L'urinari intel·ligent per a gossos, a prova
Els tres emprenedors de l'empresa Eco-Can aposten per una nova alternativa urbana i ecològica als tradicionals pipicans
La gent no tenia on portar el gos, mentre el mobiliari urbà s'anava fent malbé
Al centre de Molins de Rei està instal·lat el primer i, de moment, únic E-can –l'urinari per a gossos ecològic– impulsat per Eco-Can, empresa formada per tres joves emprenedors del Baix Llobregat. “Vam col·locar el prototip de la màquina l'octubre passat i va molt bé: entre 150 i 200 visites setmanals”, explica Ivan Gálvez, el creador del giny i promotor juntament amb Fran Campo i Feliciano García d'una alternativa urbana perquè els gossos tinguin un lloc per orinar sense embrutar carrers i mobiliari públic.
L'any 2008, Gálvez va tenir la idea entre el que veia treballant al carrer per a una administració pública –“La gent no tenia on portar al gos i, mentrestant, el mobiliari urbà s'anava fent malbé”– i l'experiència personal: “Vam anar al circ amb els nens i vaig veure que recompensaven amb una llaminadura un gos que baixava per un tobogan.” D'aquest còctel d'idees va néixer l'E-Can, però no es va fer realitat fins l'any 2012. Llavors, ja s'havien afegit els altres dos socis que com, explica Gálvez, acaben de complementar el projecte amb la seva tasca. “Els tres mantenim les nostres feines, a la vegada que apostem per l'emprenedoria amb Eco-Can”, apunta Gálvez abans d'explicar que aquest és un període de transició: “Estem elaborant el pla d'empresa i estudiant i provant millores de la màquina perquè quan es comercialitzi la qualitat de l'urinari i del servei sigui molt alta.” No volen córrer però tampoc s'estan amb els braços plegats. Després de la presentació del pipicà intel·ligent, una desena d'ajuntaments catalans i un parell de la resta de l'Estat s'han interessat pel projecte. “Vam fer una presentació pública que va aixecar molta expectació entre mitjans i ajuntaments. De moment, però, treballem en un segon prototip les millores”, diu Gálvez. Un dels canvis que volen introduir és incloure la possibilitat d'utilitzar una targeta que identifiqui l'usuari perquè després pugui obtenir descomptes a la taxa de tinença d'animals, per exemple. Ara per ara, el giny ja té recollides algunes dades d'ús que poden servir als consistoris per conèixer hàbits dels ciutadans, com ara que a partir de les deu del vespre no s'utilitza.
A simple vista, l'urinari per a gossos no crida l'atenció al carrer. En forma de tòtem, pot semblar, de lluny, un parquímetre. “Vaig pensar que havia d'inventar alguna cosa que es pogués col·locar arreu i no desentonés amb el mobiliari urbà”, hi afegeix l'emprenedor. La impressió canvia quan un s'hi acosta, ja que té una base de reixeta d'un material indestructible i antilliscant que dissimula les taques dels orins i que té en el seu interior un material absorbent totalment orgànic. El cos de la màquina és d'acer. A l'interior hi ha un dipòsit d'aigua –que s'activa per netejar i desinfectar automàticament l'espai diversos cops al llarg del dia–, un altre de galetes, les bateries d'alimentació de la placa solar i la caixa electrònica que controla els elements de funcionament. I, finalment, té un captador solar que genera l'energia necessària per al seu funcionament. El funcionament és senzill: el gos pot fer servir la base de reixeta com a urinari i l'amo, com a premi, li dóna la galeta que obté prement un botó. “Una empresa de la comarca ens dona el pinso a canvi d'un bàner de publicitat a la màquina”, explica Gálvez abans d'avançar que l'E-Can podria ser un bon espai per col·locar-hi anuncis.
L'empresa fa una aposta per arribar a les ciutats intel·ligents, les smartcities, amb un projecte respectuós amb el medi ambient i tecnològicament avançat. A banda, tracten de destacar valors com ara el civisme i el respecte a les ciutats amb un giny que pretén donar una resposta als amos dels gossos i als ajuntaments. Gálvez, a més, té molt clar que els consistoris podrien estalviar diners en la reposició de mobiliari urbà embrutat o fet malbé pels orins. De moment, l'aposta feta a Molins de Rei és l'inici del camí per als tres emprenedors.