Gran angular

Governs i ciutadans reaccionaris

Vivim una època en què governs i oposicions (cap diferència en la bancada oposada) només tenen, en política econòmica, un objectiu: no provocar butllofes, no produir reaccions contràries, no perdre més vots dels que ja perden per la percepció dominant “ultraconservadora” de l'electorat que “tot pot continuar com sempre”. Reformes? Potser, però que a mi ni em toquin. Haurien de ser sociòlegs els que ens expliquessin el perquè de tant immobilisme volgut i reclamat pels ciutadans i, de retruc, per als polítics, fent seguidisme. Suposo que, com diuen alguns, aquesta preferència per la seguretat i l'aversió al riscos que creix en les nostres societats pot explicar, en part, aquesta por del canvi econòmic i social

L'anunci recent del govern espa­nyol sobre can­vis fis­cals ens con­fronta un cop més al deplo­ra­ble esce­nari polític al que l'elit en el poder i nosal­tres matei­xos com a ciu­ta­dans con­des­cen­dents ens hem abo­cat.

Aquests can­vis, pre­sen­tats per Mon­toro com una “reforma fis­cal”, no són res més que una altra volta de rosca a un sis­tema tri­bu­tari ine­fi­ci­ent, injust, com­plex i for­ta­ment il·lògic, que evi­dent­ment han deci­dit per­pe­tuar. El govern, vis­tes les reac­ci­ons vis­ce­ral­ment contràries i tan­ca­des al debat raci­o­nal que va aixe­car la publi­cació de l'informe Laga­res (segur que molt millo­ra­ble però amb volun­tat de trans­for­mar de veri­tat el sis­tema fis­cal d'aquest país) ha optat per, com quasi sem­pre, evi­tar pren­dre deci­si­ons amb trans­cendència, que arris­quin, però que evi­dent­ment toquin pri­vi­le­gis, statu quo, drets adqui­rits; és a dir que, en defi­ni­tiva, facin política per can­viar i millo­rar les coses espe­ci­al­ment en polítiques econòmiques, i això s'ha con­ver­tit en una pre­missa, en una forma d'actuar de manual, de quasi qual­se­vol govern.

Les fron­te­res d'esquerra i dreta pro­ba­ble­ment per­sis­tei­xen lleu­ment en tarannàs, ide­o­lo­gies i solu­ci­ons teòriques, però han des­a­pa­re­gut com­ple­ta­ment en les pra­xis, en la no -imple­men­tació de polítiques de can­vis. Els governs com­par­tei­xen una pri­o­ri­tat con­subs­tan­cial en ells matei­xos: la seva per­pe­tu­ació en les següents elec­ci­ons i, per tant, una covar­dia comuna i una paràlisi dis­si­mu­lada. No es pot dir que això ho facin con­tra els elec­to­rats i con­tra la ciu­ta­da­nia, ja que les nos­tres pre­ferències com a ciu­ta­dans estan ben ali­ne­a­des amb els polítics. La reacció als can­vis en l'eco­no­mia està ben esta­blerta tant en ciu­ta­dans de dreta (elits sub­ven­ci­o­na­des i mono­polísti­ques) com d'esquerra (el desis­ti­ment indi­vi­dual en favor de l'estat).

Aquest intent de con­gra­ciar-se per­ma­nent­ment els votants no obté reco­nei­xe­ments ple­na­ment posi­tius per a les elits. Mal­grat un con­si­de­ra­ble esforç per fer ben poc -ideal del nos­tres temps!-, apa­rei­xen nous movi­ments para­polítics que, sota una apa­rença de nove­tat i de diferència, encara radi­ca­lit­zen més aques­tes tendències reac­cionàries a per­dre pri­vi­le­gis, pres­ta­ci­ons, o pseu­do­so­bi­ra­nia, men­tre apro­fi­ten per pes­car vots en aques­tes aigües mogu­des. De fet, obte­nen suport, ja que pro­po­sen més estat i menys espai per a l'auto­no­mia indi­vi­dual, més del mateix.

No per­dre vots.

Així, vivim una època en què governs i opo­si­ci­ons (cap diferència en la ban­cada opo­sada) només tenen, en política econòmica, un objec­tiu: no pro­vo­car but­llo­fes, no pro­duir reac­ci­ons contràries, no per­dre més vots dels que ja per­den per la per­cepció domi­nant “ultra­con­ser­va­dora” de l'elec­to­rat, la que “tot pot con­ti­nuar com sem­pre”. Refor­mes? Pot­ser, però que a mi ni em toquin.

Hau­rien de ser sociòlegs els que ens expli­ques­sin el perquè de tant immo­bi­lisme vol­gut i recla­mat pels ciu­ta­dans i, de retruc, per als polítics, fent segui­disme. Suposo que, com diuen alguns, aquesta pre­ferència per la segu­re­tat i l'aversió al ris­cos que creix en les nos­tres soci­e­tats pot expli­car en part aquesta por del canvi econòmic i social. Penso que un ele­ment pot­ser més impor­tant seria la incom­prensió de la trans­for­mació acce­le­rada i ina­tu­ra­ble que implica la glo­ba­lit­zació. Ens costa de per­ce­bre i d'enten­dre que afor­tu­na­da­ment grans parts de la huma­ni­tat que eren irre­lle­vants fa poques dècades des del punt de vista pro­duc­tiu, de con­sum i econòmic en defi­ni­tiva, ja no ho són; i que aquest canvi s'ha produït per una irre­fre­na­ble volun­tat de pro­gres­sar i millo­rar de més de mitja huma­ni­tat. Són gent que està dis­po­sada a tre­ba­llar més, a pro­duir tot el que nosal­tres produíem (no el que hauríem de pro­duir, alerta!) i més barat. I que ens for­cen, -ho vul­guem o no-, a can­viar mol­tes coses per modi­fi­car el que produïm i venem, per fugir de la decadència a què aquest estat de coses ens porta.

Resistència al canvi.

És irre­ver­si­ble, aquesta resistència al canvi econòmic (i polític) de ciu­ta­dans i elec­to­rats que ens ha por­tat a aquest cul-de-sac? En asses­so­ra­ment d'inver­si­ons, sabem que la per­cepció de risc d'un cli­ent, els seus objec­tius com a estal­vi­a­dor i inver­sors, i fins i tot l'horitzó tem­po­ral de les seves inver­si­ons no són dades fixes ni ina­mo­vi­bles. Amb infor­mació i for­mació (de vega­des alfa­be­tit­zació finan­cera) totes aques­tes idees i per­cep­ci­ons poden can­viar i can­vien. De la mateixa manera que l'asses­sor finan­cer qua­li­fi­cat i pro­fes­si­o­nal pot inci­dir en els tòpics i els tabús dels cli­ents a través de més bona infor­mació per millo­rar -i, usu­al­ment, reduir la por del risc, o gene­rar incen­tius per estal­viar i inver­tir– els líders polítics i els cre­a­dors d'opinió també podrien con­tri­buir a can­viar la per­cepció social dels ciu­ta­dans per l'assumpció que el progrés exi­geix fomen­tar els incen­tius indi­vi­du­als, reduir la dependència de l'estat i estar dis­po­sats a com­pe­tir. En defi­ni­tiva, a accep­tar els can­vis, els que ine­vi­ta­ble­ment ens arri­ben a través de la glo­ba­lit­zació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.