Gran angular

Famosos de calendari fiscal...

Els inspectors d'Hisenda neguen que s'esbombin els problemes de gent coneguda per animar la campanya de la renda

L'efecte exemplaritzador s'aconsegueix amb el boca a orella

A finals d'abril es feia pública la imputació d'un delicte fiscal a la cantant Montserrat Caballé, acusada d'haver defraudat 508.000 euros l'any 2010 simulant que tenia la residència a Andorra. En una situació semblant, el mateix mes la cantant Ana Torroja arribava a un pacte amb el fiscal per evitar ser jutjada, i aquest mes s'ha sabut que el capità del Real Madrid, Iker Casillas, ha pagat dos milions d'euros per arreglar una declaració mal feta.

La coincidència d'aquestes informacions amb la campanya de la declaració de la renda fa pensar que Hisenda esbomba aquests casos perquè els contribuents sàpiguen que es vigila tothom. “Alguna cosa d'això hi ha”, explica Josep Maria Noguera -fiscalista de l'Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears (ApttCB)-, i la publicació de casos de famosos amb problemes fiscals pot influir en empresaris no tan coneguts; que s'espantin i vagin més amb compte a l'hora de fer les declaracions.”

El president de l'Organización Profesional Inspectores de Hacienda del Estado (IHE), Julio Ransés Pérez Boga, nega que des de l'Agència Tributària es filtrin els problemes fiscals dels famosos. “Tenim el deure de sigil i extremem les precaucions. Amb el Ministeri d'Hisenda tenim altres problemes, però aquest no. Els xivatassos no surten en via administrativa, i la prova és que en els casos de la infanta Cristina i Messi els inspectors van estar treballant mesos i no es va saber res fins que les parts van tenir accés a l'expedient en la instància judicial”, diu Pérez. Aquest inspector afirma que als funcionaris no els agrada “muntar el numeret” i que l'efecte exemplaritzador s'aconsegueix amb el boca a orella: “A A Corunya hem investigat uns quants advocats,i ben segur que tindrà efectes en les pròximes declaracions de molts professionals d'aquest col·lectiu.”

Aquest sigil no se'l creuen els professionals de televisió -Jorge Javier Vázquez, Belén Esteban, Jaime Peñafiel, Ana Rosa Quintana, Imanol Arias...- que el juliol de 2012 van veure com es filtraven els seus noms dos dies després de l'ordre d'inspecció. I no ajuden a eliminar les sospites les intervencions del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que el febrer passat deia que es podrien baixar els impostos si els “famosos actors” no tributessin fora d'Espanya.

Caballé, com el Barça imputat pels pagament a Neymar, s'ha afanyat a pagar en un intent de reduir la pena que li pugui imposar el jutge. Se sol pactar amb la fiscalia i es pot produir la paradoxa que la multa judicial per delicte acabi sent inferior a la que posa l'Agència Tributària en via administrativa per fraus que per la seva quantitat no són delicte. “Una sanció clàssica derivada d'una inspecció pot acabar amb una sanció del 150% de l'import reclamat, mentre que si es pacta amb el fiscal molt probablement no arribi al 50%”, diu Noguera. Es tracta de recaptar el més possible i quant més aviat millor, i per això en l'àmbit administratiu estan de moda els actes amb acord, amb els quals Hisenda s'assegura que cobra i que el contribuent no recorrerà als tribunals.

Demanava una pesseta a tothom

L'any 1991 va ser condemnada a pagar 28 milions de pessetes (168.000 euros) per no haver presentar la declaració de la renda entre 1982 i 1985. En el judici, quan el fiscal demanava una multa de 96 milions o una indemnització de 52 milions, va dir que el seu problema se solucionava si cada espanyol pagava una pesseta. Va pagar ella, i el 1994 va rebre la Medalla d'Or al Mèrit en el Treball.

Deute sense intenció d'evadir

Ha hagut de pagar dos milions d'euros després d'una inspecció. A diferència del cas de Messi, des de l'Agència Tributària es considera que no hi ha hagut intenció d'evasió fiscal per part de Casillas, per la qual cosa el seu expedient no ha passat a fiscalia per ser tramitat com a delicte.Xabi Alonso, David Villa i altres futbolistes de primera divisió també estan sent investigats.

Residència simulada al Regne Unit

Acusada de cinc delictes fiscals simulant residència al Regne Unit entr 2001 i 2007, Hisenda li reclamava dos milions d'euros. Després d'haver pactat amb el fiscal, ha estat condemnada a pagar 915.144 euros per delictes fiscals de 2003, 2006 i 2007 i deute administratiu de 2004, multes de 477.846 euros i 9.000 euros més de multa en substitució d'una pena de 15 mesos de presó.

Societats instrumentals en paradisos

El juny de 2013 va ser acusat, juntament amb el seu pare, d'un frau fiscal de 4 milions d'euros entre el 2006 i el 2009 simulant la cessió dels seus drets d'imatge a societats instrumentals radicades en paradisos fiscals. Per evitar denúncies per exercicis posteriors, va presentar declaracions complementàries del 2010 i el 2011, pagant deu milions d'euros més.

Cobrament a través de societats

Pledeja en els tribunals contra un deute total de 796.928 euros que Hisenda li reclama per les las declaracions de la renda dels anys 2005, 2006 i 2007, quan dirigia el programa Aquí hay tomate.

Les inspeccions de fa dos anys als famosos televisius es feien perquè facturaven la seva feina a través d'empreses, pagant impost sobre societats i no IRPF, que té el tipus més alt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.