Eines

Suma de voluntats

El programa d'acords voluntaris per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, que impulsa l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, ja aplega 106 organitzacions, un 74% de les quals són empreses

Es va posar com a fita reduir un 5% el CO2 i l'ha arribat a reduir un 7%

Ja són 106 les empreses i organitzacions que s'han fet mereixedores dels certificats d'acords voluntaris del programa de mitigació del canvi climàtic que impulsa la Generalitat. Les empreses han aconseguit de mitjana, reduint el consum de combustible fòssil i electricitat, fer caure les seves emissions un 7%, o el que és el mateix, eixugar 21.000 tones de CO2. Les empreses han posat en marxa 574 actuacions per estalviar energia (62%), fer una mobilitat intel·ligent (22%) i reduir combustible (13%).

Els objectius ja s'han aconseguit

Els cellers Raimat tenen ja una llarga trajectòria de compromís amb la sostenibilitat, i el programa d'acords voluntaris és un esglaó més, com s'encarrega de destacar Pere Escolar, director d'operacions del Grup Codorníu: “Abans de la iniciativa de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, ja teníem un pla per reduir un 20% les emissions de CO2 d'aquí al 2020.” L'estratègia, en aquest celler que disposa de 2.000 hectàrees de vinyes que produeixen 20 milions de quilos de raïm, ha incidit en aspectes centrals, com ara la factura energètica. “A la verema s'acostumava a assolir un pic de consum elèctric que ens obligava a fer servir grups electrògens, i això ens suposava una despesa afegida de gasoil.” Van decidir optimitzar la despesa no fent funcionar en continu els grups electrògens, i així han rebaixat un 5,2% el consum de gasoil i un 8,8% l'elèctric. Raimat disposa de dues xarxes d'aire comprimit, una per a les tasques d'enologia i l'altra per a l'embotellament. En unificar tots els circuits, s'ha aconseguit una reducció de 400 kW elèctrics diaris. També s'han canviat una cinquantena d'unitats de tubs fluorescents de 58 watts per LED de 24 watts. Així mateix, s'ha tingut cura d'aspectes indirectes: “Quan depurem aigua, emetem CO2, i per això hem reduït el consum un 30% en dos anys.” Raimat ja ha aconseguit la fita de reduir un 20% les emissions, però això, “tot i que ens deixa satisfets, ens impulsa a continuar.” Les instal·lacions de Raimat han esdevingut una experiència pilot per a Codorníu, que la vol traslladar als altres cellers. Com explica Escolar, “a Sant Sadurní d'Anoia ja hem substituït calderes per plaques solars, amb l'objectiu d'estalviar energia”.

Millora en l'aïllament

Manufactura Moderna de Metales (MMM), fabricant de tubs metàl·lics per a l'automoció, es va adherir als acords voluntaris l'any passat, “amb la prioritat d'incidir en el consum d'electricitat i gas”, com explica la tècnica de medi ambient de la firma, Marta Besolí. La mesura que volia aplicar MMM ha estat “millorar l'aïllament de les naus del magatzem, molt grans i on es perdia molta escalfor quan les portes s'obrien per a la càrrega i descàrrega de materials”. Amb un túnel i una doble porta, que han suposat una inversió de 8.000 euros, s'ha aconseguit un estalvi de 18 tones de CO2 equivalent, amb una important reducció de gas per escalfar la planta, un 25%. En el camp de la il·luminació, enguany s'ha entrat en la fase de substituir fluorescents i halògens per LED. “També hem previst tirar endavant un capítol de bones pràctiques per controlar les accions d'engegar i apagar la maquinària”, com avança Besolí. Una altra línia de treball serà habilitar un sistema d'intervenció ràpida en el circuit d'aire comprimit, per minimitzar al màxim les fuites. En aquest cas, l'empresa ha adquirit compressors amb variadors de velocitat per fer una regulació eficient.

Una nova eina per mesurar

A la centenària Francisco Alberich, firma que es dedica a la gestió de ferralla, l'adhesió als acords voluntaris ha suposat, com explica el seu director d'organització, Juan Francisco Álvarez, “tenir una eina que facilita la mesura de forma uniforme dels nostres consums energètics: gasoil A, de la nostra flota de camions; gasoil B, dels motors de les nostres màquines, i l'electricitat”. Com diu, “la calculadora de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic ens ha permès traduir aquests consums en tones de CO2 equivalent”.

L'empresa es va posar com a fita que havia d'aconseguir la reducció d'un 5% de les tones de CO2 equivalent que emetia, durant el 2013, però l'experiència finalment encara ha resultat més reeixida, i la ràtio ha arribat al 7%. Per reduir el consum de gasoil A, l'empresa ha aconseguit reduir vicis com ara que els xofers deixessin els motors dels camions deu minuts engegats, quan anaven a canviar-se al vestidor. O evitar que els operaris de la maquinària deixessin els motors engegats en el moment d'anar a fer un cafè. Enguany i el 2015 es dedicaran a renovar la flota amb vehicles eficients i a bonificar els xofers que, segons els indicadors d'un programa informàtic dissenyat ad hoc, “demostrin que la seva conducció, amb menys accelerades i frenades, estalvia energia”, com explica Juan Francisco Álvarez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.