Eines

L'esborrany s'ha de repassar a fons

Dades sobre vendes d'actius, canvis en la situació personal i despeses deduïbles poden no constar en les dades d'Hisenda

L'Agència Tributària posa a disposició dels contribuents l'esborrany o les dades fiscals de la declaració de l'IRPF, que cal revisar perquè pot ser que no hi hagi totes les dades. Si els errors beneficien Hisenda, no farà res, però si beneficien el contribuent li pot caure una complementària.

Cal tenir en compte que si el contribuent ha presentat el model 720, les rendes obtingudes a l'estranger no estaran incloses en l'esborrany.

Si a l'esborrany surt la venda d'algun actiu financer, les dades fiscals només reflecteixen el preu de venda, però no el benefici o pèrdua a declarar. El mateix passa amb la venda d'immobles, on no consten la data d'adquisició ni l'import actualitzat, ni es té en compte una eventual exempció per reinversió de l'habitatge habitual.

L'esborrany no té en compte algunes reduccions que poden beneficiar els contribuents tals com la reducció del 40% si s'obtenen rendiments del treball generats en més de dos anys, rescat d'assegurances de vida...

Tampoc no té en compte les deduccions a les quals pot tenir dret el contribuent, com per lloguer, per discapacitat o les autonòmiques. Tampoc no s'hi inclouen les anualitats per aliments als fills ni les pensions compensatòries.

Pel que fa als béns llogats, només s'informa dels ingressos en aquells supòsits que l'inquilí ha declarat la retenció. Sobre això, cal prestar atenció a la imputació d'ingressos i retencions de lloguers d'immobles i d'activitats professionals quan encara no s'han cobrat. Pot ser que calgui imputar l'ingrés i, si no s'ha cobrat abans de declarar, encara no es pugui restar l'import de la retenció. La retenció es recupera sol·licitant la rectificació de la declaració de 2013, una vegada que ens l'hagin aplicat en el moment del cobrament.

Cal tenir en compte la gran disfunció entre la informació cadastral i la realitat de la propietat dels béns immobles. Entre altres exemples cal tenir en compte els casos de divorci en què els cònjuges s'han repartit els immobles, herències, donacions o compravendes recents, on és molt possible que el cadastre no tingui la informació actualitzada i l'esborrany contingui errors.

En molts esborranys no es tenen en compte situacions personals que han variat (naixements o adopcions de fills, divorci...) i per tant no es calcula si la millor opció és la declaració individual o la conjunta.

Respecte als rendiments del treball, no es tenen en compte les despeses per quotes satisfetes a sindicats, col·legis professionals, despeses en defensa jurídica o salaris no percebuts en situacions litigioses amb l'empresa.

És molt probable que les pensions cobrades per haver treballat a l'estranger s'hagin de declarar en l'IRPF, segons els convenis per evitar la doble imposició.

Es graven com a guanys de patrimoni percepcions com la prestació de maternitat percebuda de la Seguretat Social, els ajuts del pla PIVE i les ajudes a la adquisició d'habitatge (opcionalment es poden imputar en quatre anys) o al lloguer.

Poden no sortir a l'esborrany donacions deduïbles.

Noves deduccions

Algunes de les novetats d'aquest any en relació a 2012 són les següents:

-Els que iniciïn una activitat econòmica i determinin el rendiment net pel mètode d'estimació directa, podran reduir-lo en un 20% durant dos períodes impositius.

-Deducció del 20% en la quota estatal per la inversió en societats de nova o recent creació, amb una base màxima de deducció de 50.000 euros.

-Els empresaris que tributen en l'IRPF per ser persones físiques poden deduir el 10% de la base liquidable per reinversió de beneficis.

-Els guanys i les pèrdues patrimonials originades en vendes amb un període de generació que no arriba a un any s'han d'integrar en la renda general i no en la d'estalvi.

Desapareix la deducció per l'habitatge

La desaparició de la deducció per habitatge per a les compres posteriors a 2012 afecta els contribuents amb compte habitatge que hagin anat deduint i el 2013 no hagin comprat. En la declaració de 2013 han d'afegir les deduccions que van practicar més els corresponents interessos de demora.

Pel que fa a les prestacions per atur en la modalitat de pagament únic, el 2013 van deixar de tributar totalment (en l'exercici 2012 l'import màxim exempt era de 15.500 euros. No s'ha de tributar res per l'ingressat l'any passat encara que la prestació s'hagués començat a percebre el 2012.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.