ecolasetmana

Objectiu: apujar preus

El BCE comença a donar pistes sobre com farà pujar una inflació, del 0,7% a Catalunya i la zona euro, massa baixa. Per Joan Poyano

El BCE oferirà almenys un bilió d'euros barats a la banca, però fixant condicions perquè augmenti els crèdits a les pimes. No vol que passi com en l'emissió anterior, que les entitats financeres van aprofitar per utilitzar diner pagat a l'1% per comprar deute públic que rendeix fins al 5%

L'economia catalana va créixer en el primer trimestre un 0,8% interanual, segons l'estimació de dades de l'Idescat i el Departament d'Economia i Coneixement, que assenyalen que la contribució més positiva correspon al sector de serveis, que registra un creixement interanual d'un 1,4% gràcies a la millora del consum privat i de la demanda turística. El turisme també és la causa que els preus de l'abril augmentessin set dècimes en taxa interanual, fins a situar-se en el 0,7%, tres dècimes més que la taxa espanyola.

L'IPC català és idèntic al de la zona euro, massa baix segons el BCE, que comença a donar pistes del que farà al juny per fer pujar la inflació i afeblir l'euro: reduir els tipus d'interès fins al 0,15 o el 0,10% i imposar una taxa negativa del 0,25% per als dipòsits bancaris, a més d'oferir almenys un bilió d'euros barats a la banca, però fixant condicions perquè augmenti els crèdits a les pimes. No vol que passi com en l'emissió anterior, que les entitats financeres van aprofitar per utilitzar diner pagat a l'1% per comprar deute públic que rendeix fins al 5%.

Després de desqualificar les balances fiscals presentades per Catalunya, el PP d'Extremadura les fa servir per demanar que no es canviï el model de finançament autonòmic. El grup popular de l'Assemblea extremenya assegura que, sense els 16.000 milions d'euros anuals que Catalunya aporta a la resta de l'Estat, Extremadura perdria un 12% dels seus ingressos, amb la qual cosa es veuria obligada a assumir retallades per valor de 400 milions anuals o a tornar a l'Estat les competències de Sanitat i d'Educació.

Immobiliària Sarasate, societat del Grup Husa que gestiona l'hotel Palace de la Gran Via de Barcelona, ha presentat concurs de creditors. La companyia va vendre a finals del 2011 l'establiment per 80 milions d'euros a l'empresari algerià Ali Haddad i deu 13 milions d'euros, la major part, per l'IVA d'una venda l'import de la qual va destinar a cobrir necessitats del Grup Husa, que li deu 36 milions.

Telefónica obrirà el pròxim 26 de maig un centre d'atenció telefònica a la plaça Europa de l'Hospitalet de Llobregat, fet que comportarà la creació d'entre 300 i 400 llocs de treball aquest any.

Áreas ha obtingut l'adjudicació de la gestió del restaurant Mezza al Metropolitan Wayne County Airport, amb què espera facturar 4 milions de dòlars el primer any. Amb aquest contracte, avança en l'expansió en el mercat nord-americà, on gestiona 157 establiments que li proporcionen el 20% de la facturació.

Abertis ha arribat a un acord amb Atlantia per a l'adquisició de TowerCo, l'operador de telecomunicacions que gestiona les torres de telefonia mòbil situades a la xarxa d'autopistes d'Itàlia. L'operació, que s'ha tancat per un import de 94,6 milions d'euros, és la primera en el sector de les telecomunicacions en l'àmbit terrestre que desenvolupa Abertis fora de l'Estat espanyol, on ja controla una xarxa de prop de 6.000 emplaçaments entre torres de broadcast i towering.

Banco Popular i Evo Banco han presentat ofertes al FROB per comprar la xarxa d'oficines fora de Catalunya de Catalunya Banc.

La farmacèutica Almirall va tenir un benefici net de 10,6 milions d'euros en el primer trimestre d'aquest any, un 3,9% més, gràcies al bon comportament de les noves plataformes de negoci (aclidini, linaclotida, Sativex i la franquícia de dermatologia), les vendes de les quals han augmentat un 59% i que ara representen el 43% de les vendes totals.

Colonial ha augmentat en el primer trimestre un 2,2% els ingressos per rendes en termes comparables, fins a 53 milions d'euros. El grup ha registrat un resultat net atribuïble de 647 milions a conseqüència, en gran part, de l'impacte extraordinari positiu de la desconsolidació d'Asentia.

Desigual obrirà a la plaça Catalunya de Barcelona la botiga més gran del món de la marca catalana, de 2.000 metres quadrats.

L'empresa d'inversió immobiliària nord-americana Northwood Investors LLC ha anunciat la compra del centre comercial Diagonal Mar de Barcelona al grup d'inversors irlandesos Avestus Capital Partners, per una quantitat no revelada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.