Gran angular

Un euro o un duro sevillà?

Més de 600.000 visualitzacions acumula un vídeo de Youtube on un artista del llapis i el paper demostra la seva traça a l'hora de dibuixar un bitllet de 10 euros. El vídeo es pot trobar cercant “How I draw a folded ten euro note” i, malgrat que a simple vista el resultat final sigui una còpia exacta d'un bitllet rebregat, no sembla fàcil que l'acolorit tros de paper pugui fer-se passar com a moneda verdadera.

En aquest sentit, més èxit tenia un ciutadà d'Elx que va ser detingut fa uns mesos com a sospitós d'haver falsificat bitllets de 20 i 50 euros per valor de més de 6.000 euros. Després de la detenció, la policia destacava que, si bé normalment aquests successos són perpetrats per bandes molt professionalitzades que treballen amb maquinària altament precisa, en aquesta ocasió els va sobtar que l'home falsifiqués bitllets valent-se de tècniques molt casolanes. De fet, entre els objectes comissats hi havia rotlles de paper d'alumini, una lupa i un parell d'impressores d'ús domèstic, cosa que, segons la policia, no era impediment perquè aconseguís falsificacions gairebé perfectes.

Un virtuós de les falsificacions també era un home de 60 anys detingut el mes de gener passat i que era capaç de falsificar fins a 3.000 euros diaris. L'individu treballava per encàrrec i era considerat el falsificador més actiu de l'Estat espanyol i un dels deu més importants de tot Europa. I això que a Europa, de falsificadors n'hi ha d'haver una bona colla.

Almenys és la conclusió que es pot treure de l'estudi que revela que, des que l'any 2002 es va posar en circulació la moneda única, la falsificació d'euros ha representat un frau calculat en 500 milions d'euros. La preocupació creixent per la circulació de moneda falsa ha portat la Comissió Europea a proposar sancions més severes per als delinqüents i a preveure mesures per enfortir la investigació transfronterera. La proposta normativa ja ha rebut el suport dels ministres de finances de la UE i també el Parlament europeu li ha donat el vistiplau, cosa que possibilitarà l'entrada en vigor de la directiva el proper mes de juny.

Atractiu de l'euro.

Algirdas Šemeta, comissari europeu responsable de fiscalitat, unió duanera i lluita contra el frau, ha manifestat que les noves regles contra la falsificació “reforçaran la confiança en la nostra moneda comuna i protegiran les empreses i els ciutadans perquè no acabin amb diners falsos a les seves butxaques. El text final és menys punyent del que hauria volgut la Comissió però és un pas endavant important”.

Una moneda que és compartida per 17 països i per 330 milions de persones és “un objectiu atractiu per als criminals”, considera la Comissió. I els fets avalen aquesta teoria, perquè el 2013 es van retirar 670.000 bitllets il·legals, un 26,3% més de dels que s'havien detectat un any abans (531.000). És la dada més elevada des del 2010, i la tendència imparable a l'alça s'aprecia dins un mateix any, perquè el segon semestre del 2013 va suposar la retirada d'un 11,3% més de bitllets postissos en comparació amb els que s'havien arreplegat en els sis mesos anteriors.

Segons dades del Banc Central Europeu, els
bitllets de 20 euros són els més falsificats (43% sobre el total de moneda falsa
detectada) i seguidament apareixen els de 50 euros (35%). Menys frau s'aprecia amb els de 500 (1%) i amb els de 5 euros (0,4%).

Edward Mueller, qui
va ser considerat el falsificador més buscat pel
servei secret dels Estats Units, assegurava que la clau és falsificar moneda petita perquè els pagaments amb xavalla atenuen les sospites d'estafa. En aquest sentit, el Banc
Central Europeu recomana estar alerta i examinar
els bitllets quan es cobrin operacions en efectiu. Un consell que hauria anat bé per destapar Mueller, ja que en els seus bitllets
de dòlar s'hi llegia
“Wahsington” en lloc de “Washington”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.