents– han arribat al desembre de l'any passat a l'esgarrifosa suma de 202.457 milions d'euros (197.045 milions si agafem només la suma dels dubtosos del crèdit a sectors residents). Després d'encadenar deu mesos consecutius de pujades, els bancs, caixes, cooperatives i establiments financers de crèdit que treballen a Espanya van comptabilitzar al novembre una morositat del 13,6% del total dels crèdits concedits. Aquesta ràtio bat un rècord històric ja que suposa el percentatge de mora més elevat de la història de la banca espanyola. Però el que realment m'inquieta és que la mora bancària oficialment registrada pel banc d'Espanya en xifres absolutes ja suposa més del 20% del PIB de l'Estat Espanyol.

Cal fer notar que el màxim regulador bancari classifica com dubtosos a aquells crèdits que presentin dubtes raonables sobre el seu reemborsament total, tant pel que fa al principal com als interessos, en els termes pactats contractualment. Dintre d'aquest epígraf s'inclouen els crèdits morosos, que són aquells que tenen algun import vençut, bé del principal, bé dels interessos o despeses pactades contractualment, amb més de tres mesos d'antiguitat i a aquells actius considerats dubtosos per presentar dubtes sobre el seu reemborsament total sense poder considerar-se, no obstant això, ni morosos ni fallits. També inclou en aquest apartat els crèdits vençuts per un import superior al 25% del deute (tret que l'impagament es classifiqui com a fallit).

Evolució vertiginosa de la mora.

Per constatar l'evolució de la morositat bancària, tinguem en compte que al 2007 la taxa de mora estava fixada en el 0,9% i l'import total de crèdits dubtosos declarats per les entitats de crèdit era de solament 17.147 milions d'euros.

Val la pena recordar que quan el mes de maig de l'any 2010 la mora bancària va superar la mítica xifra dels 100.000 milions d'euros, un calfred va recórrer els nervis de tots els agents econòmics. Doncs bé, anem camí de duplicar el rècord de 2010 ja que en el 2014 segurament que depassarem els 230.000 milions. De fet ja s'hauria superat aquesta xifra si no hagués existit al desembre de l'any passat el traspàs d'actius tòxics dels bancs nacionalitzats a la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària, més coneguda pel seu acrònim Sareb o per la seva denominació col·loquial de banc dolent. Al desembre de 2012, gràcies a la liposucció dels balanços practicada per l'efecte Sareb, els crèdits dubtosos van baixar de cop 24.343 milions d'euros i la ràtio de mora va baixar pràcticament un punt percentual, des del màxim del 11,5% que havia tocat al novembre.

Cal tenir en compte que el descens de la mora bancària va ser simplement un efecte de maquillatge comptable ja que els crèdits morosos segueixen existint, però ja no estan registrats en els balanços bancaris, ja que la Sareb no és formalment una entitat financera, sinó una societat de gestió d'actius privada creada al novembre de 2012 per ajudar al sanejament del sector financer espanyol, i en concret de les entitats que arrossegaven problemes a causa de la seva excessiva exposició al sector immobiliari.

Val la pena assenyalar que la major part del capital de Sareb és privat, 55%, mentre que el 45% està en mans del Fons de Reestructuració Bancària (FROB) i que va rebre gairebé 200.000 actius per valor de 50.781 milions d'euros, dels quals el 80% són actius financers i el 20% actius immobiliaris.

L'efecte Sareb també es va repetir al febrer de 2013, quan els va tocar el torn a les entitats amb ajudes de traspassar maó tòxic al banc dolent. En aquesta ocasió els crèdits morosos van baixar com per art de màgia en 8.540 milions d'euros. No obstant això, amb les pujades que s'han produït des de llavors, al novembre de 2013 la morositat de les entitats de crèdit ja ha superat de 2.000 milions d'euros el volum de dubtositat de novembre, que amb 196.568 milions d'euros era l'anterior màxim històric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.