ecolasetmana

Qui fa de Joker al MAB?

Al regulador li passa per ull que Gowex ha falsificat comptes quatre anys i investiga Gotham City Research, el denunciant.

Clarament, el Batman d'aquest episodi no és la CNMV ni el Banc d'Espanya, el president del qual es comporta com un Robin de pacotilla: per treure importància a l'afer diu que el negoci de García era tan irrellevant que no el coneixia i l'únic que lamenta és que pugui afectar la imatge de la Marca Espanya

Gowex és una empresa que va entrar a cotizar al Mercat Alternatiu Borsari (MAB) per atraure inversors a un negoci consistent a vendre Wi-Fi gratis per als vianants pagant l'administració pública. Una misteriosa casa d'anàlisi, Gotham City Research, va publicar un informe segons el qual les accions d'aquesta empresa no valien res, i la cosa ha acabat en suspensió de pagaments i el reconeixement per part del conseller delegat de Gowex, Jenaro García, que ha falsejat els comptes dels últims quatre anys (gràcies a un auditor que havia estat inhabilitat, però que va tornar a exercir perquè un tribunal va anul·lar la sanció administrativa).

Qui és el dolent de la pel·lícula? Segons Gotham City Research, que s'atribueix el paper de Batman, Jenaro García. Els fets li donen la raó, però curiosament la CNMV, que ha de vetllar perquè els empreses cotitzades tinguin els comptes ben fets, li atribueix el paper de Joker perquè la publicació de l'informe coincideix amb apostes a la baixa sobre el preu de l'acció de Gowex. Clarament, el Batman d'aquest episodi no és la CNMV ni el Banc d'Espanya, el president del qual es comporta com un Robin de pacotilla: per treure importància a l'afer diu que el negoci de García era tan irrellevant que no el coneixia i l'únic que lamenta és que pugui afectar la imatge de la Marca Espanya. Almenys el ministre d'Economia ha vist que tot plegat afecta la credibilitat del MAB, i proposa que passin a cotitzar al mercat continu les empreses amb més capitalització.

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha tornat a revisar a l'alça les previsions de creixement de l'Estat espanyol per a aquest any i el que ve. Així, l'economia creixeria un 1,2% enguany i un 1,6% el 2015, contra les previsions fetes a l'abril del 0,9% i l'1%, respectivament. Segons l'FMI, les millors condicions financeres i de confiança a la zona euro, les tendències de progrés en el mercat laboral, ajudades per la reforma del 2012, i el rebot de la inversió empresarial, estimulada per les robustes exportacions, són els factors explicatius.

Debat general sobre política agrària al Parlament, on el govern es va queixar que ha hagut d'augmentar les seves aportacions al pla de desenvolupament rural (PDR) perquè el govern espanyol ha reduït les seves aportacions en un 74%. Catalunya té una diferència d'un a tres entre les ajudes que rep de la Política Agrària Comuna que són distribuïdes per l'Estat, i el pes de la producció agrícola catalana a l'Estat.

Aquesta setmana s'ha celebrat el judici sobre concurs culpable als exdirigents de la companyia àeria Spanair. L'administració concursal i la fiscalia mantenen que l'expresident Ferran Soriano i altres directius van agreujar les pèrdues endarrerint la presentació del concurs fins al gener de 2012, sabent que estava en fallida des de juny de 2011.

I dimarts Pimec va reunir un miler d'empresaris en la 27a edició dels Premis Pimes. El seu president, Josep González, va demanar una rebaixa de l'impost de societats del 25% al 20% per a les pimes i la reducció del cost energètic, entre d'altres mesures. “Els empresaris tenen ganes de tornar a contractar”, va dir. Al seu torn, el president de la Generalitat, Artur Mas, va animar a “contagiar aquest esperit de reactivació” i va agrair a Pimec el seu suport a la consulta. Informa Berta Roig.

D'altra banda, el CTESC va presentar la Memòria socioeconòmica i laboral 2013, en què detecta un canvi de tendència en l'economia catalana, que pot comportar un lleuger creixement del PIB i l'ocupació el 2014.Malgrat això, l'organisme adverteix de l'augment de la desigualtat. Informa Paula Mateu.

El Mobile World Congrés d'aquest any va tenir un impacte estimat de 397 milions d'euros en l'àrea metropolitana, més del previst. I el saló de moda urbana Bread&Butter tornarà a fer una edició d'hivern a Barcelona, on havia estat fins al 2008.

En l'àmbit empresarial, la constructora gironina Rubau s'ha adjudicat el contracte de construcció i explotació durant 30 anys d'una autopista a Mèxic, per un import de 85 milions d'euros. I el grup alemany Giesecke&Devrient ha multiplicat per tres, fins a 95, el nombre de professionals al centre d'R+D del Prat de Llobregat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.